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Honorable Paul L. Bell
Prosecuting Attorney
Crawford County
Steelvllle, Missourl

Dear Mr. Bell:

This 1s in answer to your request for an opinion dated
April 13, 1961, which request reads as follows:

"Mr. Sem Bayless, the County Superintendent
of Schools of Crawford County, Missourl has
requested that I get your opinicn as to
whether or not a school teachers certificate
is valid before it has been registered with
the County Superintendent and he has passed
on the moral character and requirements other
than scholastic of the teacher as provided

in Missouri Revised Statutes Section 168.070."

Implicit in your question concerning the validity of
the certificate are the underlying and controlling questions
of whether the certificate must be "registered” with the
local county superintendent of schools and whether the
county superintendent of schools must pass on the moral
character and requirements, other than scholastic, of all
teachers within his county. We are unable to find any
statute which expressly requires a teacher to register
or record his teacher's certificate with the county super-
intendent of schools of the county within which the teacher
seeks to teach. Section 168.070 RSMo 1959, referred to in
your opinion request, reads as follows:

"The county superintendent of public
schools shall pass on the moral character
and requirements, other than scholastic,

of all persons who virtue of teac
in his county must register certill-
cates w s office preserve
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such certificate registration record by
years and deliver same to his successor
in office.” (Emphasis added)

In State ex rel Gorman v. Offutt, 223 Mo. App. 1172, 26
S.W. 24 830, l.c. 831, it is said:

"In the interpretation of a statute we are
bound to consider all the provisions thereof
and to so rule, if possible, that no part is
destroyed or made meaningless by the construc-
tion of other garts (Rutter v. Carothers, 223
Mo. loc. eit. 643, 122 S.W. 1056), and we have
no right, by construction, to substitute any
ideas concerning legislative intent contrary
to those unmistakably expressed in leglslative
words, Clark v. Rallroad Co., 219 Mo. loc.
cit. 534, 118 S.W. 40, 44."

In determining the meaning of Section 168.070 RSMe 1959,
we examine other statutes dealing with teacher's certificates,

Section 168.030 RSMo 1959, glves the State Board of Ed-
ucation sole authority to ﬁrant certificates, except for a
"1life teaching certificate” issued by state colleges which
is registered in the State Department of Education and except
that county superintendents of schools have authority to grant
"third grade county certificates".

Section 160.090, paragraph (7) RSMo 1959, provides that
the State Board of Education shall grant certificates of quali-
fication and licenses to teach in any of the public schools
of the state, establish requirements therefor, formulate
regulations governing the issuance thereof, and cause the
same to be revoked for incompetency, cruel immerallty,
drunkenness, or neglect of duty. Section 163.040 RSMo 1959,
requires the county superintendent of schools to conduct
examinations, but the questions are prepared by the State
Department of Education except for a specilal third grade
certificate and the questions are graded by the State Depart-
ment of Education except for applicants for third grade cer-
tificates requesting that they be graded by the county super-
intendent. Section 168.060 RSMo 1959, provides that the
manner and method for the renewal of certificates be prescribed
by the State Department of Education., Section 168,090 RSMo
1959, provides that the office, institution or official having
authority to issue certificates, shall in like manner have
authority to revoke said certificates upon satisfactory proof
of incompetency, immorallity, neglect of duty or the annulling
of written contracts. The revocation can be made only after

-2-



Honorable Paul L, Bell

due notice and a hearing. The general tenor of all these
statutes has been to place the authority and control of all
teacher's certificates in the State Department of Education,
except third grade county certificates and life teaching
certificates. The county superintendent of schools has
authority and control only over third grade county certificates
which he i1ssues. Section 168.040 RSMo 1959, requires a person
to complete four years of high school and to present evidence
of good moral character before receiving or holding a teacher's
certificate.

The clear implication of this statute is that the moral
character of the applicant must be passed on before the cer-
tificate 1s granted or renewed. Once a certificate has been
issued or renewed the question of moral qualification has
already been passed upon and the certificate is necessarily
vallid when issued, subject only to revocation as provided by
Section 168.090 RS8Mo 1959. Thus, holders of certificates
granted by the State Board of Education and holders of life
teaching certificates may, upon issuance of such certificates,
teach in public schools in any county of the state without
regard to whether such certificate has been registered with
the office of the county superintendent of public schools in
the county in which the teacher seeks to teach and without
regard to whether the county superintendent of public schools
of the county in which the teacher seeks to teach has passed
upon the moral character and requirements, other than scholastic,
of such teacher. We therefore conclude that Section 168.070
RSMo 1959 authorizes the county superintendent of schools to
pass upon the moral qualifications of a teacher only with
respect to the granting or revocation of a third grade county
certificate issued by such county superintendent of schools,
The local county superintendent of schools has nc power or
authority to require the holder of a life teaching certificate
or the holder of a certificate issued by the State Board of
Educatlion to register or record such certificate with his
office.

CONCLUSION

All life teachling certificates and all certificates is-
sued by the State Board of Education are valid when issued and
the local County Superintendent of Schools has no authority to
require the holder thereof to regilster such certificates with
him and the local county superintendent of schools has no
power to pass on the moral character and requirements, other
than scholastic, of the holders of such certificates.
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The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre-
pared by my assistant, Wayne W, Waldo.

Yours very truly,

THOMAS ¥, EAGLETON =
Attorney General

Myl znn



