
COUNTY Ji~ ICERS : Person cannot qualify for office of county 
coroner by becoming a citizen one month after 
the beginning of the term . 

COW:1Y CCRONERS : 
QfJALIFICATION: 

CITIZENSHIP : 

April 25, 19vl 

Honorable Lon J. Levvia 
Prosecuting Attorney 
Audrain County 
Mexico, Miaaouri 

Dear Sir: 

This ia 1n answer to your opinion request of Pebruary 21, 
19o1, wn1oh reads as follows: 

"In the 1960 primar,y election in AudraJ.n 
County no one vas nomLnated, on any ticket, 
for coroner . No one waa otherwise nomi­
nated thereafter aa the candidate for 
coroner on any ticket, ao that 1n the 1960 
general election write-in votes, only, were 
cut for the of'f1ce ot coroner. Doctor 
Gordon Shaw received the lar gest number of 
such votes. 

"Doctor Shaw118e not a citizen of the 
United States at the time of that elec­
tio~ and he did not become a citizen until 
in the early part of thia month. 

"Our County Clerk wrote to the Missouri 
Secretary of State about thia situation, 
that 1a, whether or not the Clerk may 
legally and properly administer the oath 
or office to Doctor Shaw and issue a com­
mission to him aa coroner. Tae Secretary 
of State advised the Clerk to aeek your 
opinion on the question. I am respectfully 
requesting such opinion by you 1n behalf of 
our Clerk. 11 

In anawe~ your question, we first turn to tne constitu­
tlonal and s t atutory provisions relative t o the office of coroner . 



Honorable Lon J. Levvia 

Section 8 of Article VII of the Constitution o£ Missouri pro­
vides aa tollowa: 

11No person shall be elected or appointed 
to any civil or military office in thia 
atate who ia not a citizen of the United 
Statea, and Who ahall not have rea1ded in 
this atate one year next preceding hia 
election or appointment, except that the 
residence in this atate ahall not be 
neceaaary 1n caaea of appointment to 
adm~atrative poaitiona requiring techn1• 
cal or specialized akill or knowledge . '' 

Section 58 . 030, RSMo 1949, gives the qualifications for 
coroners, and reads as folloW.; 

"No peraon shall be elected or appointed 
to the o~fice or coroner unless he be a 
citizen of the United States, over the 
age or twenty-one years, and shall have 
resided within the state one whole year, 
and w1 thin the county for Which he is 
elected, aix months next preceding the 
election." 

The general question involved in your opinion request is 
the time as of which the el1g1b~1ty to the office is to be 
determined . There is an annotation on this question 1n 88 ALR 
812 which gives an analysis of the problems involved, and we 
quote from that annotation, pagea 812, 813 and 814, as follows: 

110n the question aa or what time eligibility 
to public office must be determined, there 
is great conflict among the courts. Part or 
this conflict is doubtleaa due to the vary­
ing t erminology used in constitutions and 
statutes ot the various states, prescribing 
the eligibility and qualifications or public 
officers. But there is considerable die­
agreement among the courts even when the 
constitutional and statuto~ provisions in 
the respective Jurisdiction are substan­
tially identical. Also, the nature of the 
requisite qualifications haa had some bearing 
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Honorable Lon J. Levvis 

on the ultimate question as to the time as 
of which they must be determined. 

"Where the Constitution or the statute, in 
terms or by necessary 1npl1cat1on. specifies 
the time when the conditions or el1g1b111ty 
must be preaent~ aa wbere it 1s required 
that (a) the qualifications tor public office 
shall exist at the time ot the election, 
there can be no queetion that the candidate 
must be eligible at that time, and condi• 
tiona not present at the t1me of election, 
but existing bet~re or coming into existence 
after such time, which, it existing at the 
time of election, would have rendered him 
eligible, can have no such effect. See cases 
treated under aubda. II, b, and VII. 

(b) On the other hand, it the Constitution 
or the statute, 1n terms or by neeeaeary 1m· 
pl1cat~on, requires auch conditione to exist 
at the time or the commencement or the term 
or office, or the time of the induction or the 
candidate into ottiee and assumption by him 
of it~ duties, aa distinguished from the time 
of the eletion, it is c~ear that existence of 
conditione of eligibility at the commencement 
of the term or induction ot the candidate into 
office ia su£t1c1ent to qualify him tor the 
office, irrespective of their existence at the 
time or the election. See cases treated under 
subd. III, b. 
11Where, however, the Constitution or the 
statute specifies no time for the existence 
ot conditione or eligibilicy, and such time 
must be determined by construction of the 
terma employed, the courts are at wide vari­
ance as to the time aa of ldl1ch such condi­
tions muet or may ex1et in order to aat1aty 
the constitutional or statutory requirements. 

(a) One group of courts takee the view 
that the word 'eligible,• as uaed in Consti­
tution or atatute relating to qualification 
ot public ott1aera, haa reference to the time 
of election- and meane capacity 'to be elected,' 
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aa d1at1ngu18hed from capacity •to hold 
office,• and that therefore a candidate 
tor a public office must be qualified at 
the time of election, with the reault 
that if not then qualified he may not hold 
the office although, between the time or 
his election an4 the commencement ot the 
term Of bi8 Off1Ce 1 he hU fulfilled all 
the conditions which, if existing at the 
time or the election, would have entitled 
him to hold it. 

[ Ci t1ng cues] 

(b) Another group or courts, constituting 
the majority, takes the view that the word 
'eligible' aa uaed 1n constitutions and auch 
statutes haa reference to the capacity not 
of being elected to ott~oe, but of holding 
office, and that therefore, if qualified at 
the time ot commencement of the term and 
induction into office, disqualification of 
the candidate at the time of election ia 
immaterial • 

[ Ci t1ng oaaea ] 

(c) Where the qualification provision of 
the Constitution or statute does not refer to 
1el1gib111ty, 1 but to ' holding' or otfioe, 
even the court8 adopting the view that where 
no time for determining eligibility ia speci­
fied, eligibility 18 ordinarily to be deter• 
mined aa of the time ot election, ar. inclined 
to hold that removal of disqualification be­
tore the time fixed for the commencement or 
the term ot office qualifies the incumbent . 
[Citing cases] And, a fortiori, it ia eo held 
by the courts which subscribe to the contr&r7 
view, and the courts Whose view 18 not det-
1n1 tely f'ixed one Wa¥ or the other. n 

In searching for tbe M1aeour1 law relat1 ve to th1a queation, 
your attention ia called to the tollo~lng cases: 

In State ex rel . Owens v. Draper, 45 Mo . 355, l . c . 357, the 
court at a ted: 
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"By the phrase • shall not be eligible, • 
I do not think it waa intended to prohibit 
a person who occupied the position of Judge 
from running tor or being elected to the 
Legislature. But i1' he should run and be 
elected, he would have to make hie choice 
of which office he would retain, and his 
acceptance of one would neceaaarily operate 
aa a vacation of the other. Therefore it 
follo•s that when Owens qualified and took 
his aeat in the Legislature he elected to 
vacate and abandon the ottice of circuit 
Judge . n 

In State ex inf . MaJor ex rel . Ryora v. Breuer (1911), 
235 Mo . 240, 138 SW 5~5. the court quoted the above language 
from the Draper caae, supra, and then stated, l . c . 516-517: 

" • • • The law as declared in that case 
is directly applicable and controlling 
upon the point under consideration 1n the 
case before ua . It may be conceded, and 
it seems to be the fact, that, as stated 
1n 29 Cyc . 1376, ' Moat of the cases hold 
that the term "eligible" aa used 1n a 
Constitution or statute means capacity to 
be chosen, and that therefore the qual1t1-
oat1on muat exist at the time of the elec· 
tion or appointment; • but there ia respect-
able authority to the contrary, including 
a decision of this court, and we think 
baaed upon the better reason." 

In State ex 1nf . Mitchell ex rel . Goodman v. Heath, 132 
SW2d 1001, l.c. 1005, the Supreme Court stated! 

"It wae contended that 1the word "eligible, ." 
as used in Constitutions ~d statutes, 
concerning elections to office, means the 
capacity to hold the office at the time of 
the election, so that the subsequent re­
moval ot the disability wlll not remove the 
incompetency. ' While there are two con­
flicting linea of authorities on this ques­
tion 1n this country, this cot.trt held against 
th~a contention and decided that the Conati• 
tution and statute did not mean eligible at 
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Honorable Lon J. Levvis 

the t~me or election, but, instead, meant 
eligible at the time of commencement of the 
term ~d of taking poaseaaion of the otfice. 
See 4o C.J. 949, § 58; 22 R. C.L. 403, § 43J 
88 A.L.R. 812 note; 2~ R.C.L . 571, f 16 • 
• • *" 

When the Constitution or atatute does not specify the time 
when the conditions ot el1g~bility muat be present, the above 
three caaea place Missouri with the majority view that eligi­
bility to public office must be determined with 1~ference to 
condi tiona existing at the time t>f commencement of the term ot 
office. In the Draper and Breuer oaaea, supra, the statutory 
or constitutional provisions involved proVided t hat persona 
without certain qual1ficat1ona would not be eligible to hold 
the office. In the Heath case, supra, the statute provided 
that persona should have certain qualifications within a period 
of time preceding their election to the office. In none of 
these caaea was the statutory or constitutional provision as 
strong or as clear as Section 8 of Article VII ot the Constitu­
tion or Section 58.030, RSKo 1949, quoted above and referring 
to the office of coroner. Both the conati tutional and statutory 
provisions quoted above explicitly say that no person shall be 
elected 2£ a2Point!4 to the office unless be be a citizen of the 
United States. 

Three M~aaouri caaea dealing with the office of school 
comm1aa1onera or county auper1ntendents of achoola are: State 
ex rel. Weed v. Meek, 129 Mo. 431, 31 SW 913; State ex inf. 
Chinn.; Prosecuting Attorney, ex rel. Botta v. Kollowell, 288 Mo. 
674, 233 SW 405; and State ex 1nf. Burgess, Proaecuting Attorney, 
ex rel. Hankins v. Hodge, 320 Mo. 877, 8 SW2d 881 . These cases 
construed ~1f1cation statutes ~ch re~ired the office­
holder to 'hold a certificate" or ••diploma" at the "time of his 
electionn or "when elected." All three oases held that the 
qualification must be present !& ~ ~ ot the election in 
compliance with the language of the statute. The case of State 
v. Heath, supra, is a more recent case than these three oaaea 
and could be construed to weaken this holding, a1nce the statute 
in that case provided that school <lirectora should "have paid 
a state and county tax within one year next preceding hie, her 
or their election" and the court held that the payment of taxes 
prior to the time prescribed for taking the ~ or office would 
comply with the requirements of the statute. However, we are 
not required to choose between these views . In either situation, 
the person described in your opinion request is not qualified. 

- 6-



Honorable Lon J. Levv1.s 

Under the facta stated 1n your opinion request it is clear 
that Dr. Shaw is not within the express provisions of the Con• 
atitution and statute that the coroner must be a citizen at the 
time of his election . Also, under the facts ot the opinion 
request, he was not qualified prior to the time of the commence­
ment of' the term of office, and he cannot come under the rule of 
the three Missouri cases cited above that the time of his elig1-
bili ty should be determined aa or the time of the commencement 
of the term of office. 

Section 58.020, RSMo 1949, provides as follows : 

"At the general election in the year 1948, 
and every four years thereafter, the quali­
fied electors ot the count~ at large in each 
county in this state shall e l ect a coroner 
who shall be commissioned by the governor, 
and who shall hold his office for a term of 
four years and until his successor ia duly 
elected or appointed and qualified. Each 
coroner s.utll entitr upon the duties of his 
office on the first day o£ January next 
aft er hia election . " 

Thus, the term of office for coroner would begin on the first 
day of January, 1961. In your opinion request you stated that 
Dr. Shaw d1.d not become a citizen until the early part of 
Pebruary, 1961, and therefore he did not qualify pri or to the 
commencement ot the t erm of office. 

This office issued an opinion on March 29, 1950, to Mr. 
Duncan J. Jennings, Prosecuting Attorney of Montgomery County, 
holding that a person who was not eligible to hold the office 
of probate judge on the date of the commencement of the term 
ot ott1ce cannot quality for the office tour montha after the 
beginning of the term. This office feels that this holding in 
the previous opinion 1a still valid. 

The pl ain language of the Constitution and statute and 
the decisions 1n the Meek, Hollowell and Hodge cases, s~ow 
that Dr . Shaw is not qualified for the office of coroner be· 
cause he waa not a citizen at the time of his election . Dr. 
Shaw would not be qQalified for the office of coroner because 
he was not a citizen at the time of the commencement of the 
term of office or coroner, and he t herefore cannot come w1 thin 
the provisions of the MJ.saouri view expressed in the Breuer 
and Heath eases . 
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P'ollowing this reasoning, we mus t hold in the instant caae 
that Dr. Shaw was not qualified t o be elected to the office ot 
coroner at the t11ne of the election in November, 1960, and he 
was not qualified to hold the office ot coroner on the day of' 
the commencement of the term or that of1'1oe beeauae he was not 
a citizen. Because he was not qualified under either situation_ 
he is not entitled to take the office of coroner at a later date 
by virtue of h1a election thereto, even though he subsequently 
removes the disqual1f~eat1on or lack of citizenship by becoming 
a c1ti~en one month aft er the date of the commencement of the 
term of office. 

CONCLUSION 

I t is the opinion of this office that a person Who is not 
a citizen and therefore not ellgible to hold the office or coro­
ner on the day ot his elect ion and on the day ..,r the commence­
ment o-r the term of office could not thereafter be qual1f'1ed to 
take the office by becoming a citizen one month after the be­
ginning or the term. 

The foregoing op~~on, which I hereby approve, waa pre­
pared by my Aaalatant, wayne w. Waldo . 

WltV u11l 

Very truly yours, 

THOMAS r . EAGLETON 
Attorney General 


