
TAXATION of PERSONAL PROPERTY: 
A:JSESSOR: 

Tangible personal property located 
in the City of St . Louis, own~d 

CITY OF ST. LOUIS: by a r esident of another county, 
must be assessed in the county where 
the owner resides and not in the City 
of St . Louis ~ except houseboat s , cabin 

cruisers and automobile trailer houses 
u sed fo r l odging). 

J anuary 25 , 1962 

Honorable John A. Williams 
Chairman, State Tax CouDisaion 
Jefferson Building 
Jefferson City, Missouri 

Dear llr. Willi ... , 

'l'his opi nion is issued 1n answer to your request as 
f ollows• 

~~~. desire an official opinion with regard 
to personal property, for the purposes or 
taxation, that ia situated and located 
in the City of St. Louis, owned by an 
individual who operates i n the City of 
St. Louis and reside a i n St. Louie County 
aa or the aaees81118nt date. 

"Sec tion 137.090 provides that tangible 
personal property is to be aaaessed in 
the county of the owner's residence. 
11 Section 137 .1Jg5 provides that every 
person, corporat ion, partnership or 
association subJect to taxation under 
the laws of th.is State and owning or 
controlling personal property taxable 
by the cities shall f i le with the assessor 
of the cities a return listing all such 
tangible personal property eo owned or 
con trolled on January l or each year. 

"We enclose a letter i ndicating that an 
individual residing in St. Lou1a County, 

--



Honorable John A. Williams 

Missouri, has received a call from the 
inspector from the assessor's office of 
the Oity or St . Louis and that he stated 
the taxpayer would be obliged to report 
property in the City of St. Louis f or 
assessment 1n the City of St. Louis. 

"We also enclose herewith a letter of the 
Assessor of the City of St. Louis request­
ing an opinion and inquiring as t o whether 
the Attorney-General ' s opinion of March 
30, 1951. the conclusions of which is as 
f ollows, 

'It is therefore the opinion of this 
department that tangible personal property 
l ocated 1n the City of St. Louis and 
owned by a resident of St. Lo\U.s County 
shall be returned f or taxation purposes 
by such person t o t he assessor of the City 
of St. Louis in accord with the provisions 
of Section 137. 495 and not to the assessor 
of St • Louis County, the county of his 
residence, ' 

is still in effect. " 

The opinion or this office dated March 301 1951, to which 
you refer was based upon the language of Section 1~7.495 as then 
1n effect. This section by its ter.ms applied only to the Oity 
of St . Louis. To the extent here relevant, it reQ•:t!red &very 
person subJect to taxation and owning or controlling taxabl• 
tangible personal property situated 1n such city to return such 
property to the assessor or the City. That law was pas~d at 
the same (1945) session of the General Assembly at which Section 
137•090 was passed. The latter section provided in part that 
all tangible personal property situate in a county other than the 
one 1n which the owner resides shall be assessed 1n the county where 
the owner resides. In order to give effect to both laws.; this off1c• 
ruled that tangible personal property located in the City of 
St. Louis must be returned f or taxation to the assessor of the 
City of St. Louis, even though the owner resides in another county. 
It also may be noted that Section 137.490, as it t hen read, 
specifically required the assessor to assess !!i taxable tangible 
personal property within the city. 
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Hoqorable John A. Williams 

Sections 137.490 and 137.495 were amended 1n 1959 by House 
Bill No •. 108, a revision bill enacted by the 70th General Assembly. 
As so amended, Section 137.490 no longer requires the assessor to 
assess all taxable tangible personal property located within the 
city. Instead, as amended, it provides, to the extent here relevant 
as followss 

"The assessor, or his deputies under his 
direction, shall assess • • • all tangible 
personal property taxable 9y-the city under 
the laws or this state." 

And Section 137.495 has been amended to read, so far as here 
relevants 

"Bvery person * * • subject to taxation under 
the laws of this -state and owning or controlling 
tangible personal property taxable Bz. [the city 
or St. Louis ] shall file l'dth the assessor of 
(the city) a return listing all such tangible 
personal property * * •" 

Hence, under the statutes as amended in 1959, only tangible 
personal property which is taxable by the City or St. Louis under 
the laws or the state may be assessed for taxation by the assessor 
of such city. He may no longer assess for taxation property of 
individuals simply because such property is situated within the 
city without regard to the residence or the owner. This con­
clusion is in accord ~dth the revisor's notes contained on the 
or1g:1nal House Bill No. loB explaining the purpoBe and effect 
ot the proposed amended sections. Under the proposed new Section 
137.490, the following explanation appears: 

"This and the following section provide only for 
the assessment or taxable tangi ble per sonal 
property situated within the city. The language 
is changed to conform to the policy of the 
state of assessing personalty in the county 
where the 0\mer resides. " 

And under the proposed new Section 137.495 there appears the 
following revisor's note: 

"See explanation following preceding section. " 
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Honorable John A. Williams 

Section 137.090~ RSMo 1959, whi ch formerly appl ied to all 
counties except only the City of St. Louis now appll es t o t he 
City of St. Louis as well. Attention is directed to the 1961 
amendment to Section 137.090 by House Bill 636, which requires 
that houseboats, cabin crui sers and automobile trailer houses 
used f or lodging shall be assessed in the county where located. 
Hence, all taxable tangible personal property owned by 
individuals situated 1n a county other than the one in which 
the owner resides (except houseboats, cabin cruisers and 
automobile trailer houses used for lodging) may be assessed for 
taxes only in the county of the owner 's residence. 

The opinion dated March 30, 1951, to Honorable Clarence 
Evans, Chairman, State Tax Commission, is no longer 1n accord 
with the law of this state and should not be followed. 

C ONCLUS~ C»l 

It is the opinion of this office that tangible personal 
property located in the City of St. Louis and owned by an individual 
resident of St. Louis Co\lllty or of any other county (except house­
boats, cabin cruisers and automobile trailer houses used for 
lodging) shall be returned for taxation by such person to the 
assessor of the county of ~s residence and not t o the assessor 
of the City of St. Louis. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Joseph Nesaenteld. 

JN:ms 

Yours very t ruly, 

THOMAS F. Bot&T<if 
Attorn•¥ General 


