
STATE EMPLOYEES: 
RETIREMENT : 
STATE RETIR~IENT SYSTEtJ. : 

Those members retired prior to 
the effective date or the amend­
ment to Section 104 • .J90 , V . A . ~l . S . 
1961 , increasing the normal an­
nuity of a member from 5/6ths 
of one per cent to one per cent 
are not entitled to said increase 
in benefits. 

October 19 , 1961 

.Jr• W. A. HeaphUl 
Secretary 
l~ssouri State Bmployeea• Retirement Syatem 
Jefferaon City, Missouri 

Dear Jfr . Hemphill: 

This ia in anawer to your request tor an opinion datad 
August 2, 1961, and which reads aa follows: 

•On July 26, 1961, the Board of Truatees 
of the Miaaouri State bployeee' Retire­
ment Syatem met in the Senate Lounge tor 
their quarterly meeting and during the 
meeting an 1ncreaae for previously re­
tired membera was brought before the 
Board of trustees. 

•During the discussion, it wae pointed 
out that aince there was no increase 
in contributions by members ot the Syatem, 
could there be a possibility, on these 
merita, that an increaae in bene!ita 
could be granted, ainee the 7lat General 
Aeeembly amended Section 104.390, ~rant­
ing an increase in benefits from S/6 of 
1~ to 1~. 

"We would like for you t,o give us a formal 
opinion as to whether or not the Board of 
Trustees could authorise an increase to 
retired members .• 

Ae amended by the 71~ General ~aaembly, the perti-
nent part ot Section 104.390, V.A.M.S. 1961, now atateas 

-The normal annuity ot a member Shall 
equal one percent or the average c~ 
peneation ot the member multiplied by 
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the number of yeara ot creditable 
service ot such member. - - - -.• 
(Houae Billa noa. l)l & 410.) 

Thus the only change by the legislature, in thia re­
aP.eet, waa to increaae the normal annuity of a m~ber from 
5/6tha or one per cent to one per cent. 

On May 12, 1961, thia otfioe rendered an official opin­
ion to Mr . Robert i. We~ born, Chairman of the Miaaouri State 
Jmployees' Retirement System, which heldt 

"1. An amenc:lment to the t)1iaaouri 
State laployeea' Retirem•nt System' 
(Sectiona 104.)10 to 104.600, RSMo 
1959) granting an increase in bene-
lite to retired employee• at the time 
ot the amendment without eaid employees 
voluntarily contributing a reasonable 
aum to the tund therefor, would be in 
violation of Article III. Section 39(3) 
ot the Missouri Constitution. 

• 2. An aendment to the 'Miaaouri 
State Employees' ietiremant Systea' 
(Sections 104.)10 to 104.600, iSMo 
1959) granting an increaae in bene­
tits to retired employees at the 
time or the amendment on the condi­
tion that aaid retired employees 
voluntarily pay a reasonable BWB 
certain into said retirement system 
aa a condition precedent to receiT­
ing said increased benefits would 
be valid.• 

We continue to adhere to that view. 

Aa a result of aaid opinion, the iaaue now presented 
ia whether or not there exiata a present conaideration on 
the part of thoae retired emploteea on the effective date 
of the amendment (October 15,1961) eo aa to entitle them 
to the increase from s/6tha of one per cent to one per 
cent . For, in the absence of a consideration paeaing from 
the retired employees to the system, aaid retired employees 
are not entitled to the increase. 
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A review of Section 104.390,V.A.M.S. 1961, aa amended 
by the 7lat Legislature, diacloaea no language contained 
therein which requires any oonaidera~ion from the retired 
e~loyeea in order tor them to receive the increase from 
5/6tha ot one per cent to one per cent. In fact, the lan­
guage uaed discloses no apecitic legislative intent to pro­
vide tor an increase in the benefits payable to retired 
employees. If the language authorising an increase in bene­
fits could be conatrued to apply to retired members as well 
ae to thoae presently employed, it would be invalid under 
the ruling in our former opinion for the reason it tails 
to require any consideration paaaing trom aaid retired membera. 

CQNCLUSIO!~ 

Thoae members of the Missouri State Employees ' Retire­
ment Syatem retired prior to the effective date of Section 
104.390, Houae Billa 131 and 410, ot the 7lst General As­
sembly, increasing the normal annuity of a member from 
5/6tha of one per cent to one per cent are not entitled to 
said increase in benetita. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, wa~ 
prepared by my a•aiatant George w. Draper,II. 

GWD lc 

Very truly yours, 

THOMAS P. EJ.GLftON 
Attorney General 


