Opinion Request] #338 answered by
Iﬁtt°P by Eugene G. Bushmann

. September 15, 1961

" Honorable Richard E, McFadin
Prosecuting’ Att9£nay

¢lay Gounty

Liberty, Misaouri

Dear Mr, MoPadin:

" This is in response to your letter dateé July 28,
1961, in whieh yeu rEQusat an opinion from this office.

In your 1etﬁar you ask the question of whether the
city attorney of & third class clty operating umder the
clty manager form of goverament is required to be a4 reaident
of saié eity.

Briefly, the answer to this inqulry is 1n the-
affirmative, As you well know, those statutory provisions
ralating to the ¢ity manager form of government are found
within Seetisrs 78.430 through 78.640, R8Mo 1959, Sestien
78,440 states that Chapter 77 (which relates 5o thind
elans aitiea) shall govern unless there is an inconsistency
within the applieable provisions of Chapter 78. So, then,
1n Seotion 7T7.37¢ it designates the city attorney as an

"officer" and in Section 77.380 it-dtates that officers
except eity sextons must be a resident of the elty,

Therefore, 1t 1s the oplnlon of this office that the
combined reading of the relative seetlions in Chapters 77
and 78-reaches the conclusion that a eity attorney of a
third elass ¢ity éperating under & oiuy mdnager form of
government is required to be a resident of the eity.

Very truly yours,

JOMAS ¥, EAGLETON
Attorney General
EB:BJ '




