Opinion No. 37 (1962) (418- 1961) -Answered By Letter.
(Albert J. Stephan, Jr.)

June 15,1962

Mr, John A, Hailey,Executive Secretary
State Board of Registration

for the Healing Arts
Jefferson City, Missouri

Dear Mr, Halley:

This is in response to your request for advice
as to whether persons falling into the following
categories may practice medlcine in this state with-
out having been licensed by the State Board of
Registration for the Healing Arts:

l. Interns in hospitals;
2. Residents in hospitals;

3. Preceptors working under the guidance and
supervision of a licensed physician,

In view of the very clear provisions of Section
334.010, we must answer each of the inquiries in the
negative, It is of no legal import that a person holds
the status of intern, resident, or preceptor: if he is
not licensed by the State Board of Registration for the
Healing Arts, he may not practice medicine in this state,
This and closely related questions were given rather
detailed attention in an opinion of this office issued
at your request on March 29, 1955, We believe that
opinion correctly states the applicable law and attach
a copy of it herewith,
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We are aware that internship, residency, and preceptor-
ship are traditional teaching tools of the medical profession.
The highly competent physicians who practice in this state are
living proof of the efficacy of these programs. We have no
wish to take the position that such programs need be curtailed
in any way and, indeed, do not so hold.

All three of the conditions mentioned above are positions
wherein the person concerned learns from practical experience
under the supervision of one or more qualified and licensed
practitioners. As long as the emphasis remains on the teachere
student relationship rather than on the physieian-patient
relationship, the resident, intern, or preceptor is not prac~
ticing medicine without a license. That is to say that where
the student makes his dlagnosis and embarks on a course of
treatment under the direct guidance and supervision of a duly
licensed physician, there is no violation of the licensing
law for the student's acts are, in effect, the acts of the
teacher. It is only where the student independently under-
takes to diagnose or treat that he enters into the practice
of medieine which is forbidden to all except those who are
ag:%:tad to licensure in accordance with the laws of this
3 .

We have not undertaken herein to approve or disapprove
of what the general practice is in hospitals as to the degree
of supervision exercised over interns and residents; nor have
we consldered the standard of supervision as exercised over
preceptors. Only the general rule is stated that non-licensed
persons may not practice medicine. Residents, interns, and
preceptors may participate in diagnosing and treating but only
where they act under the immediate supervision and with the
consent of a licensed physician.

We sincerely hope that the foregoing will be of assiste
ance to you and to the Board.

Yours very truly,

AdJS:ms Attornny.ﬂsnaral
Ene.



