
ADMINISTRATIVE LAW : Pharmacy Board may not by regulation 
require drug stores to have a licensed 
pharmacist present at all times when 
they are open for business . 

ADMINISTRATIVE AGENCIES : 
ADMINISTRATIVE RULES : 
PHARMACISTS : 
PHARMACY: 
PHARMACY BOARD : 
REGULATIONS : 

December 8 , 1961 

~I LED 

I 

Honorable George Allen 
Representative, Howard County 
303A West Morrison Street 
Fayette, Missouri 

Dear Mr. Allen: 

We are 1n rece1pt of your request for an opinion 
ot this ot!'1ce Which reads aa rollows: 

·~x would appreciate an op1n1on from 
your Q1'f'1ce answe1•1ng the following ques­
tions: 

"1 . May a drug store operating in the 
state ot Missouri keep open 1ts other depart­
ments after the pnarmaci&t ha~ left the premi­
ses fQr the evening, althougn the pharmacist 1s 
on eal.l &t hl.s honle to fill any necessary pre• 
ser1pt1ona? 

"·2. Also, WQula t he statutes be complied 
w1 th by merely draWing a curtain over the 
drug section of a drug store during the time 
a phar.mac1st 1s not present on the premises 
and a1J.ow1ng the other departments of the drug 
store sucb as food, cosmetics, tobacco and 
sundry departments to remain open? 

_ " I refer YOll to .$ert1ono 338.010 1;l}ro~h 
338. 190 and Sections 3 .210 tfirougb 338 .. 310 of 
t he Revised Statutes o. Missouri. Under Sec­
tion 338.240, subsection (4), it is provided 
that the manager er said pharmacy must be Uhdei' 
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the supervision of a regietored pharmacist, 
or an owner, or employee or the ownerj who 
hD.a at his place ot businees a registered 
pharmaciet employed tor the purpose or com­
pounding phys~c1arl8 prescriptions in the 
event any such prescriptions are compounded 
or sold. Under those statutes it is also 
provided that the Missouri State Board of 
Pharmacy may make rul es and regulations 
not inconsistent With the law. 

"I understand that the Missouri State 
Board or Pharmacy has adopted as part of 
their rules and regulations that 1it shall be 
unlawtul tor any person or persona, firm, 
or business to operate or conduct a drug 
store, pharmacy, apothecary ahop, chemist 
shop, etc. unless there shall be on duty at 
all times a pharmacist legally registered 
1n the State of Missouri when such place is 
open tor business.• 

·~e question then essentially is Whether 
or not a drug store must have a pharmacist 
~side the place of business at all times 
that the store is open, so long as a phar­
macist is employed and 1a in charge on a 
ful l time basis. 

"Additional legislation may be needed 
1n this area and I would appreciate your 
opinion in this matter . " 

There can be "no doubt that the reeuiationa or the 
Pharmacy Board quoted in your request (which ia 1n 
tact Paragraph 2 of Vol. I of the rules and regulations 
ot the Missouri Board o~ Pharmacy) requires that a regis­
tered pharmacist be on duty at all times when a drug 
store is open for bua.1ncss. The answer to the question 
posed in your request depends, therefore, on thO validi.ty 
or that regulation. 

Sections 338.0~0 to 338.190, RSMo 1959, cvncern the 
regul ation ot the profession ot pharmacy. Section 338.140, 
paragraph 1, reads as follows: 
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"1 . The board ot pha:nnaoy shall have a 
common seal, and shall have power to adopt such 
rules and bylaws not inconsistent with law as 
may be necessary for the regulation ot 1ts pro· 
ceed1nga and for the discharge ot the dut1ea 
~osed under sections 338.010 to 338.190, 
and shall have powor to employ an atto1ney to . 
conduct prosecutions or to assist in the conduct 
ot prosecutions under sections 338.010 to 
338 .190. II . 

Sections 338.210 to 338.310, RSMo 1959, concern the 
regulation of pharmacies . A pharmacy 1o defined in 
Section 338.210 as tollowss 

"As used in sections 338.210 to 338. 300 
'pharmacy• shall mean any pharmacy, drug, chem1-
cal store, or apothecary shop, conducted for the 
purpose of compounding, and dispensing or retail­
ing of any drug, medicine, chemical or poison 
when used in the compounding or a phys1cian •s 
prescr1ption . 11 

Section 338.280, RSMo 1959, authorizes the Missouri 
Board of Pharmacy to promu1gate rules and regulations 
concerning the conduct or pharmacies. I t reads as 
follows: 

"1 . The Missouri board of pharmacy may make 
such rules and regulations, not inconsistent with 
law, as may be necessary to carry out the pur­
poses and entoree the provisions of sections 
338.210 to 338.300. 
112 . And such board is hereby authorized an<l 
empowered.. after due notice and opportun1 ty 
given for hearing, to revoke any permit or 
renewal thereof, when examination or ~spect1on 
or a pharmacy shall d1sc~ose to such board that 
such pharmacy is not being operated or conducted 
according to such legal rules and regulations 
and the laws of Missouri with respect thereto. 
113. Rules or regulations made by the Missouri 
board ot phar.macy under the provisions o~ sec• 
tiona 338.210 to 338. 300, shall be adopted and 
become of force and etrect, only after the 
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affirmative vote of a maJority of the full 
membership of such board~ w 

The regulation mentioned in your request purports 
to regulate pharmacies, 1n that it establishes a require­
ment with which pharmacies must comply in order to remain 
open for business. The author! ty of the Missouri Board 
of Pharmacy t o promulgate such a regulation must there­
fore cone, if at all, trom the above quoted section 
338.280, RSMo 1959• The validity of the regulation must 
be determined 1n light of the provisions of the general law 
governing administrative regulations and in the light of 
the statutory sections enacted by the legislature for the 
regulation ot pharmacies. 

The limitation on the power o£ admJ.n1atrat1 ve bodies 
entrusted with rule making powers are stated in Volume 73, 
CJS, Public Administrative Bodies, Section 94, page 41~, 
as follows~ 

''* • *A publie administrative body may make 
only such rules and regulations as are within 
the l~ts or the powers granted to it and 
within the boundaries establishe4 by the 
standards, lim1tat1ons, and policies of the 
statute giv1ng it such power, and it may go no 
further than to make administrative rules and 
regulations which fill in the interstices 
of the dominant enactment . It may make only 
rules and regulations which effectuate a law 
already enacted, and it may not make rules and 
regulations which are inconsistent with the 
prov~a1ons ot a statute, particularly the 
statute it is administering or which created 
it, or which aro in derogation of, or defeat. 
tbe purpose ot a statute, and it may not, by its 
rules and regulations, amend, alter, enlarge, or 
limit the terms of a legislative enactment . " 

A s1m1laJ> statement may be round in Volume 42, 
Am. Jur. Public Administrative Law, Section 53, page 358, 
as follows: 

't• • • Since the power to tna.ke regulations is 
adm1~1strat1ve in nature, leg1slat~on may not be 
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enacted under the guise of its exercise by 
issuing a •r'Ogulat1on • which is out of harmony 
with, or ~1~ch altors, extends, or limits, 
the statute being adl:linistered, or which is 
~consistent with the expression of the law­
makers • intent in other statutes, * • •" 
Section 338.240, RSMo 1959, states: 

''Upon evidence satisfactory to the said 
r.u.ssouri boara of pharmacy: 

" (1) That the pha~~cy for wll1ch a 
permit, or renewal thereof, is sought, will 
be conducted 1n full compliance with sec­
tJ.ons 338.210 to 338.300, with ex1at1ng laws, 
and with the rules and regulations aa estab­
lished hereunder by said bo&rclJ 

" (2) That the cq\Uprnent and fac1Ut1ee 
of such pharmacy are such that 1 t oan be oper­
ated 1n a manner not to endanger the public 
health or aai'ety; 

" (3) That such pharmacy 1s eqW.pped w1 th 
proper pharmaceutical and sanitary appliances 
and kept in a olean, sanitary and orderly man­
ner; 

11 (5) That sa1d pha.rmaoy is operated 1n 
compliance With the rul es and regulations legally 
prescribed with respect thereto by the Missouri 
board of pharmacy 1 a permit or renel'lal thereof 
shall be lssued to such persona aa the said board 
of pharmar.y shall deem qualified to conduct such 
pha:rma.cy • ' 
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In the above section the legislature has stated 
definite requi~ements t~garding the supervision of pha~a­
cies and drug stores by rec1stered pha.nnac1sts. It has 
said that a drug store may be issued a permit to trans­
act business if its management ia under the supervision 
of e1 ther a registerea pharmacist or of an 0\mer or 
agent of the owner wl"lo has emp1oyed a pharmacist at hia 
place of business for the purpose of compounding prescrip­
tions "in the event any such prescriptions are compounded 
or sold • •• " However, the regulation fails to qualifY 
its requirement that a pharw~ciet be present 1n the store 
at all times ~1en 1t is open for business. 

In vie~ of the fact that most modern day drug stores 
engage not only 1n the bQ~eas or filling prescriptions, 
but in such unrelated endeavors aa the sale of hardware, 
clottung, and sporting goods, we must hold thAt the re~­
lation exceeds the authority granted to the Board insotar 
ao the regulation purports to require the presence of a 
pharmacist d~ng the conduct or business other than that 
ot compounding and selling prescriptions. A regulation 
ot this nature l'rould be an extension or the requirement 
~posed by the legislature, and therefore would be invalid 
insofar as it purports to enlarge the requirement of the 
statute . 

CONCLUSION 

Paragraph 2, Vol ume I, of the Rul es and Regulations 
of the Board of Pharmacy, which purports to reqUire the 
presence of a registered pharmacist at all t1mea that a 
drug store 13 open for business, is invalid insofar as 1t 
enlarges the requirements of Section 338.240, RIDJ.o 1959, 
that the management of a pharmacy be under the supervision 
ot a registered pharmacist or an owner or employee ot the 
owner who has a pharmacist employed for tho purpose of 
compounding prescriptions 1n the event any prescriptions 
are compounded and sold. Inasmuch as the l egislature has 
seen fit to require the presence of a pharmacist only at 
t~es when prescriptions are compounded or sold, the Board 
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may not ke the additional requirement that a pharca­
oist will be present at all times . Therefore, a drug 
store may ~main open for business other than the com• 
pounding or selling of prescriptions even though there 
be no pharmacist on duty at the time ouch other busi­
ness iJ conducted . 

~tie opinion which I hereby approvo was prepared 
by cy aaeietant, Ben Ely, J r . 

BE :ms 

Yours truly, 

THOMAS J . EAOLETOU 
Attorney General 




