
COUN~Y PLANNI NG COMMISSION: 

COUNTIES OF THIRD AND FOURTH CLASS : 

Areas within a municipality 
that has not enacted a city 
plan should be included in 
the county master plan . 

January 26 , 1962 

Honorable Robert P. C. Wilson, III 
Prosecuting Attorney 
Platte County 
Platt e City, Misaouri 

Dear Mr. Wilson: 

F I L F D 

~;; 

In your letter of October 12, 1961, you request an 
opinion from this office t-egarc:Uns t he f'ollowing questions: 

"I would like to have the opinion or 
your office concerning two problems 
which occaaionally arise with the 
Platte County Planning Commission. 
The Platte County Planninc Commission 
was set up by the County Court of' 
Platte , County, M1asour1 under the 
prov1.sions or House Bill 465, Laws 
or M1.aaour1, 1~51. 

"Some of our 1.ncorporated areas are 
mun1.c1pal1tiea legally incorporated 
aa such and regularly functioning as 
such at thia time. It these areas 
have no zoning and planning ordinances 
ot their own, does the Platte County 
Planning Commission have authority to 
set up and enforce zoning and planning 
regulations within these areaa? 

"Some or our incorporated area a are 
municipalities legally incorporated 
as such, but which have ceased to 
function as such, although they have 
not been dissolved in accordance 
with the applicable statutory pro­
ceedings . Does the Platte County 
Planning Commission have authorit~ t o 
set up and enforce zoning and planning 
regulations within these areas?" 
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Platte County, M1aaour11 1a a th1r4 class county with 
23,350 inhabitants and provisions or Section 64.510 through 
64.690~ RSJio 1959 as amended, govern the county planning and 
zoning 1n &aid county. 

Section 64 .510, RSMo Cum. Supp. 1961, provides& 

"The county court or &IV county or 
the aec~md or of any county ot the 
third class having more than twenty­
three thousand inhabitants may, 
after approval by yot~ or the people 
of the county, provide for the prepa­
ration, adoption, amendment, extension 
and carrying out or a county plan tor 
all areas of the c6unty outside the-­
corporate !Emits or ai5 cit~, town 
or vill!ge which his a ~te a cit~ 
~t•n.ln accordance wfth he !awe o 

e state. Upon the adoption of the 
county plan there 1s created in the 
county a county planning commission 
aa hereinafter provided." (Emphaa1a 
supplied) 

Attention 1a called to the fact that thia section 
expreasly etates that after approval by the vote of the 
people 1n the county the county court may provide for the 
preparation and carrying out of a county plan for all areas 
or a county outside the corporate limits or any city, town 
or village which has adopted a city plan. 

Section 64. 570, RSMo 1959, which provides for the county 
planning commission to pass upon all improvements of the 
type embraced wit~ the master plan, provides& 

"Prom and after the adoption of the 
official maeter plan or portion 
thereof and ita proper certification 
and recording, thereafter no improve• 
ment of a t~e embraced within the 
recommendations or auch official 
master plan or part thereof shall be 
constructed or authoriSed without 
firat submitting the proposed plans 
thereof to the county planning com-
mission and receiving the writt en 
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approval or recommendations of ea1d 
c0l'llnliaa1on. This requirement shall 
be deemed to be waived if the county 
plannUlg commission fails to make 
ita report and recommendations with­
in forty-five days after receipt of 
the proposed plans. In the case of 
any public improvement sponsored or 
proposed to be made by any munici­
pality or other political or civil 
subdivision of the state, or public 
board, commission or other public 
officials, the disapproval or recom­
mendations of the county planning 
commission may be overruled by a two­
thirds vote, properly entered of 
record and certified to the county 
planning COIIIIDiaaion, of the governing 
body of such municipality. or other 
political or civil subdivision, or 
public board, commission or officials, 
after the reasons for such overruling 
are spread upon ita minutes, which 
reasons shall also be certified to 
the county planning commission." 

It is evident from this statutory provision prov1dill6 
for a municipality to overrule the county plan that it was 
intended for the county-wide master plan to include munici­
palities that do not have a city plan, otherwise this 
provision would be meaningless. 

Sections 64.510 to 64.690 deal with county-wide planning 
and zoning 1n second and third class counties, and all 
aectiona should be read and conaidered together in construing 
them in order that the)' may be harmonized if poaaible. When 
all the sections are conaidered as a whole so that the over­
all scheme is visualized, we believe it clearly appears that 
municipalitiea that have not enacted city zoning plans are 
to be included within the county master plan. As stated in 
Section 64.570, the county plan may be reJected by the 
governing body of the municipality inaofar as it m&)' apply 
to such city. 

Regarding the second queation you submit, dealing with 
incorporatecl cities that are not now t'unctioning aa a 
municipality, certainly such cities would not have a city 
zoning plan and a county zoning commiaaion should include the 
territory within such cities in the county master plan. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the incorporated 
areas within a municipality that has not enacted a city plan 
should be included in the county master plan adopted by 
second and third class counties under provisions or Section 
64.510 through Section 64.690, RSMo 1959 as amended. This 
would include areas within municipalities that are not 
functioning as municipalities. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was 
prepared by my assistant, Moody Mansur. 

MM : BJ 

Yours very truly, 

THOMAS l'. IAOLlM'ON 
Attorney General 


