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SCHOOLS ¢ Petition for change of boundary lines between
six-director districts must be signed by
qualified voters who come from and equal 10%
of the qualified voters of one of districts
affected and may originate in either district

affected thereby.

February 16, 1960

Dear Mr. Wheeler:

This is in response to your request for opinion dated

January 20, 1960, which reads as follows:

"Section 165.294 providing for the change
of boundary lines in six director school
districts was amended in 1959, 70th General
Assembly, by changing the part relating to
the petition. S8ince the publication of the
amended act, inquiries have come to this
Department for information about the appli-
cation of this law as 1t relates to the
petitioners of the district or districts
desliring the change of boundary. The ques-
tion at 1ssue is whether the petitioners
must all live in one district or whether
part of the petitioners may reslide in one
district and the remainder in another to be
affected by the change.

"For consideratlon of the inquiries about
the provisions of the amended law, the part
relating to the petition, reference is made
to the following laws:

"Section 165.293, repealed laws 1955, page
536, prior to its repeal provided in part
that all the provisions of Section 165.170
relating to the change of boundary lines of
common school distriets shall apply to town,
city and consolidated districts,
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"Section 165,170 relating to the petition
for change of boundary lines provided 'that
the district clerk of each district affected,

upon the receipt of a petition desiring such
e, and signed by 10 uEIiriei vo%era
resigigg 1n any district affected thereby
sh post a notice of such desired ggggg{
1n at ea t ublio placen in each district

1ntereste rlor to the “annual meet-
%gg, or b notice 1 the newspapers for
he same length of time,'

"In the case 103 SW 493 ~--- When the proposed
change of boundary affects two or more dis-
tricts the law does not require 10 petitioners
from each distriect, but such petitioners may
all reside in one district, or part of them
may reside in one and the remainder in another
to be affected by the change.

"In 1955 the General Assembly enacted Sectlion
165,294 which provided for the change of
boundary lines between s8ix director school
districts and repealed Section 165.293 which
authorized six director districts to proceed
under the common school distriet act in chang-
ing boundary lines.

"Section 165,294 as enacted in 1955, applicable
only to six director districts, provided in the
part relating to the petition that 'when it is
necessary to change the bounda lines 10 guali-
Tled voters who are taxpayers district
alfected m etition Eﬁe anﬁﬁ' education
In the 315 ricts alfected for a dE_ e of bound-
ary lines., The secretaries of the school dis-
ricts shall post notices of the desired ch
in at least 5 public places in each district
affected at leas g 8 prior to the annual
8chool election, or ¥u§EIgh notice for the same

iength of time in all the newspapers of the
districts.

"Section 165,294 was amended in 1959 so that
the part relating to petitions now provides
that 'when it_is necessary to change boundary
lines 1§E of the qualified voterl who are tax-
payers in any district, as determined by bthe
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total vote cast for county superintendent of
schools in sald dlstrict at the scnool elec-
tion held on April 7, 1959 or succeeding
elections, affected may petition the district
boards in the districts alfected for a change
in boundaries. The secretaries of the dis-
trict boards of education shall post a notice
of the desired change in at least 5 public
places in each district aifected at least 15
days prior o the next annual school election,
or publish notice for the same length of time
In all the newspapers of the districts.'

;

“The Supreme Court (1907) in the case reported
in-103 SW 493 ruled in the construction of the
phrase 'voters in any district affected' that
all the petitioners may reside in one district,
or part of them may reside in one district and
the remainder in another district to be affected.

"There seems to be no difficulty in applying

the court's construction to Sections 165.170 and
Section 165,394 prior to their amendment. The
problem arises when trying to apply the court's
construction to the provision of Section 165,294
as amended in 1959, The amended act is limited
to 10% of the voters in any district (affected)
as determined by the total vote cast in said
district for the county superintendent of schools
on April 7, 1959, or succeeding elections. The
limiting phrase which provides 'as determined by
the total vote cast 1ln said district zgg‘ggg
county superintendent of Schools' %s the part
which makes it difficult to apply the court's
construction of the law as ruled in the case
reported in 103 SW 493,

"I shall be glad to have your advice and offi-
clal opinion in answering the following gquestions:

1. Does the provision of Section 165,204 ~-=-
'10% of the qualified voters who are taxpayers in
%E{_distriet as determined by the total vote cast
for county superintendent of schools in sald dis-
tric * ected m etition the district
boards in the districts affected for a change in
boundaries' -~-- apply to oniy one district or
could the petitioners come from both districts
affected?
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2, If the petitions must come [rom only
one district could it be from elther district
affected, or would the petition have tc come
from the district giving up the territory?

3., If the petitioners can come from both
districts affected would this require 10f of
the vote for county superintendent in each
district, or in other words, would a valid
petition require 10% of the total vote for
county superintendent of schools in both
diatriﬁta affected by the change of boundary
lines®

Reduced to 1its essentials, Section 165,294, as amended by
the 70th General Assembly, provides that 10% of the qualified
voters in any district affected may petition for change of
boundaries. The number of qualified voters in the district is
to be determined from the number of votes cast for county super-
intendent of schools in sald district. The petition may then be
presented to the district boards in the districts affected.

By the use of the singular in referring to the source of
the petition and the plural in authorizing the presentation of
the petition to the boards of the districts affected, it is
apparent that the Legislature intended that the petition could,
and must, originate in one district and that the percentage
requirement is applicable to that district, and not both., If
it were meant to require 10# of the qualified voters in both
districts, 1t would have used the words "dlstrlcts affected”
in referring thereto, not "any district affected" as it does.

The Legislature hLaving changed the requirement from a
flat number of ten gualified voters to a percentage of the voters
in any district affected, the decision of the court in State ex
rel, Rose v. Job, 205 Mo. 1, 103 SW 4903, is no longer applicable,
As the statute now reads, the petitioners must come from one
district, which may be either district affected, and must equal
10% of the gqualified voters therein,

CONC 0
It is the oplnion of this office that a petition for change

of boundaries between two slx-director school districts must be
signed by quallfied voters who come from and equal 10% of the

s
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qualified voters of one of the districts affected by the pro-
posed change and that such petition may originate in elther
district affected thereby.

The foregoing opinien, which I hereby approve, was pre-
pared by my Assistant, John W. Inglish,

Yours very truly,

JOHN M, DALTON
Attorney General
JHI:ml



