(L)
PROS .CUTINC A 'TORN_¢8: A prosecutirg attorney may not- compromise

COUNTY COURTS: ana settle an actlon for the collection of
COUNTY HOSPITALS: county hospital accounts on his own initiative
CIRCUIT COURTS: but must have express approval of zny such
MAGISTRATE COURTS: compromise settlement from the county court
COSTS: (2) Circuit judages and judges of the
COURT RULES: gistrate court have authority to reguire
FILING FEES: the payment of court costs or z docket fee
in advance at the time of [iling suit a2nd
counties would have o comply with such rule anéd pay whztever costs
or aocket fee are reguired by the rule when {iling suit in such
court with the exception of that pert assessed as the liorary fee
in circult courts ana that part assessed as the six doliar filing
fee in magistrate courts. (3) A prosecuting attorney has no R
authority to forwardc delinguent county hospitel accounts to an out
of state attorney for collection. Any such arrangements must be

made by the county court.
November 14, 1961
Honorable Francis Toohey, Jr.
Prosecuting Attorney
Perry County
Perryville, Missouri

Dear Mr. Toohey:

This is in answer to your letter of May 19, 1961, requesting
an opinion of this office on the following questions:

"1, May a delinguent hospital account which
has been placed in the hands of the Prosecuting
Attorney for collection and where the party
thereto is living in a distant state be for-
warded to an attorney in another state for
collection.

2, May a county in Missouri in which a suit is
filed by the Prosecuting attorney on delinquent
hospital accounts insist that the court costs
including sheriff fees be pald in advance before
filing the case.

3. May the Prosecuting Attorney once such

delinguent hospital accounts are placed in his

hands compromise and settle sald accounts upon

his own Jjudgment or must he have the consent of

the entire hospital board before compromising

the same.”

The hospital accounts referred to in your opinion request

are those of & county hospital, The questions propounded in the
opinion request will be answered in reverse order,

In answering the gquestion concerning the authority of the
Prosecuting Attorney to compromise and settle the accounts of
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the county hospital, we first turn to the applicable statutes.
Section 56,060, RSMo 1959, provides in part:

"Bach prosecuting attorney shall commence
and prosecute all civil and criminal actions
in his county in which the county or state
is concerned, defend all suits against the
state or county, and prosecute forfeited
recognizances and actions for the recovery
of debts, fines, penalties and forfeitures
accruing to the state or county, # * #"

Section 56.070, RSMo 1959, provided in part:

"The prosecuting attorney shall represent
generally the county in all matters of law,
investigate all claims against the county,

and draw all contracts relating to the business
of the county. & ¢ ®"

In State v. Hoeffner, 28 S.W, 5, it was held that the
Prosecuting Attorney could not compromise a forfeited recognizance
and at loc, cit, 7 it 1s said:

"® % ® The rule is well settled that,
in-the-absence of express authority, an
attorney has no power to compromise his
client's suit, or to satisfy his judg-

mnt.lgithout receiving the amount thereof.
.=

Accordingly, it is our opinion that the prosecuting attorney
may not compromise and settle the county hospital accounts on his
own initiative, Before any compromise settlement of the account
can be made, express approval of the county court must be obtained.

In answer to your question concerning the payment of court
costs in advance; we first consider the situation of a case filled
in circuit court. We are unable to find a statute which specifically
exempts a county from prepaying court costs or depositing a docket
fee when sult is instituted originally in circult court. Sections
514,010 and 514,020, RSMo 1959, concerning the giving of security
for %he payment of costs are not applicable to this problem of
depositing costs or a docket fee at the time of commencement of
the sui¢. It 1s a matter of common knowledge that circuit courts
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usually require the deposit of a docket fee at the time of filing
of a puit. These docket lees vary in amount between different
circult courta., In the absence of a statute specifically
authorizing such a docketl Jee it is presumed that the docket fee
required in any particular circuit court is authorized by rule
of the local ecircult Jjudge., Circuit Judges are empowered to make
such ruies by Supreme Court Rule 50,01, which reads as follows:

"Courts of Appeals and trial courts may make
rules governing the administration of judicial
business if the rules are not contrary to the
rules of the Supreme Court, to the Constitution
or to statutery law in force,"

There is no exemption for counties under the provisions of

Supreme Court Rule 50.01. By Sections 514.440 and 514,470 counties
are exempted from the payment of that part of a docket fee which
is assessed as & library fee, With the exception of the library
fee, the question of whether a county is required to pay court
costs or a docket fee in advance at the time of flling suit

would depend on the wording of the applicable rule of the local
circuit Jjudge. Unless exempted by the wording of the rule of

the local circuit Judge, counties would have to comply with such
rale and pay whatever costs or docket fee are required by the rule,
with the exception noted above of that part assessed as a library
fee.

We next turn to the situation of a case flled in magistrate
court and refer you to Section 483.615, RSMo 1959, which reads
in part as follows:

"1. A fee of six dollars shall be allowed
the magistrate in each civil proceeding,
general or special, instituted in his court.
Upon the commencement of any such proceedings
in the magistrate court except in cases in-
stituted by the state, county or other
political subdivision the party commencing
the same shall pay to the clerk of said
:m'u'g guc.h magistrate fee of six deollars,
This statute specifically exempts a county from payling the
gix dellar filing fee in advance in magistrate court. The monetary

-3=
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limit of the Jjurisdiction of the magistrate court is $1,000.00
in most counties (Section 482,000, RSMo 1955). As a practical
matter this limit would accommodate the filing of the great
mejority of sults on delinquent hospital accounts.

In regard tc the situation in a magistrate court where the
magistrate Judge has promulgated a rule governing the filing of
sults in that particular magistrate court and by those rules
requires the payment in advance of court costs or docket fees,
we hold that the Judge of the magistrate court has authority
to make such a rule. There may be some question as to whether
this authority 1s derived from Supreme Court Rule 50,01 quoted
above in this opinion in view of Supreme Court Rule 41,02 which
governs the applicabllity of the Supreme Court Rules of Civil
Procedure and which states that "where specifically provided, the
rule shall govern proceedings in magistrate courts , and we do
not rule on this point, In any event Secticn 5 of Article V
of the 1945 Constitution of Missouri, Supreme Court Rule 41,02
and Supreme Court Rule 50.01 do not prohibit a magistrate court
from making rules to govern the practice in the magistrate court.
A istrate court is a court of record (Section 517.050 RSMo
195¢)., It is well established law that a court of record has
authority to meke rules governing the practice by them. In
Mackson v, Metropolitan Life Ins, Co,, 115 S.,W, 24 217, 1l.c.

218, 1t is sald:

"tThat courts of record have authority to
make rules governing the practice before
them, when in harmony with the law, is
beyond question., Brooks v. Boswell, 34

Mo, 474, The rile invoked in this case

was within the power of the court to make,
and was a reasonable regulation., When a
rule of practice that is reasonable and
proper 1s thus made, and is known to the
bar, it is the duty of the court te enforce
it. If the court should disregard its own rule,
it would thereby suffer the rule to become
misleading to those who follow it, and work
injustice.' Rigdon v, Ferguson, 172 Mo,
ll-g, 72 S.W. 504: SOSi,

We therefore hold that the Jjudge of a magistrate court may
make a rule requiring the payment in advance of court couts or

wlias
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a docket fee before a case can be filed in magistrate court.
Such a rule would generally be in conformity with law, However,
a county would be exempt from the payment of that part of the
court costs or docket fee which is assessed as the six dollar
filing fee under Section 483.615 RSMo 1959, quoted above. With
the exception of this six dollar filing fee, the question of
whether a county is required to pay court costs or a docket

fee in advance at the time of filing suit in magistrate court
would depend on the wording of the applicable rule of the local
magistrate court. Unless exempted by the wording of the rule
of the local magistrate court, counties would have to comply
with such rule and pay whatever costs or docket fee are required
by the rule, with the exception noted above of that t
assessed as the six dollar filing fee under Section 483,615
RSMo 1959.

Our opinion would therefore depend on the rule of the
local circuit Jjudge or local magistrate court.

Circuit Judges and Judges of the megistrate court have
authority to require the payment of court costs or 2z docket
fee in advance at the time of filing sult and counties would
have to comply with such rule and pay whatever costs or docket
fee are Tpquired by the rule when filing suit in such court
with the exception of the library fee in circult courts and
the six dollar filing fee in magistrate courts.

We now turn to your question concerning forwarding accounts
to an attorney in another state for collection, In order to
obtain the services of an attormey in another state, such attorney
would have to be paid. If the out of state attorney were employed
at the expense of the prosecuting attorney, no question would be
raised, If the ocut of state attorney were employed on a contingent
fee basis, this would be equivalent to a compromise of the account
since the county would not receive all of the money due on the
account, We have previously said that the prosecuting attorney
could not compromise or settie the account without express
approval of the county court, and we likewise hold that a
contingent {ee arrangement with an out of state attorney cannot
be made by the preosecuting attorney. Such an arrangement would
have to be made, if at all, by the county court., If the out of
state attorney were fo be paid a stated fee for the collection
of the account, such an arrangement for the payment of the
attorney out of county funds would have to be made by the county
court, and not by the prosecuting attorney.

-5=
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CONCLUSION

It is therefore the opinion of this office as follows:

1. A prosecuting ettorney may not compromise and settle
an action for the cellection of county hospital accounts on his
own initiative but must have express approval of any such
compromise settlement from the county court.

2. Circult Judges and judges of the megistrate court have
authority to require the peyment of court costs or a docket fee
in advance at the time of filing suit and countles would have
to comply with such rule and pay whatever costs or docket fee are
required by the rule when flling suit in such court with the
exception of that part assessed as the library fee In circuit
courts and that part assessed 2e¢ the gix deollar filing fee in
magistrate courts,

3. A prosecuting attormey has no authority to forward
Gelinguent county hospltal accounts to an out of state attorney
for collectlion, Any such arrangements must be made by the
county court,

This opinion, which I hereby approve, was prepared by my
assistant, Wayne W, Waldo.

Yours very truly,

TEOMAS F, EAGLETON
o Attorney Ceneral
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