
~CHOOLS : (1) s·chool boards may make rules and regulations 
SCHOOL BOARDS : · requiring compulsory vaccination onl~r where there 

is a threat of epidemic or an actual epidemic . VACCINATIONS : 
PHYSI CIANS: (2) School boards may make rules and regulations 

requiring tuberculosis and general physical tests 
by a physician to determine existence of contagious 
or infectious diseases . {3) School boards may 

PHYSICAL EXAMINATIONS: 
DENTISTS : 
DENTAL EXAMINATI ONS : 
SCHOOL COURSES : not requir e a dental examination by a dentist as 

a prerequisite to attendance in school, because a 
dentist is not a physician . {4) A school board 
may require a child in secondary school to take 
certain health courses as prerequisites to gradua­
tion . 
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f.ia.rch 7(, 1962 

Honorable Norman H. Anderson 
Prosecuting Attorney 
St. Louiz County 
Court House 
Cl ayton, tdtsaouri 

Dear I4r. Anderson : 

This is in reply to your letter of October 10, 1961, 
i nclosing a letter from George \ . Vossbrink and request­
inB an opinion f rom this of f ice on the follot11.ng four 
que stions : 

11 1 . Can a board of education require 
vaccination when there is no i ndication 
t hat smallpox is p revalent ? 

"2. Are tuberculosi s and eeneral phys1.­
cal test s i ncluded under its 1935 ruling 
f or medical i nspections f or t he purpose 
of determining t he ex1otence of a con ta­
gious or infectious disea se? 

"3. ~1ay dental examination s be required 
a s a pre- requisite to attendance in school ? 

"4. Can the board or education require 
that a child 1n secondary school take 
certain health courses as pre-requisites 
to graduation? 

l~e l'lill anmter the questions in t he order present ed. 

Section 163. 010, RS~b 1959, reads, 1n part, a a f ollows : 
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•tThe board of <tlrectors or board of 
education shall have power to make 
all needful rules and regulations f or 
the organization, 6I'B.ding and govern­
ment in the.ir school district -- said 
rules to take effect when a copy of 
the same, duly oj,gnod by order or the 
board, is deposited with the district 
clerk, whose duty it shall be to trans­
mit forthwith a copy of the same to 
the teachers employed in the schools; 
said rules may be amended or repealed 
in 11lcc manner. They shall also have 
the power to suspend or expel a pupil 
for conduct tending to the demoraliza­
tion of' the school, after notice and 
a hearing upon chargee preferred, • • • • 11 

In the case of In the l.fatter of Rebenack, 62 M:>. App. 8, 
the st. Louis Court of Appeals upheld a rule of a school 
board that all children must be vaccinated. The opin:1on 
in that case doeo not disclose whether an epidemic was 
preaent or threatened 1n the school district. 

In the cane of State ex rel. O' Bannon v . Cole, 
220 Mo. fiR , 119 S\>1 424, the Supreme Court of Missouri 
upheld a similar rule requ1r1ng compulsory vaccj,nation in 
a school district where there \'las an actual smallpox epidemic. 

On October 29, 1935, this o££1ce issued an opinion to 
the State Board of Health, Jefferson City, Missouri, in 
which it \'faa held that the board or education or a school 
d1atr1ct is authori~ed to make reaaonable rules and regula­
tiona respecting compulsoru vaccination and medical inspec­
tion, and that the reasonableness ot such rulea and regula­
tions are to be determined by the facts cxieting at the time 
the rules are made, and that, without question, a rule pro­
viding for a co~ulsory vaccination without expense to the 
pupil when smallpox is prevalent w1 thin the district, would 
be reasonable, as \'tould a rule providing ror medical inspec­
tion for the purpoee or determining the ex1etence of conta­
gious or infectious disease or the liability or transmitting 
tho same. 
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On October 14~ 1946, this office issued an op~on 
to Honorable A. L. Gates~ Prosecuting Attorney~ Moniteau 
County, California, Missouri, in which it was held that 
if there is an epidemic or threat or an epidemic of small­
pox, then the school board is authorized to adopt an order 
requiri.ng all children to be vaccinated against smallpox 
before they arc permitted to enroll and attend ochool; 
otherwise not. 

The 7let General Assembly enacted a law, effective 
October 13~ 1961, now Section 163. 017, RSMb Cum. Supp . 1961, 
which reads~ in part, as follows: 

111 . The d1v1&ion or health or the 
department of public health and wel­
fare, after consultation with the 
department o£ education, shall pro­
mulgate rUles and regulations govern­
ing the 1mmu~zat1on against poliomye­
litis, smallpox, and diphtheria, to 
be required or children attending 
publ ic, private, parochial or parish 
schools. Tetanus and pertussis may 
be included 1n the vaccine adminis­
tered. The inmun1zat1ons required 
and the manner and frequency or their 
administration shall conform to recog­
~zed standards or medical practice . 
The division of health or the depart­
ment of public health and welfare 
shall supervise and secure the enforce­
ment or the required 1omunizat1on pro­
gram. 

" 2. It is unlawful for arlf student 
to attend school for longer than one 
month unless he has been immunized, as 
required under the roles and regula .. 
tiona or the division of health of 
the department or public health and 
welfare, and can provide satisfactory 
evidence or such immunization; pro .. 
vided, that, 11' within the month, 
he produces satisfactory evidence or 
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having begun the process of immuniza­
tion, he may continue to attend school 
as long as the immunization process is 
being accofll>lished in the prescribed 
manner. It is unlatrful for any parent 
or guardian to refuse or neglect to 
have his child immunized, as required 
by this section, unless the child is 
properly exempted. 

"3. This section shall not apply to 
any child if one parent or guardian 
objects in writ~ to his school admin­
istrator S§ainat the immunization or 
the child. 

tie are or the opinion that Section 163.017, 
RSM:> Cum. Supp. 1961, does not require any change in the 
opinions of this office, as expressed in the opinion or 
October 29, 1935 to the State Board or Health, and the 
opinion or October 14, 1946 to Honorable A. L. Gates. 
Section 163. 017 does not abrogate the power or local 
school boards to make rules and regulations under the 
provisions or Section 163.010, RSMo, and, when reasonable 
rules are promulgated under the authority of Section 163.010, 
RSMO, there is no conflict between such rules and 
Section 163.017 . Section 163. 017 contemplates and estab­
lishes a program of immunization to be conducted by the 
Division or Health of the Department of Public Health and 
\'lelfare . Such 1umun1zation program 1s not in lieu of any 
local vaccination program of a school d1ntr1ct, but it is 
an entirely separate, distinct, and additional immuniza­
tion program on a atate\'lide baSis . Of course, any rules 
and regulations o£ a school board under the authority of 
Section 163.010 must be reasonable and they must not be 
in conflict with any state law; and, there£orc, any rule 
of the school board respecting immunization or vaccination 
of school children carmot be 1n direct contllct or 1n 
opposition to the provisions of Section 163. 017, RSMb 
Cum. Supp. 1961 . 

Therefore, in answer to your first question, it is 
the opinion of this office that there is no change in the 
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authority of a school board to make reasonable ruleo con­
cer.n1r~ the vaccination of school children ~ that district, 
and the opinion or this office expressed 1n the opinion of 
October 29, 1935 to the State Board of Ileal th, and the opin­
ion of October 14, 1946 to Honorable A. L. Gates remains 
unchanged. Hence, the Board or Education may not require 
vaccination trhen there 1s neither an existing nor a threatened 
epidemic or smallpox. 

In answer to the second question concerning tubercu­
losis and general physical tests, it was held 1n the opinion 
of October 29, 1935 to the State Board of Health that the 
school district \•ras authorized to mako reasonable rules and 
regulations respecting a medical inspection; that the reason­
ableness of such rules and regulations are to be determined 
by the facts existing at the time the rules are made, and 
that a rule providing for medical inspection f or the purpose a 
or dete~ the exis tence of contagious or infectious 
disease or tho liability of transm1 tting the same would be 
reasonable . \'lebster• s dictionary def.'ines "tuberculosis" as 
"an infectious disease caused by the tubercle bacillus. 11 

Since tuberculosis is an infectious disease, any rule of 
the school board under authority of Section 163.010, 
RSM:> 1959, requiring nny child to be examined by a physi.cian 
for tho purponc of determining the diseased condition, or 
the liability or transmitting auch disease, would certainly 
be reasonable and proper. 

In anawer to the third question, we refer you t o 
Section 163. 36o, RSr.t> 1959, \·thich reads, in part, as t'ollows: 

'' I t shall be unlawt'ul for any child 
to attend any or the public schools 
or this state \'lhile arn1cted with 
any contagious or 1n£ect1oua . d1sease, 
or while liable to transmit such d1• 
sea3e arter having been ~osed to 
the same . For the purpose of deter-
mining the diseased condition, or 
the liability of transmitting such 
disease, the teacher or board of 
directors shall have power to require 
any child to be examined by a physician 
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or phys1c1ans~ and to exclude such 
ch1ld from school so long as there 
is any liability of such disease being 
transmitted by the same. A refusal 
on the part of the parent or guardian 
to have an examination made by a 
PbUSician or physicians, at the request 
or the teacher or board of directors., 
will authorize the teacher or board of 
d1.rectors to exclude such child from 
school; • * • .. " 

The answer to this que.stion will then depend upon the 
character of the dental examination and the person or 
phy&1c1an who conducts the examination-. Certainly, there 
ar~ infectious and contagious diseases of the mouth and 
teeth, and a reasonable rule requiring an examination by 
a physician to determine the diseased condition or the 
liability of transmitting such disease would be proper, 
in the same manner as any other examination authorized 
under the oond1 t1ons prevailing in the second question 
answered above. HOtllever, an examination by a dentist to 
discover or treat cavities in the teeth presents a different 
situation. Section 163.360, RSM::>, authorizes the examina­
tion to be made b¥ a physician or phy&icUans. The general 
def1n1t1on of a "pnyeic1en" 1n Webster• s dictionary is 
given as, 11 A person aldlled in ••• the art o~ healing; 
one <luly authorized to treat diseases •••• " And Section 
332.010, run-t> 1959, gives a definition or a "dentist" as 
nAny person ••• who shall treat or profess to treat, er 
advertise aa treating., any disease or disorder or lesions 
of the oral cevity, t~.eth, gums., maxillary bonee, or ex­
tract teeth, or repair or fill cavities •••• " 

However# we do not believe th1e 1s euff1c1ent to 
classify a dentist as a physician in the sense in wh..ich 
the ttord f'phys1c1an1

' is used in Section 163. 36o. 
Section 334. 021, RSft> 1959, states as f'ollowa: 

"Where other statutes or this state 
use the terms ' physician' , •surgeon•, 
1pract1tione~ of medicine •, ' practitioner 
of osteopathy', ' board or medical examiners', 
or 1board. of osteopathic registration and 
examination • or similar tel'Uls, they shall 
be construed to mean ph,Js1c1ans and surgeons 
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licensed under this chapter or the 
state board or registration for the 
healing arts in the state of' Missouri. " 

Under the definition of a "physician•• 1n Section 334.021, 
RStb 1959, a dent:lst is not a ph.ys1o1an, because a dentist 
is not licensed under Chapter 334., RSMo, and a dentist 
is not licensed under the state Board of' Registration for 
the Healing Arts in t he State of Missouri. Rather, a dentist 
is licensed Wlder Chapter 332., RSMo, and is under the 
Missouri Dental Board. Therefore, our anm1er to the third 
question is that a dentist i ,s not a phys1e1an within the 
meaning o£ that term as used in Section 163.360, and a 
school board doea not have authority to require a dental 
e~nation by a dentist as a prerequisite to attendanc~ 
1n school. 

In answer to the .fourth question, w~ agaln rely on the 
authority of the school board expres&ed in Section 163.010 
which 1e quoted above. Since the school board ma1 make all 
needful rules and regulations for the organ1~at1on, grading 
and government in their school district, a reasonabla rule 
requiring a child in secondary school to take certain health 
courses as a prerequisite to graduation would seem proper. 
As further author1tr, ~s,e call your attention to Section 
163.170, RSf.t) 1959, whieh reads as follows: 

''Physiolog and hygiene, including 
their several branches, tlith special 
instruction as to tuberculosia, its 
nature, causes and prevention, and 
the errect of alcoh<>l1c drinks, nar­
cotics and stil11Ulants on the human 
.system, shall constitute a part or 
the course of instruction, and be 
taught 1n all schools supported wholly 
or J.n part by iublic money or under 
state control. 1 

tie do not know the exact nature or the "certain health 
courses" mentioned in the opinion request, but we believe 
that the usual and noit'tnal cour&es on· general health tfould 
be included w1th1n the phra$e " phya1o1Qg and hyg1ene11 which 
are re(lu1red as a constituent part or the course or instruc­
tion in all schools by Section 163~170. We are therefore 
of the opinion that the Board or Education ma1 require that 
a child in secondarr school tmte certain health courses as 
a prerequisite to graduation. 
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COl~CLUSION 

It is therefore the opi~on or this off~ce~ as follows: 

1 . The Board of Education or a school district is 
authorized to make reasonable rules and regulations re­
spect~ compulsory vaccination or immunization of achool 
children where there is a threat or epidemic or an actual 
epidemic, and the reasonableness or such rules and regu­
lations are to be determined by the faets existing at the 
time the rules are made, but the Board or Education does not 
have such power except where there 1s a threat of epidemic 
or an actual epidemic . 

2. The Board of Education of a school district is 
authorized to make rules and regulations respecting tuber­
culosin testo and general physico! tests, to be included 
1n an examination of the children of the ochool district, 
by a physician or physicians for the pt.rpose of determin­
ing the existence of contasious or 1n£ect1ous diooase, or 
the liability or transmitting the same. 

3. The Board of Education or a school district does 
not have authority to require a dental examination by a 
dentist as a prerequisite to attendance 1n school, because 
a dentist is not a physician within the meaning or that 
term as used in Section 163. 36o. 

4. The Board of Education of a school district may 
require thD.t a child in secondary school take certain 
health courses an prerequisites to graduation under authority 
or Sections 163. 170 and 163. 010, RSMO 1959. 

The foregoing opinion, wh.ioh I hereby approve. t'las 
prepared by rey ass1atant, \layne w. Waldo . 

Very truly yours, 

Tli)MAs P. EAGIBi'ON 
Attorney General 


