
~~~Rflts~~BTH7STRICTS : 
COUNTY BUDGET LAW: 
ROAD AND BBIDGE FUND : 

All funds de1~vec from both the first and 
second additional road levies in general 
road districts must be budgeted and may be 
spent only from class 3 of the budget in 
class 3 counties; the funds from the second 
additional road levy in several such general 

road districts may not be consolidated, but must be earmarked to 
the credit of ·each such district and may be expended only on roads 
or for the payment of protested warrants resulting from expendi­
ture for roads \'li thin said district; county treasurer incurs no 
liability by paying or protesting warrants issued in accord with 
the budget estimate filed with him. 

Honorable James B. Conway 
Prosecuting Attorney 
Cooper County 
I3oonv111e, r.tiasour1 

Dear fl1r . Com'lay: 

August 1 ~ 1961 

You have requested an opinion from. th..1s off1ce on f our 
questions ~thich are based upon the following facts set fortll 
in your letter: 

"This County has a number of Special Road 
Districts \'lhich, for t ho purpose of th13 
opinion, we may aoaume to be propcrlr or~an1zed 
and existing. \ve also have a number of General 
or Common11 Road Districts, that is to aa.y, 
areas outside the Special Road Districts. 
11 0ur problem relates to the Conunon Road Diotricts . 
The area outside or Special D1etr1cts ha3 been 
divided into Road Districts. (See 231.010) . 
The Cotmty has assessed a 35¢ levy 1n eaoh of 
these road districts and come or the districts 
have voted an additional 35¢ levy. (See ~~. 
Constitution, Article 10, Section 12B, 137 .555 and 
137 . 565) . 
11 In d.1 vi ding the tax revenue raised by the afore­
mentioned levies~ the County Court haa treated 
the income f rom Special Road Districts and 
Common Road Districts in a oimilar ~r, in 
regard to the budget . The County has allocated 
~ or the first 35¢ of the revenue raised by 
both Common and Special Districts for class 
3 or the budget . The remaind.cr oJ: the fun de 



lwnorable James E. Conway 

of t he Common Districts have been held by 
the Treasurer to the account of the particular 
road district and spent on warrant of the 
County Court drawn against the fund of the 
particular common district. No buQ8et was 
ev-er filed by the common districts and the 
tf~"1.t s so drawn were not counted as coming 
from elass 3 or any other budgeted figure. 

"A number of our n Common or General n Road 
districts have assessed the additional 35¢ 
levies. (See 137.565) . .. 

Your first question is stated as follows: 

nl . Should the first 35¢ levy of' the Conunon 
or General District all be budgeted and spent 
from class 3 of the budget?" 

I t is our opinion that all or the tax collected frolll said 
first thirty-five cent additional levy derived from property in 
common or general districts should be budgeted and spent from 
class three of the bu4get . 

Section 137 .555, RSMo 1959, t'lhich implements Article X, Section 
12A of the Constitution, provides f'or the le·vv or an additional 
tax not exceedi.ng thirty- five cents, all of which shall be collected 
and turned into the county treasury' where 1t shall be known a.nd 
designated a~ ,,11 The Special Road and Bridge FWld, " to be used for 
road and bridge· purposes only. Said section provides that such 
part of said tax which Shall arise from and be collected and paid 
upon any property within any ~ecial road district shall be paid 
i nto the county treasury and our-flftbs thereof shall be placed 
to the credit of such special road district and paid out to such 
special road district upon warrants of the county court in favor of 
the commissioner or treasurer or the district . said section further 
provides that the part of special road and bridge tax arising and 
paid upon property not situated in any special road district and 
the one- fifth part retained in the county treasury may in the-afs­
cretion of the county court, be used in improving or repairing any 
county street or any incorporate~ ~~ty or v~llage in the county if 
said street shall form a part of a eont1nuoua ~tgnway of said county 
leading through such city or village . 

We believe that the clear meaning of thi& statute ia that the 
~ntire portion of the first additional levy which is recEI.ved f rom 
property in the common or general road dis~ricts together with 
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one- fifth or that portion of tho levy received from property within 
special road districts must all be budgeted and apont from class 
three of the budget. 

Section 5().680., RSMo 1959, applicable to your county (third 
class), provides with respect to class three or the budget that 
the county court shall set aside and apportion the o.mount required 
fbr roads and bridges on other than state hightfnys and not in any 
special road district, and that the fwuis set aside and apportioned 
for said class Bhall be made f1~m the anticipated revenue to be 
derived from the levies made under Section 137.555. There is no 
statutory authority whatsoever which justifies taking only 20 per 
cent or the revenue derived from property in the general districts 
for class three expenditures, nor is there any authority to expend 
the proceeds of said levy other than from class three of the budget . 
The very purpose of such clasnificat1on is to first determine the 
amount of anticipated revenue applicable to such purposes and then 
provide for its expenditure. 

Summarizing, we are of the opinion that all of such funds derived 
f rom the first additional levy received from property not in any 
special road district must be budgeted and may be spent only from 
class tl1ree or the budget . 

Your second question is stated as follows: 

"2. Should the second 35¢ assessed 1n some common 
or general d1str1oto all be budgeted and spent 
thrcugh class 3 of the budget t£Lthout special ac­
counts being kept as to the particular district? 
If this expenditure 1o. not made through Class 3, 
hOlt 1 s 1 t handled?'' 

The county budget law, above referred to, provides that the 
com1ty court shall prepare the budget for the county. We find no 
provisions in the statutes for a budget to be prepared and filed 
by a general road district, nor would there be any procedure whereby 
such a budget could be so filed. As above stated, Section 50.680, 
RSMo 1959, provides with respect to class three or the budget that 
the funds set aside and appbrtioned in said class shall be made from 
anticipated revenue to be derived f'rom the levies made urder Section 
137 . 555, RS~b . It is to be noted that Section 137 .555 provides that 
"in addition to other levies authorized by la~r", the coWlt.Y court may 
levy an additional tax of th1rty-f1 ve cents. The use of the l·/ord 
"levies" in the plural evidences the intent to include tdthin class 
three revenue which is derived not merely from the first additional 
thirty-five cent tax but also from any other levy 11 author1zcd by law11 

referred to in Section 137. 555. Hence we are o£ the opinion that the 
funds derived from the second thirty-five cents levy- must necesaar1l;v 
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be budgeted and spent only from class three of the budget . 

Section 12A or Article X of the Constitution specifically 
provides that the second thirt;f-fi ve cent levy \·lhich the voters 
of a general road diotrict have authol"ized shall be "plaeed to 
the credit of the road district authorizing auch levy . " This 
necessarily means that the revenue derived from such second thirty­
five cent levy must be earmarked and held to the credit of the 
particular general road district which authorized such levy and, 
as above stated, may be spent only on roads ui thin such general 
road district . 

Your third queation is stated as follows! 

"3. The County Treasurer has 1n his hande fWlds 
from a number of common districts; on his bool<s 
theae fUnds have been kept separate . fot.ly he 
properly consolidate the funds and treat them all 
as class 3 funds and pay protested class 3 warrants 
therefrom?" 

In vi ow of the foregoing, it 1 s our opinion that the county 
treaourer may not conaolidate the funds derived from the second 
additional thirty- five cent levy authorized by the voters in 
several general road districts. The constitutional provision above 
referred to expressly requireo that such .funds shall be placed to 
the credit of tho road district authorizing such levy. In our 
opinion this would preclude consolidating the funds derived from 
taxpayers 1n one general road district with those derived from 
another. That is to say, even t hou6h all of such funds are class 
t hree funds they tnaY be expended for class three purposes only on 
roads wit~ the particular general district which authorized such 
second addi t1onal levy. I t follO\'IS that such funds may not be 
expended for the purpose of paying protested class three warrants 
unless such warrants resulted from expenditures made for roads in 
the particular general road district whih authorized the levy . Of 
course, the revenue derived from t he first additional levy constitutes 
but one fund and may be expended without regard to the limitations 
applicable only to the second addit~onal levy. 

Your fourth question is stated as follm~s: 
11 4. The County Treasurer is of the op!ni.on that 
he ia liable if he allows t-he County Court to 
exceed his estimate or anticipated revenue in 
class 3. ($30,000. 00 in this caoe ) . The County 
Court has budgeted something in excess of $50,000. 00 . 
I n the County Treasurer liable for allowing the 
County Court to exceed what he anticipates the 
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budget to be or may the Court properly spend 
according to the budgeted figUl~, even if it 
is in excess or wl1at the Treasurer believes the 
revenue will be?11 

It is our opiltlon that there is no liability on the part of' 
the treasurer for allO,iing the county court to exceed tthat such 
county treasuver ant1c1p~tes will be the revenue applicable to 
clase three of the budget . The coW1ty budget lau grants no 
authority to the county treasu1"er to make uny personal estimates. 
Section 50.700, RSMo 1959, provides that the county clerk shall 
make an estimate of the various sources of revenue and deduct ten 
per cent thereof for del~quent taxes to get the not amount estimated 
for the purposee ot budget. It is provided that the county court 
must balance its estimated budget for the year for the first five 
classes (of which, of course, claas three is one) on such net estimate. 
Section 50.710 pt-ovides that the court shall sho\'1 the cst1..mated 
expenditures for the ~ear by the various classes. Section 50.740, 
RSMo 1959, provides that it is the fj_rst duty or the county court 
at its regular February term to go ovel"' the estimates and revicc 
and amend the same so as to permit efficiency and economy. It is 
further provided that at such time the court may alter or change 
any estimate as public i nterest may require and to balance the budget, 
but shall have no power to reduce the amounts required to be set aside 
for classes one and three ''below that provided for herein" . Said 
section provides that the county clerk shall file a certified copy of 
the budget estimate with the county treasurer within five days after 
1 t has been approved by the court and provide a that the county 
treasurer shall not pay or enter any protest on any trarrant for 
the current year untll such budget estimate &hall have been so 
filed. 

As will be noticed, the county treasurer has no duty to perform 
with respect to estimating the amount of anticipated revenue and there 
is no l;l.abili ty on his part by reaoon of paying or protest1n.g any 
warrants issued in accord \·lith said budget estimate. 

COUCLUSIOU 

It is the opinion of this office that in a county of the third 
c~ass -

1 . AJ.~ or the funds derived from the firat additional levy 
for road purposes which is received f rom property not in any special 
road district must be budgeted and may be spent only from class three 
or the budget. 

2. The funds der1 ved from tho second additional l evy must be 
budgeted and spent only .from c~aes three of the budget, but must be 
earmarked to the ct'edi t of the particular general road district uh1ch 
authorized the levy and may be expended only on roads tri thin such 
district. 
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3. The county treasurer may not consolidate funds derived 
from the second additional levy authorized by the respective 
voters in several gene!'al road districts and such fWlds cay not 
be expended to pay protested class three warrants unless such 
warrants resulted from exPenditures made for roads in the 
particular road district which authorized such levy. 

4. The c·otmty treasurer has no duty to perform with roepect 
to e~timating the amount of anticipated revenue and there 1s no 
liab111 ty on h1 s part by reason of paying or proteotins any \'fa.rrants 
1soucd in accord t-rith the budget estimate filed with such county 
trea3urer. 

The forego1n~ opinion, which I hereby approve, \'las prepared 
b7 ~ assistant} Joseph Ncssenfeld. 

Yours very truly, 

TROMXS F. EAdtt'l'oN 
Attorney General 


