
Opinion No. 437 
Answered by Letter 

December 1, 1961 

Honorable Robert Young 
Repreeentative, First :mistrict 
3500 Adie bad 
St • Arm, Missouri 

»ear Mr. Young: 

This is in answer to your letter of recent date 
ip which you state that you are requesting the opin­
ion of the Attorney General regarding the quest ion 
of whether or not a referendum on an ordinance of 
the town of Bridgeton., Missouri, is authorized upon 
a petition signed by certain residents of such city. 

Section 4SJ of Article III of the Constitution 
provides as follows: 

"The people reserve power to propose 
and enact or reject laws and amend­
ments to the Constitution by the 
initiative, independent of the general 
assembly, and also reserve power to 
approve or reJect by referendum any 
act of the ~eneral assembly, except 
as hereinaFer provided." (Emphasis ours) 

The provisions of Sec.tion 52(a) or Article III of 
the Constitution pertaining to the referendum provide 
only for petitions for a referendum on laws passed by 
the General Assembly, and do not provide tor a referen­
dum on municipal ordinances. There is therefore no 
constitutional grant to the voters of municipalities 
or a right to refer ordinances or the municipalities 
to a vote or the people. 

The principle that authorization must be found 
before a referendum can be held-by a city on an ordi­
nance enacted by such city is well established. 
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Itt the case or MuehriAg v. School District, 28 
N. W. 24 655, the Supreme Court of Minnesota held that 
a referendum conducted without legal authority is or 
no legal effect. The Court said, 1. e. 658: 

"Where there ia no statutory 
authorization tor submission of 
a question to t~e voters for their 
deoisioa, suela a •ubmiasion by a 
pu~lic authority clothed with pewer 
witll respect tG the t~uestien sub­
mitted. eonstitutea an unauthoriZed. 
redelegation ot 4elegate4 power. 
In such a ease, because the votera 
laek'power with respect to the 
question submitted and because the 
public authority laeks the power to 
confer it upon them, submission of 
the question to the veters is without 
legal effect, an4 their decision is 
in no way controlling or bind.ing." 

In the ease of City of Mt. Olive v. BraJe, 
7 N. E. 2d 851, the Supreme Court of Illinois held that 
there must be authorization for a referendum before 
one can be held.. The Court said, 1. e. 853: 

"The legal voters of any such 
municipality have no inherent or 
constitutional right to require 
the governing body to submit any 
legislation to a referendum. Sueh 
requirements exist only by virtue 
of statutory provisions which the 
Legislature has the right to impose 
or withhold. The wisdom of requir-
ing a question to be submitted under 
certain circumstances, and not under 
others, is a matter for legislative 
determination, and not for the eourts." 

The only cities in Missouri that are authorized 
to hold referendums concerning ordinances are those 
cities which have been granted statutory power to 
hold referendums regarding ordinances, or cities 
which are authorized by the charters of such cities 
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to conduct referendums regard.ing ordinances. 

We find no authority tor the holding ot a refer­
endum in the provisions of the legislative act estab­
lishing the town of Bridgeton1 euch act being found 
at page 3801 Laws of Missouri, 1842-43, approved by 
the Governor February !7, 1843. We do not find any 
statute enacted by the Legislature authorizing the 
town of Bridgeton to cenduct a referendum upon an 
ordinance enacted by the eity couneil of such city. 

It 18 therefore our view that since there is no 
cGn.Stitut1en.al, statutory or charter authorization for the 
holding of a referendum in the town of Bridgeton, that no 
referendum can be held, even though a petition for a referen­
dum is signed by certain residents of sueh city. 

Yours very truly, 

THOMAS F. EAGLETON 
Attorney General 


