
Opinion No. 81 , answered by letter. 

January 18, 1962 

Honorable Ant hony D. Pickrell 
5th District, Jackson County 
5415 East 27th St reet Terrace 
Kansas City, Missouri 

Dear Mr·. Pickrell : 

~/J 

This is in response to your letter of January 16, 19621 

requesting an opjnion on several quest ions put to you concern­
i ng whether a registered pharmacist must be present when pre­
scriptions are filled . 

In a recent opinion, this orfice construed Sect i on 338.240, 
RSMo 1959, ae requi ring t he presence ot a licensed pharmacist 
at any time that a prescription is compounded or sold. A copy 
of that opinion, issued at the request of Honorable George 
Allen under date of December 8, 1961, i s attached herewith. 

The letter that accompanied your request makes specific 
reference to the provisions found in Section 338.0QO, RSMo 1959, 
which apparently permit someone other than a registered pharma­
cist to compound prescriptions "as an aid to or under the direct 
supervision of" a licem~ed pharmacist . 

We do not believe that 1t was t he intent of Section 338 .010 
to create a separate status somewhere between layman and licensed 
pharmacist which would permit unlicensed "aids" to !111 phy­
sicians• prescriptions. On the contrary1 we believe that when 
Section 338.010 is read so as to harmonize with the obvious 
intent of Section 338.240 (4), it simply permits an unlicensed 
person, in the presence of a qualified pharmacist, to co~pound 
a prescription at the latter's direet~on and under his actual 
supervision. 

Alt hough there are no recent judicial pronouncements on 
this subject, we are bolstered i n our view by an early decision 
ot the St . Loui s Court of Appeals which said, in construing 
a similar statute1 



Honorable Anthony D. Pickrell 

''* • • In fact, the aid in filling a pre­
script ion of a physici an, under supervi s i on 
of the pharmacist, does not in fact , or ln 
legal effect, make a sale of the drugs or 
liquors pu rchased. His act is t he act of 
t he pharmac i st. He exe r cises no i ndependent 
j udgment of his o~n in compounding t hese 
prescriptions, but 1s t he mere i nst rument 
or hand through which it i s compounded by 
the pharmacist , and the pharmacist and not 
the a i d is t he reaf onsible part.f i n t he 
transaction. * • • ' 
S~ate v. Hammack (1¥02}, 93 No . App. 521, 528 . 

Therefore, since ooth ot your questions are premised on 
t he abs ence of a licensed pha~acist at t he t~e t he prescrip­
tion is filled, the answers would necessarily be in the negative. 
That i s, a person not licensed as a pharmacist may compound 
prescript ions, but only i n t he presence and under t ne super­
vision of a l icensed pharmacist . 

AJ S : jh 
Enc . 

Yours very truly, 

THOloU•S F. EAGLETON 
.kttorney General 


