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OPINION NO. 452 ANSWERED BY LETTER 

November 28, 1961 

Honorable Charles I>. '!rig 
Comptl'OlltU" an<i Budget Director 
state C&p1tol 
Jette"»aon C1 tv, M1saour1 

Dear Pit-. Tngg t 

You nave requested. advice of. this off'lee concerning the 
va1141tr of a c•~t.t.f1oat1on of expend1tures from the eontinsent 
rund of the House of REtpresentatives wh1ob. 1s atte3te4 by the 
assistant chief olerk acting in the absence or the oh1Gf clerk. 

Seetion 21 .. 220, :RSMo 1959, provides that each bouae sball 
control its contingent expenses. It t'ul'ther provides that when 
any accounts properly chargeable to the Houae or Representati vee 
are adJusted and allowed according to the rules or tbe House., 
a ce.rt1f1cate shall be granted, signed by the speaker and at­
tested by the chief clel-k. The statute :ls eilent aa to the 
effect of such oerti£icate. It· is reasonable to aesu.~ how ... 
eve:r1 that upon the presentation of such a oert1£1oate to the 
comptroller, 1t serves as the equivalent of a claim or demand. 
against the state oharseable to the oont:t:~ent fund of the House, 
and that the comptroller may rely upon such certification. 
There t·s no provision 1n the statute which mandatorily requires 
the comptroller to issue a warrant tor the amount set forth 
in the certificate upon its presentation •. In our opinion, the 
certitieate is ror the purpose. of furnishing prima raoie evi­
dence to the comptrolle:t;' that the account in question is pro­
perly chargeable to the contingent fund and has been adjusted 
and allowed according to the rules of the House.. Attention is 
called to the provisions of Section 33.140, RSMo 1959, which 
grant~;; broad pm•ters to the oomptrolle;r to $Xarnine into the cor­
rectness or ~~ account. 
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Honorable Charles D. Trigg 

Bearing in mind the purpose or the eertif1cate, we do not 
believe that the statute would operate to invalidate every 
certificate which has not been attested by the chief clerk. If 
such construction were to obtain .. it would mean that in tne event 
of the death or incapacity of the chief clerk or his ab$ence on 
an extended trip or 1f he were othe:rwise unavailable or unwilling 
to serve at any particular time, no claim properly chargeable to 
the contingent fund could be paid. It is unreason4ble to assume 
that the IAg1s1ature intended any such result. 

The rules or the House or Representative& provide t'or an 
as•1atant ehie.f' clerk. Under Rule 28, he is authorized to 
disQtlarge the duties or the ohi$f clerk in b1s.absence. The 
word "abaenoeu iG not qualified in any .-nner, and in our opinion 
sucn word, ae usec1 1n this connection, is synonymous with 
nnonpr$aence~, whatever the cause ot such nonpvesenee may be. 

The words uchief clerk't as used 1n this statute are to be 
construed aa referring to the person Who at the time has the 
authority to perform the functions ordinarily performed by the 
chief clerk. It ie our opinion, therefore_. that a certificate, 
otherwise meeting the requirements of thestatute_. which is 
attested by the assistant chief' clerk in the absence or the 
chief clerk is valid and that the comptl'"oller may rely upon such 
a oert1t1oate in approving tor payment·exp•nditures so certified. 
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Yours very truly, 

THOMAS F. EAllLETON 
Attorney General 


