
Consent of a parent or guardian is required when 

RECORDER OF DEEDS: 
a license is issued under a court order to a 
minor under fifteen years of age. No three day 
waiting period required by Section 451.040, RSMo 
1959. May be waived by a circuit or probate court 
for good cause shown. No requirements in Section 
451.050, RSMo 1959, regarding serological tests 

MARRIAGE LICENSES: 
MINORS: 

can be waived by any court except in case one of the 
applicants is pregnant or on the death bed. Section 
451.090, RSMo 1959, does not authorize a court 
to order a license issued to an applicant over 
fifteen years of age. 

November 14, 1961 

Honorable Harold L. Volkmer 
Prosecuting Attorney 
Marion County 
Court House 
Hannibal, Missouri 

Dear Mr. Volkmer: 

Fl LED 
u~ 

On August ~' 1961, you requested an opinion from this office 
on the following questions: 

"1. What documents are necessary to 
be presented to the County Recorder 
of Deeds by an applicant for a 
marriage license prior to his issuing 
a marriage license to a person under 
fifteen years of age. What additional 
document, if any, is necessary to be 
presented to the County Recorder of 
Deeds if the applicant wishes to have 
the license without having to wait the 
three-day waiting period. 

"2. What documents are necessary to 
be presented to the County Recorder 
of Deeds by an applicant prior to his 
issuing a marriage license to a male 
between the age of fifteen years and 
twenty-one years or a female between 
the age of fifteen and eighteen years. 
What additional document, if any, is 
necessary to be presented to the County 
Recorder of Deeds if the applicant 
wishes to have the license without 
having to wait the three-day waiting 
period. 
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"3. What documents are necessary to 
be presented to the County Recorder 
of Deeds by an applicant prior to his 
issuing a marriage license to a male 
twenty-one years of age or older or a 
female eighteen years of age or older. 
What additional document, if any, is 
necessary to be presented to the County 
Recorder of Deeds if the applicant 
wishes to have the license without 
having to wait the three-day waiting 
period. 

"4. Does the fact that a female 
applicant is pregnant with child releave 
either a male or a female applicant from 
the necessity of providing any of the 
documents that may be required in the 
situations designated in questions 1, 
2, and 3 above." 

In a letter accompanying your request you state you under­
stand marriage licenses are being issued to persons under 
fifteen years of age solely upon the order of a probate or 
circuit court and a health certificate as required by Section 
451.050, RSMo. You also state that you understand marriage 
licenses are issued to males under the age of 21 and females 
under the age of eighteen and at least fifteen years of age 
solely upon the application of the probate court or circuit 
court and a health certificate as required by Section 451.050. 
You further state that the consent of the parents or guardian is 
not required before a license is issued under the above con­
ditions. You also express your opinion as to what you consider 
is a correct construction of Sections 451.040 and 451.090. 
We wish to thank you for furnishing us with your views regard­
ing the matter you have submitted. 

On August 14, 1961, you submitted an additional question 
as follows: 

"May a County Recorder of Deeds issue a 
marriage license upon order of the 
Probate Court to a male applicant who 
is under the age of twenty-one years or 
a female applicant who is under the age 
of eighteen years although no written 
consent of a parent or a guardian is 
provided. Would the same apply if the 
applicant is under fifteen years of age, 
and would the County Recorder of Deeds 

-2-



Honorable Harold L. Volkmer 

be in contempt for refusing to obey 
any such order." 

In determining the answers to the questions you have sub­
mitted, certain statutory provisions must be considered. Sec­
tion 451.040, RSMo 1959, provides in part: 

"1. Previous to any marriage in this 
state, a license for that purpose 
shall be obtained from the officer 
authorized to issue the same, and no 
marriage hereafter contracted shall be 
recognized as valid unless such license 
has been previously obtained, and unless 
such marriage is solemnized by a person 
authorized by law to solemnize marriages. 

"2. Before applicants for a marriage 
license shall receive a license, and 
before the recorder of deeds shall be 
authorized to issue a license, the 
parties to the marriage must, at least 
three days before the date they desire 
such license to be issued, present an 
application for the license to the 
recorder of deeds. Upon the expiration 
of three days after the receipt of such 
application, duly executed and signed, 
the recorder of deeds shall issue the 
license, unless one of the parties with­
draws the application. 

"3. Provided, however, that said license 
may be issued on order of the circuit 
or probate court or a judge thereof in 
vacation of the county in which said 
license is applied for, without waiting 
three days as herein provided, such 
license being issued only for good cause 
shown and by reason of such unusual 
condition as to make such marriage advisable." 

Subsections 4, 5, and 6 of the above statute are 
immaterial to the questions under consideration and are not 
quoted herein. 

It should be observed that under subsection 2, quoted 
above, applicants for a marriage license must present their 
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application at least three days before the date they desire 
a license and the recorder of deeds must wait at least three 
days after the date of application before a marriage license 
may be issued. 

Subsection 3, quoted above, provides in substance that 
a marriage license may be issued on an order of the circuit 
court or probate court or judge thereof in vacation in the 
county where the license is applied for without waiting the 
three day period when the court finds good cause therefor 
and such unusual conditions as to make such marriage advisable. 

It is our opinion the only authority given the circuit 
court or probate court unde+ subdivision 3 is to determine 
whether the license should be issued without waiting for the 
three day waiting period. This section does not authorize 
said courts to waive compliance with any other statutory 
provisions other than the three day waiting period. 

Section 451.090, RSMo 1959, provides as follows: 

"1. No recorder shall in any event 
except as herein provided issue a 
license authorizing the marriage of 
any person under fifteen years of age; 
provided, however, that said license 
may be issued on order of the circuit 
or probate court of the county in 
which said license is applied for, 
such license being issued only for good 
cause shown and by reason of such un­
usual conditions as to make such 
marriage advisable. 

"2. And no recorder shall issue a 
license authorizing the marriage of 
any male under the age of twenty-one years 
or of any female under the age of eighteen 
years, except with the consent of his or 
her father, mother or guardian, which 
consent shall be given at the time, in 
writing, stating the residence of the 
person giving such consent, signed and 
sworn to before an officer authorized to 
administer oaths. 

"3. The recorder shall state in every 
license whether the parties applying for 
same, one or either or both of them, are 
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of age, or whether the male is 
under the age of twenty-one years, 
or the female under the age of eighteen 
years, and if the male is under the age 
of twenty-one years or the female is 
under the age of eighteen years, the 
name of the father, mother or guardian 
consenting to such marriage." 

Subsection 2 and 3, in substantially the same form and 
substance, were enacted in 1881 and provided that no recorder 
should issue a license to any male under twenty-one years of 
age or any female under the age of eighteen without the 
consent of a parent or guardian (Laws 1881, page 162). Under 
this statute a person under the age of fifteen years could 
obtain a license with parent's consent. 

In 1919 the statute as enacted in 1881 was amended by 
adding subsection 1, which provides that no recorder shall in 
any event except as therein provided issue a license author­
izing the marriage of any person under fifteen years of age, 
provided, however, said license may be issued on an order of 
the circuit court or probate court for good cause being 
shown and by reason of such unusual conditions as to make 
such marriage advisable. Under this statute only on the 
orders issued by a court on a finding of good cause and under 
such unusual conditions which the court considers makes such 
marriage advisable can a license be issued for the marriage 
of a child under fifteen years of age. 

The evil which the statute as amended in 1919 sought to 
remedy was the consummation of marriages of children under 
the age of fifteen years even though the parents or guardian 
had consented without regard to whether such marriages were 
advisable. It is our opinion the amendment created an addi­
tional safeguard in the public interest, limiting the other­
wise mandatory result which theretofore had followed from the 
giving of parental consent but it did not eliminate the 
necessity for such consent. 

Subdivision 2 of Section 451.090, supra, provides no 
recorder shall issue a license authorizing the marriage of 
any male under the age of twenty-one years or any female 
under the age of eighteen years without parental or guardian's 
consent. The word "any" as so used would necessarily include 
males and females under the age of fifteen years as well as 
those above said age. That such was the intent would also 
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appear from the fact that subsection 3 of said statute requires 
the recorder to state on every license (if the male is under 
twenty-one years or the female is under eighteen years) the 
name of the father, mother or guardian consenting to such 
marriage. 

It is our view Section 451.090, supra, when read as a 
whole and harmonizing all the provisions in accordance with 
requisite rules of statutory construction, should be construed 
to mean: 

1. No license may be issued to any male under the age 
of twenty-one or any female under the age of eighteen years 
except with consent of the parent or guardian. 

2. In no event shall such consent of the parent or 
guardian be effective to authorize the issuance of a license 
to a person under fifteen years of age unless the proper 
court has also issued the requisite court order. That is to 
say, as to children under fifteen years of age, a court order 
is necessary in addition to parental consent but not as a 
substitute for it. 

It is also our opinion that subsection 1, supra, does 
not confer authority or authorize a circuit court or probate 
court to order a license issued to persons over the age of 
fifteen years who apply for such license without the consent 
of the parent as required by subdivision 2 of said section. 
Therefore, there is no authority under this section for the 
circuit court or probate court to order a marriage license 
issued to any applicant over the age of fifteen even on the 
basis that unusual conditions make such marriage advisable. 
The fact that one of the parties is pregnant at the time of 
the application does not alter this rule or eliminate the 
requirement of parental consent. 

Section 451.050, RSMo 1959, requires applicants for a 
marriage license to file with the recorder certain laboratory 
reports and affidavits as to applicants' physical condition 
regarding syphillis before a marriage license shall be issued. 
It applies to all applicants without regard to the age of 
the applicant. This section expressly states that the 
recorder may waive the requirements of this statute if a 
certificate of a physician is filed stating that an applicant 
is pregnant. It does not authorize the court to waive this 
statutory requirement. 

CONCLUSION 

It is our opinion that Section 451.040, RSMo 1959, 
authorizes a circuit court or probate court or judge thereof 
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in vacation for good cause shown and by reason of such 
unusual conditions which make such marriage advisable, to 
order the license issued without waiting three days after 
the application is made before the license issued as required 
by subsection 2 of Section 451.040. It is our opinion this 
section authorizes the court to waive the three day waiting 
period but does not authorize said courts to waive any other 
statutory requirement such as the serological test of Section 
451.050 or the parent's consent as required by Section 
451.090. 

It is our opinion that Section 451.090, RSMo 1959, 
authorizes a circuit court or the probate court in the county 
where the application is made for a marriage license for the 
marriage of a person under fifteen years to order the license 
issued, when the court finds good cause exists and such 
unusual conditions as to make such marriage advisable. 
However, consent of the parent or guardian must be obtained 
before the recorder shall issue the license. 

It is also our opinion that subdivision 1 of Section 
451.090, RSMo 1959, does not authorize or empower the circuit 
or probate court to order a license issued to an applicant 
over the age of fifteen years even though the facts and 
conditions exist that would make the marriage advisable. 

'It is our further opinion that the requirements of 
Section 451.050, RSMo 1959, that certain reports and affi­
davits be filed with the recorder as to the applicants' 
physical condition regarding syphilis are applicable even 
when a court order is issued under Section 451.040 or under 
451.090. However, said requirements may be waived by the 
recorder when a certificate of a physician is filed stating 
that one of the applicants for such license is pregnant. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was 
prepared by my assistant, Moody Mansur. 

Very truly yours, 

THOMAS F. EAGLETON 
Attorney General 
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