JUNTIEL: Class 2 county officers are not authorized
orrmITy ORPICERS: by the provisions of Section 50.660 to make
: purchases of $100.00 or less without approv-
al of county court and certification of
county auditor,

March 23, 1961

Honorable Earl R. Blackwell
Senate Post Offlce

Capitol Building

Jefferson City, Missouri

Dear Senator Blackwell:

This is in response to your request for an opinion dated
February 20, 1961, which reads as follows:

"Several county officials in Jefferson Couaty,
being a county of the 2nd class, have requested
me to obtaln an cpinion from your office on the
following gquestion:

"Under Section 50,660, RSMO 59, or other provisions
of the Laws, can couaty office holders in counties
of the 2nd class make purchases in amounts of
$100.00 or less from any one person, firm, or
corporation during any perlod of thirty days?

In other words, can they individually make such
purehases without going through any other de-
partment of county goveranment?"

Section 50.660, RSMo 1959 provides as follows:

"All contracts shall be executed in the name

of the county by the head of the department

or officer concerned, except contracts for the
purchase of supplies, materials, equipment or
services other than personal made by the officer
in charge of purchasing in any county having
the officer. No contraet or order imposing any
financial obligation on the county is binding
on the county unless it is in writing and un-
less there is a balance otherwise unencumbered
to the credit of the appropriation to whieh it
is to be charged and a cash balance otherwise
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unencumbered in the treasury to the credit of
the fund from which payment 1s to be made,

each sufficient to meet the obligation incurred
and unless the contract or order bears the
cértification of the accounting officer so stating;
except that in case of any contract for publie
works or buildings to be pald for from bond
funds or from taxes levied for the purpose

it is sufficient for the accounting officer

to certify that the bonds or taxes have been
authorized by vote of the people and that

there is a sufficient unencumbered amount of
the bonds yet to be sold or of the taxes levied
and yet to be collected to meet the obligation
in case there is not a sufficlent unencumbered
cash balance in the treasury. All contracts and
purchases shall be let to the lowest and best
bidder after due opportunity for competition,
including advertising the proposed letting

in a newspaper in the county with a clrcu-
lation of at least five hundred coples per
issue, if there is one, except that the ad-
vertising is not required in case of cone
tracts or purchases lnvolving an expenditure of
less than five hundred dollars, in which

case notice shall be posted on the bulletin
board in the courthouse, It is not necessary
to obtaln bids on any purchase in the amount

of one hundred dollars or less made from any
one person, firm or corporation during any
period of thirty days. All bids for any
contract or purchase may be rejected and new
bids advertised for. Contracts which provide
that the person contracting with the county
shall, during the term of the contraect, fur-
nish to the county at the price therein specified
the supplies, materials, equipment or services
other than personal therein described, in the
quantities required, and from time to time

as ordered by the officer in charge of pure
chasing during the term of the contract,

need not bear the certification of the account-
ing officer, as hereln provided; but all

orders for supplies, materials, equipment

or services other than personal shall bear

the certification. In case of such contract,
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no financial obligation accrues against the
county until the supplies, materials, equip-
ment or service other than personal are so
ordered and the certificate furnished,”

Prior to its repeal and re-enactment in 1957, the foregolng
section placed a twenty-five dollar maximum on purchases where
competitive bids were not necessary. The most recent repeal
and re-enactment, V.A.M.S. 1959, 8.B, 64, effected no substantial
changes in this section.

Sections 50.760 and 50.780, RSMo 1959, pertain to the
acquisition of items needed for the operation of counties of
the second class and must alsc be considered in determining the
authority for and method to be followed in making purchases.
Section 50,760 reads as follows:

"It shall be the duty of the Judges of the county
court in all counties of the second class, on or
before the first day of February of each year, to
determine the kind and quantity of supplies, in-
cluding any advertising or printing which the
county may be required to do, required by lay to
be paid for out of the county funds, that will be
necessary for the use of the several officers of such
county during the current year, and to advertise
for sealed bids and contract with the lowest and
best bldder for such supplies. Before letting
any such contract or contracts the court shall
cause notice that 1t will recelve sealed blds for
such supplles, to be given by advertisement in
some dally newspaper of general circulation pub-
lished in the county, such notice to be published
on Thursday of each week for three consecutive
weeks, the last insertion of which shall not

be less than ten days befoire the date in saild
advertisement fixed for the letting of such
contraet or contracts, which shall be let on

the first Monday in March, or on such other day
and date as the court may fix between the first
Monday of March and the first Saturday after the
second Monday in March next followlng the pub-
lication of such notice; provided, that 1if by

the nature or quantity of any article or thing
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needed for any county officer in any county of
this state to which sections 50,760 to 50.790
apply, the same may not be included in such con-
tract at a saving to such county, then sueh
article or thing may be purchased for such of-
ficer upon an order of the county court first

being made and entered as provided in sections
50,760 to 50,790; and provided further, that

if any supplies not inecluded in such contract

be required by any such officer or if the supplies
ineluded in such eontract be exhausted then such
article or thing may be purchased for such of-
ficer upon order of the county court first being
made and entered of record as provided in sections
50.760 to 50.790."

Seetion 50,780 provides:

"It shall hereafter be unlawful for any county

or township officer in any county to which sections
50.760 to 50,790 apply to purchase any supplies
not contracted for as provided in sections 50,760
to 50,790, for his official use and for which pay-
ment is by law required to be made by the county,
unless he shall first apply to and obtain from the
county court an order in writing and under the
official seal of the court for the purchase of
such supplies, and in all cases where the supplies
requested by such officer have been contracted for
by the county court as provided in sections 50,760
to 50,790, the order shall be in the form of a
requisition by said officer addressed to the person,
firm, company or corporation with whom or which

the county court has made a eontract for such
supplies, and presented to the county court for
approval or disapproval; and unless approval be
given sueh requisition shall not be filled and

any such requisition filled without such approval
shall not be paid for out of ecounty funds, The
county shall not be liable for any debts for
supplies except debts contracted as provided in
sections 50,700 to 50.790. The best price and

the quality of supplies shall be considered and
supplies of a higher price or quality than 1is
reasonably required for the purposes to which

-
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they are (o be applled shall not be purchased
or contracted for, Prefercuce to merchanis
and dealers withln vhelr counties may Le given
by such Judges, provided the price offered ias
not above tnat offered elsewhere."

The porvion of Sectlion 50,700 referring to advertising for
competltive blds has been construed by a previous oplnion of this
offlice "to include the ordinarily fbreseeable ltems to be used by the
various county officlals in the conduct of (heir offices.” Opinion
of Attorney General (o Framk D, Conmnett, Jr., January 27, 1955,
attached herewill.

Upon the premise inat Seetlon 5C,.000 must be read so as to
harmonize wiih Jectllions 2U.70U and LuU,.7u0, 4if ai all possible, 1t
appears to us that the portlon of Section 50,0660 which gives rise to
your quesilon ("It 1s not necessary to obiain bids on any purchase in
the amouni of one hundred dollars or less wade [T'om any one person,
firm or corporation during any period of thirty days.") must be con-
atrued to govern only the maxlmuwn purchase that may be made without
advertiliseuwent for bids rather than the officers wno may make the pur-
chases or the method they may follow,

In this comnection, your atiention is invited to the final proviso
clause of Sectlon 50.760 wnilcn reads as follows: and provided further,
that if any supplies nol inecluded in such coniract be required by any
such officer or 1{ vhe supplies included in such contract be exhausted
then such artlicle or thing may be purchased for such officer upon order
of the county court {irst belng made and entered ol record as provided
in Sections 50,.76C to 50.790." Moreover, Sectlon 50,750 maxkes unlawful
the purchase of any suppllies by any county or township officers 'not
contracted for az provided 1n Sections 50,700 to 50,790 wunless the
county court has previously issued a written order [{or the purchase of
such supplles,

It should also be noted that, subject to the exceptions set out
therein, Section 50.660 specifies as prerequisites to a binding contract
that there be a balance "otherwise unencumbered to the credit of the
appropriatlon to which it is U0 be charged and a cash balance otherwise
unencumvered in the treasury * * #*, gach suffieclent to meet the obliga-
tion incurred’' and that the contraci bear the certification of the
accounting officer so stating. Inasmuch as "accounting officer” as used
in Section 50,060 means county auditor, Seection 50,530, RSMo 1959, it
would also be necesasary that the contract be submltted to the county
auditor for the required certification,
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CONCLUSION

It is the opinion of this office that Section 50.660, RSMo 1959,
does not authorize a county officer of a county of the second class
to make purchases in amounts of one hundred dollars or less without
securing the approval of the county court in the manner required by
Sections 50.760 and 50,780, RSMo 1959. As a condition to its validity,
the proposed contract must also be certified by the county auditor
as required by Section 50.660, RSMo 1959.

The foregolng opinion, which I hereby approve, was prepared by my
assistant, Albert J. Stephan, Jr.

Very truly yours,

THOMAS F. EAGLETON

Attorney.ﬂenlrll

AJSser
Enclosure



