PUBIIC 5.HOOL RETIREMENT A member of the General Assembly who

SYSTEM: is covered by the retirement or benefit
MISSOURI STATE EMPLOYEES' fund of the Publlie School Retirement
RETIREMENT SYSTEM: Fund canrict also become a member of the
MEMBERS OF THE GENERAL Missouri State Employees' Retirement
ASSEMBLY: System.

LEGISLATORS:

May 15, 1961

q4114

Mr., W. R. Henry
Representative Camden County
State Capltol Bullding
Jefferson City, Missourl

Mr. Balum Bruffett
Representative Ozark County
Stete Capitol Bullding
Jefferson City, Missouri

Mr, F. L. Brenton
Representative Crawford County
State Capltol Bullding
Jefferson City, Missourl

Gentlemen:

~ This is 1n reply to your oplnlon request of March 22,
1901, wherein you ask:

“Can a public school teacher who is a member
of the Public¢ School Retirement System of
Missourl and who 1s likewise a member of the
State Assembly participate in both the Public
School Retirement System and in the retirement
system, which has been established for State
Legislators."

The only prohibltion we can rfind against a person belong-
ing te both the Public School Retirement System of Missouri
created by Sectlons 169.010 to 169.130 RSMo 1959 and the
Mlssourl State Employees' Retlirement System as created by
Sections 104,310 to 104,550 is contained in the definition
of employee under the Misscuri State Employees' Retirement
System in subsection 15 of Section 104.310 RSMo 1959 and the
applicable portion of said statute reads as follows:



Messrs. Henry, Bruffett, and Brenton

"'Employee', any elective or appointive
officer or employee of the state who is
employed by a department and earns a

salary or wage in a position normally
requiring the actual performance by him

of duties during not less than one thousand
five hundred hours per year, including
each member of the general assembly, but

not includ loyee who 1s covered
under some other retirement or benerit
o _whic state is a contributor

¥ % ¥ (Emphasis supplied)

The answer to your question then lies in the question of
whether or not the state is a contributor to the Public School
Rgtirement System of Missouri, created by Section 169.010 to
169.130.

Section 169.11C RSMo 1959 reads in part as follows:

" % # % and provided further, that the state
of Missouri shall contribute no funds directly
or indirectly to finance the plan to pay re-
tirement allowances by appropriation bills or
otherwise, except for payments or contributions
of persons employed by the state board of edu-
cation as provided in subsection 6 of section
169.010, and excegt those funds which the
district may receive from time to time under

a law or laws providing for a general appor-
tiomment of school moneys throughout all the
state." (Emphasis supplied)

The Legislature has made two exceptions to the rule that
the state of Mlissouril shall contribute no funds to the Public
School Retirement System of Missourl, one being in the case
of persons employed by the State Board of Education and the
other being those funds which a district may receive under a
general apportiomment of school moneys. Since these two
exceptions are made, it is clear that the state does contribute
money to the Public Schocl Retirement System of Missouri in
the case of persons employed by the State Board of Education
and by means of funds which the district may receive under a
general apportiomment of school moneys. |

\
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Messrs, Henry, Bruffett, and Brenton

A person who 18 covered by the "retirement or benefit
fund" of the Public School Retirement System of Missouri
created under Sections 169.010 to 169.130, RSMo 1959, either
as a contributing member of the system or as a retired
beneficiary of the fund, is excluded from the definition
of "employee" contained in Subsection 15 of Section 104,310,
RSMo 1959 of the Missourl State Employees' Retirement System,
because the State 1s 2 contributor to the retirement or
benefit fund of the Public School Retirement System of
Missouri.

CONCLUSION

It 1s the opinion of this office that a member of the
General Assembly who is covered by the retirement or benefit
fund of the Public School Retirement System of Missouri created
under Sections 169.010 to 169.130, RSMo 1959, either as a
contributing member of the system or as a retired beneficlary
of the fund, is excluded from the definition of employee in
Subsection 15 of Section 104,310, RSMo 1959 under the Missouri
State Employees' Retirement System and therefore cannot become
a member of the Missourl State Employees' Retirement System.

This opinion, which I hereby approve, was prepared by my
assistant, Wayne W. Waldo.

Yours very truly,

THOMAS ¥, EAGLETON
Attorney General
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