
TAXATION: Standing timber conveyed by a timber deed 

REAL PROPERTY: 
is real estate and may be separately assessed 
to the grantee, but such separate assessment 
is not mandatory. 

TIMBER INTERESTS: 

Honorable Roy G. Cooper 
Prosecuting Attorney 
Madison County 
fredericktown, Missouri 

Dear Mr. Cooper:, 

July 7, 1961 

We have.your request for an opinion concerning the 
assessment of standing timber as follows: 

nln Madison County, Missouri, we have a 
great number of inetanoes where the owner 
of land sells by deed or eontract all the 
standing ti.ntber on hi a property and g1 ves 
the purchaser usually one to five years to 
cut ana remove the timber. The County 
Assessor des!res to knew whe·~her or not he 
~ould assess the value of the tini,~r sold 
by deed or contract to the purchaser as 
personal property, or whether the value 
ther~of should remain with the owner of the 
land as' real property assessment. 

"For example: Last year Mine La Motte 
Corporation conveyed to Potosi Tie and 
Lumber Co., a corporation, by an instrument 
entitled, 'Timber Deed', all the standing 
timber on 700 acres of land for $8,000.00. 
'rhe purchaser ie permitted five years to 
cut and remove this timber. · Let us assume 
that as of January 1, 1961, that although 
part of the timber had been cut and severed 
from the real estate.t that none owned by 
the Potosi Tie and Lumber Co., was physi~ 
cally within the boundaries of Madison 
County, and that the majority of this timber 
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1s still· growing and has not been aeve,ed 
from the ~al estate. The ·only . sever&nO$ 
that oould be argUed to ex.tllt would ·~ e. 
aeverance l:Jy virtue of the delivery ot a 
timber d:eEtd. 

"My ·q:ue.etion is: ~ the atall41n$ timber which 
nas not· been physically aev•r-e<J t:rom the real 
esta. te be asses11ed aa pe:NioruJ,l prope~ty to 
tb.e purcrut.se:t' of the timber under a timbe-t 
deed or oontr~ot? 11 

By letter dated May 23, l961, ~neloa:J:ng photostatic ·copies 
ot the tin1be;tt deea to Fotosi Tie $11d .I;wnber ~; grantee, 
J'Qu.r request was limited to an op1n1on ut>C>n the assessment or 
the standifi$ timber describe(l 1n &aiel instrument. ,,:be timber ' 
dee4 dated. Jemuaey 8, 1960; inoonsicieration o£ $~11~000, grants, 
bargains, sells, convey-s, an(l confirms to Potosi 'fi-e and Lumber 
COmpany, its . succEHisors and assigns, all the standing timber 
11! inches in dianu!t.ter and larger meatJured one foot from the 
ground on the high side, then &t-owing on ~e l~d described 
therein. Cfhe gra.ntee was g~a.nted a period ot fj_ ve years in 
Which to cut, make, saw, and remov(e flaid timber trom said land. 
'!he d~e<i was duly reoorde4 •. 

section 137.075, RSMo 1959, provides as fo.llowe: 

uEveey · pel"$on owning or holding real property 
or tangible personal property on the first day 
of January including all &U<lh property purchased 
on that day, shall be liable for taxe& thereon 
during the same calendar year. 11 

· 

Section 137.010, RSMo 1959, contains the :following definition& 
of real px-operty and tangible personal .Property as such term& are 
used in the tax statutes: 

n(l) 'Intangible personal property •, for the 
purpose ot taxation, shall include all property 
other than real property and tangibl~ personal 
property, as defined by this section; 
11 (e) · 1 Real Property 1 includes land itself', 
wheth~r laid out in town lots or otherwise, 
and all growing crops, buildings, structures, 
improvements and fixtures of' whatever kind 
thereon, and all rights and privileges be• 
longing or appertaining thereto; 11 
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A number of oases in Missouri have cons1(1ered the questi.on 
ot wheth~r standing timber is real or personal property, although 
none of &uoh caae$ involved. the aeJessm.ent of taxes. In Gibson v. 
St • .Joseph Lead oompa.nr, 232 Mo. App. 234, 102 SW2d 152, l.c. 156, 
the court etated; 

"The general holding o'l the . courts 1n all. . 
Juriad1ot1ons 1& to. th_e et.t'ect . t. hat. stand. i.. pg. •· .· 

treee are a part ot tile ·rea..l eatate as mu.db ·~JQ 
aa the soil itself, and being a pa:rt.ot tbe 
real e.atate the title to -~ may be oonvered 
only. in aeoord· with, the statute . providing 
tor the conveyance of. r•al estate Wh.ioh is 
ordinarilY by deed. " . . · . 

In M:Lne LaMotte Lead & Smel tins C<L v. White.. 106 Mo • App. 
222, 8o SW 356, the!f rule was ~;~ta.ted in this manner: · 

"The law in this state is ~~at. growing trees 
are part ot the realty, and that the. title to 
them lies in grant, and mu,t be transferred 
by the formalities essential to a conveyance 
of land.n 

In Potter v. Everett, 40 Mo. App. l52; 1.. o. 161, the court 
stated: · 

lfBut whatever may be the law elsewhere,; it 
seems to be held in this state that growing 
·trees standing on land a~e a part ot the realty, 
and that title to tnem; while so standing; can 
be passed and aaqu1red only by a statutory deed." 

In Cooley v. Kansas Clty P. & (}j;a.co.; 149 Mo. 487,· 
51 SW 101; 1. a. 103, 1 t \'las sai<h · 

"The trees, while stantling . on tne land are a 
part of it and the title· to them could neither 
be sold nor reserved,; ·except by atatutocy deed. 
(citing cases). The reservation was an 
interest in the land.u 

To the same effect is Starks v. Garver !.umber Mfg. Co., 
182 Mo. App. 2:41~ 167 SW 1198. 
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:tn Deland v. VQ.natcne, 20 Mo. App. 297, the court JIUilde the 
following pertinent .observations 

'\le have not been ~ble .to f:tlld llt.DY case 
where t~'ber stat'}d1ng .l:.\pOJi land has been 
t-reated or ~Ol1~1cl~r~d t;t.~, p.er$.Qn~l p:ropel'ty ~ " 

It is therero~ the opinion of this ot:fice that the standing 
timber ocmveyed by the deed in question is real estate 1 and may 
not be assesa,ed· as personal prop~rty. 

Th~ ~rther queetion aa to ·$•ther standing timber must be 
sepax-a.tel.y ~sses$ed, is inherently 1.nvelved in the question you have 
asked, ot this. oftie.e .. . . , . 

. ' %'h.e ~eent deQ.1.ion of 9U~ $U.preJne Court en bane 1n Dorman v. 
M1Cob, 336 s.w. ad 5001 is rel•vant. Tha.t case inv·olved mineral 

· r$-gf{ts (which the ~ourt held crame w1 thin the statutory de.t'inition 
ot' ·real es.ta.te} ~· 'but in our view the ruling is equally applicable 
to th• ownership of standing t:.tmber. There had been a severance 
ot the ownership of the aurfaee tee r~om the mineral estate, but 
ne1the1? the surtace f~~ nor the ,mineral estate had been returned 
for a$&eauunent and GOl,.leetion of taxes, and the county assessor 
81mply assessed th.e tract by legal description. 

The pertinent rule of law as stated by the court at l.e. 506 
1& a.a follow-s: 

"Furt~er., \'1$ find nQ statute of this state 
that reqUires tile sepal,"ate assessment of 
the surface fee i'rom the mineJ;>al estate 
where there has been a severance, nor should 
such separate asse$$nent be required by the 
court where rto such severed estates or in­
terests have been retu;rned by anyone for 
assessment. * * * 11 

The court did n,ot 1mle the question of whether the two estates 
,o.ould have been separately ta.Jced, stating, 1. c. 506~ 

14* **But whether themineral estate may be 
separately taxed as real estate is not our 
problem since there was no sepa~ate assess­
ment of either of the severed estates. The 
assessment here was ·by the legal descrlption 
of the ao ... acre tract and prima facle covered 
both estates. * * *n 
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The court ruled that in the circumstances of the case, 
a tax deed conveyed both the surtaae and mineral rights in the 
property, stating that a review of the statutes with reference 
to the assessment and levy of ta.Xes on real estate 11clearly 
shows that the legislative plan for the assessment and. collection 
of taxea is based upcm surfao~ descriptions of. real estate. ll 

It should be noted further that Section 137.170, RSMQ 1959, 
expressly provides that each tract of land $hall be chargeable 
with its own taxes, no matter wbo is the owner, or in whose 
name it is or was assessed. Nevertheless, although the Do~ 
case nolds that there is no mandatory requirement that the 
resr;>ect1ve -estates be separately assessed, particularly where 
they have not been returned by the respective owners for assess­
ment .. it is our view that when the ~seessor is f'ully aware of 
the separate estates, it would be proper to make separate 
assessments. It is to be noted in this connection that on 
several occasions our Supreme Court has sustained the validity 
of separate assessments ot leasehold interests :tn real estate. 
See State ex rel. Z1egenhein v. Mission Free School, 162 Mo. 332, 
62 S.W. 998 and State ex rel. Benson v. Personnel Housing, Inc., 
300 s.w. 2d 506. 

CONCLUSION . ~ ~ 

It is therefore the opinion ot this o£fice: 

1. Standing timber conveyed by a timber deed is real 
estate prior to its severance and may not be assessed as 
personal property. 

2. separate assessment of the timber interest to the 
grantee of the timber deed is proper. 

3. Where the separate interests in the land have not 
been returned by the respective owners, separate assessments 
are not required._ 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assis~ant, Joseph Nessenfeld. 

Very truly yours, 

THOMAS F. EAGLETON 
Attorney General 


