
OPINION NO . 165 ANSWERED BY LETTER 

July 20, 1961 

Honorable Bi~l Davenport 
Prosecuting Attorney 
Christian County 
Ozal'k , Missouri 

Dear Sir: 

We are in receipt of your letter requesting an opinion 
of this office, which letter reada aa fol lows: 

11I have been requested to obtain the 
opini.on of your ottiee as to whe thet~ 
live minnows in possession or a li­
censed~ privately owned, r. innow hatch­
ery on January lst of B.rJ¥ year are 
taxable p1~perty to be assessed by a 
county Ansesaor and entered on the 
tax rolla the same as other personal 
property, and aloo whether e. county 
merchant ' s licenso is required for 
ouch a hatchery . ' 

Further information supplied by you indicates that the 
minnows are nold matnlY trom the hatchery at wholesale with 
a relatively small retail sale 1n each ease, and that none 
of the hatcheries raises minnows on a cont ract basis. 

Enclosed please find an official opinion ot this ortice 
rendered under date ot Sept ember 20, 1950, to the Honornble 
Clarence Bvans, holding t hat chicken hatcheries which are 
not operated as a part or a farming operation nor hatching 
eggs on a contract bas1s are to be assessed and taxed as 
merchant s . Inasmuch as t he business involved in your in­
quiry is similar 1n nat ure to that considered in the en­
closed op~on, it must be concluded that the operator of 
minnow natoher.y also falls within the statutory definition 



Honorable Bill Davenport 

ot merchant quoted thereJ.n (now Sec. 150.010, RSMo 1959) • The 
qual1f'1cat1on as to the farm product •s exemption (now See . 
150 .030, RSMo 1959) mentioned 1n that opinion is not applicable 
in your case since minnows could hardly be considered to be 
farm products. 

It is the opinion of this o~f1oe, therefore, that live 
minnows 1n a hatc~r.y operated under the circumstances you 
describe are not to be assessed as personal property on 
Janua~ let, but rather a~ to be assessed and taxed under 
the merchant' s tax as set out in Sections 150.010 thru 150 .070 . 

In respect to your 1nqu1rr.v as to the requirement of a 
merchant's l1cenee for these hatcher1es 11 we direct your atten­
tion to Section 150.100, RSMo 1959, which is as follows: 

"Ho person11 corporation, co-partnership 
or association or per~ons shall deal as 
a merchant without a lioenee first ob­
tained according to law; and every ap­
plicant tor a liconse shall affirma­
tively state in a written application 
whether goods , wares and merchandise 
are to be sold by applicant at whole­
sale, at retail~ or at both wholesale 
and retail • Every person or corporation 
so of~end1ng shall upon convict~on thereof 
be dee~:ed gu.11 ty or a misdemeanor . " 

Having held that t h_e operators of' minnow hatoherieB 1n 
these circumstances are merchants, 1t follows that each muBt 
obtain a merchant'& license in accordance with the foregoing 
statute. 

Yours very truly, 

THOMAS P. EAOLE'l'ON 
Attorney General 


