
COLLECTOR OF REVENUE: Requirement that county provide facilities 
and items enumerated in Section 49.510 
should prevail over requirement of Section 
52 . 270 that collectors in counties included 
in classification of Section 52.260(14) 
should pay expenses of his office and other 
costs of collecting the revenue, as to 
items and facilities enumerated in 49.510 . 

COUNTIES ; 
COUNTY OFFICES: 

January 19 , 1962 

Honorable w. T. Scott, Supervisor 
County Department 
Department of Revenue 
Jefferson City , Missouri 

Dear Mr. Scott: 

30 
Your recent request for an opinion of th~s office reads 

as follows: 

"Our department respectfully requests 
an official opinion on the following 
matter= 

"Section 52.270 of Mo. RS states 1n 
part aa follows: 

"'The collector of revenue in any 
county within the classification 
of subdivisi on (14) or section 
52.260 shall present for allowance 
proper vouchers for all disburse­
menta made by him on account of 
salaries and expenaes ot his office 
and other costa of collecting the 
revenue, which shall be allowed as 
against the commi ssions collected 
by him;' 

"our question is, with regard to 
collectors in counties covered by 
subdivision (14) of Section 52.260, 
what specific items should be classified 
aa expenses of his office, and, other 
costa or coliecE:ilg the revenue . 

The statute you cite was brought into existence by 
Senate Bill 214 of the 7lst General Assembly . The form of 
Section 52.270 in effect immediately prior to the time when 
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Honorable w. T. Scott 

Senate Bill 214 became law did not include a provision of 
the same nature as the one you quote, although we find that 
earlier statutes on this subJect did have such provisions. 
The requirement that the collector "pay all salaries and 
other costa of collecting the respective revenues" found in 
Section 52.260 (14), R.S.Mo. 1949, was eliminated by Senate 
Bill 62 of the 70th General Assembly. 

Shortly after Senate Bill 62 ot the 70th General 
Assembly became law, this office issued an opinion at your 
request on the effect of that bill . In that opinion to JOU, 
dated December 30, 1959, it was held that payment of the 
operating expenses of collector•• offices in third class 
counties within eubdiv1a1on (14) of Section 52 . 260 would 
thenceforward be governed by Section 49 .510, wh1eh ie the 
general statute relating to payment of expenses of county 
oi'f1cea by the county. 

Section 49 .510, R.S.Mo. 1959, provides as followaa 

"It ahall be the duty ot the county 
to provide offices or space where the 
officers or the county may properly 
carry on and perform the duties and 
functions or their respective offices . 
Said county shall maintain, furnish and 
equip said offices and provide them 
with the necessary stationery, supplies, 
equipment, appliances and furniture, 
all to be taken care of and paid out 
of the county treasury of said county 
at the time and in the manner that the 
county court may direct . " 

The determinative issue herein then is the effect of 
the new Section 52 . 270, R.S.Mo. Cum. Supp, 1961, on the 
application of Section 49.510, R.S . Mo. 1959 . 

In an opinion issued by this office under date of 
April 3, 1959 , to the Honorable Richard B. Snider, this 
oftice held, in effect, that Section 49 .510 prevailed over 
the then existing provision requiring the collector to pay 
the expenses or hia office insofar as rental or office apace 
was concerned. The position taken ln that opinion, a copy 
ot which is attached, was that Section 49 .510 placed a clear 
and unambiguoua requirement on the county to provide the 
facilities and supplies enumerated therein, which requirement 
would obtain in all instances where it was not expressly 
overruled by another statute. 



-3-

Honorable w. T. Scott 

Consistent with that opinion, we believe that the items 
and facilities enumerated in Section 49 . 510 are not "expenses 
of his office and other coats of collecting the revenue . " 
Hence, your que•t1on is answered in negative terms in the 
sense that the expenses relative to securing the following 
items and facilities would not be chargeable against the 
collector' • commiss1onaa office apace, the maintenance, 
furnishing an4 equipping of the collector ' • office with the 
necessary atationery

4 
supplies, equipment, appliances and 

furniture. Section 9.510. 

However., as recognised by the laat cited opinion, there 
may be a4ditional expenses which the collector would be 
obliged to p&J. An example or aueh expenses would be salaries 
of deputies and clerical hire, as contemplated by Section 
52.280, R.S . Mo. 1959. 

Without attempting to catalogue every possible type of 
expenditure which would be included in the phrase "expenaea 
of his office and other costa of collecting the revenue" aa 
used in Section 52.270, R.S .Mo. Cum. S~p . 1961, let it be 
said that expenditures for 1tema and rac111tiea enumerated in 
Section 49.510 are not to be ao classified, but that other 
operatina expenses not included apecifically or by neceaaary 
implication in that section would be chargeable aga1nat the 
collector's commiaa1ons . 

CCI1CLUSI Clr 

Therefore, it ie the opinion of this office that the 
application of the provision in Section 52.270, R. S. Mo. Cum. 
Supp. 1961, requiring collectors in counties within the 
classification or Subdivision (14) or Section 52 .260 to pay 
tor office expenses and collection costa, should be limited 
to expenditures other than for the items and fae111t1ea to be 
furnialled by the county under Section 49 .510. The provision 
of Section 52 . 270 in question ahould be invoked to require 
payment out or the collector•• commission or itema such as 
aalar1ea or deputies and clerks as well aa other expensea 
incidental to the performance of the collector's ~ct1on and 
not otherwise provided for. 

This opinion, which I hereby approve, was prepared by my 
Asa1atant 1 Albert J . Stephan, Jr. 

AJS:BJ 

Yours very truly, 

THOMAs P. lloLITCil 
Attorney General 


