
STATE REPRESENTATIVE: 
QUALIFICATIONS : 
NOT REQUIRED TO BE TAXPAYER : 

Article I I I, Sec . 4, Constitution of 
Missouri , 1945, a nd Section 21.080 , RSMo 
Cum. Supp . 1957, providing qualifications 
of state representatives do not require 
that one shall have paid a county tax 
in the county of his residence prior 
to his election to be eligible to said 
office . 
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May 6, 1960 

Honorable Lee c. Sutton 
State Representative 
Monroe County 
606 Mi ssouri Avenue 
Columbia , Missouri 

Dear Mr . Sutton: 

This office i s in receipt of your request for a lega l opinion, 
which reads, in part , as follows: 

"Does a person who runs for , and i f elected, to 
my office , namely the Repr esentative ' s Off ice 

to the Missouri State Legislature , have to have 
his or her name entered upon the County Tax Roll 
and pay a County tax to the County in which this 
said person is running f or or already holding 
the said State Representative ' s Office?" 

We construe your inquiry to be whether or not one of the legal 
qualifications one must possess to be elig ible to the off ice of 
state representative is that he shall have paid a county tax in the 
county of his residence prior to his election . 

While the inquiry does not so state, it will be assumed for 
the purposes of our discussion herein, that said inquiry refers to 
the payment of rea l or personal property taxes within the county 
of his residence by the representat ive -elect of such county, a 
certain period of time , f or e:xa:nple , twelve months next bef ore 
the election of such person to said of fice . In thi s connection 
we direct your attention to Article IV , Section 4, Constitution 
of Missouri , 1875, which provided the qualifications of members of 
the Missouri Houqe of Representatives at the time said Constitution 
was in eff ect and which reads as fol l ows: 

"No person shal l be a member of the House 
of Representatives who shall not have at ­
tained the a ge of twenty - f our years, who 
shall not be a male citizen of the United 
States , who shall not have been a qualified 
voter of this State two years, and an 
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inhabitant of the county or district which 
he may be chosen to represent one year next 
before the day of his election, 1f such 
county or district shall have been so long 
established, but if not, then of the county 
or district from which the same shall have 
been taken, and who shall not have paid a 
State and county tax within one year next 
preceding the election.n 

Article III, Section 41 Constitution of Missouri, 1945, a nd 
Section 21. 080 , RSMo Cum. Supp., 1957, provide the present quali­
fications of representatives. 

Article III, Section 4, Constitution of Missouri, 1945, reads 
as foll ows: 

ttEach representative shall be twenty- four 
years of age, and next before the day of 
~ election shall have been a qualified 
voter f or two years and a resident of the 
county or district which he is chosen to 
represent f or one year, if such county or 
district shall have been so long established, 
and if not, then of the county or district 
f rom which the same ::~ball have been taken." 

Section 21.080, RSMo Cum. Supp., 1957 , roads as f ollows: 

"Each representative shall be twenty-four 
years of age, and next before the day 
or his election shall have been a qualified 
voter for two years and a resident of the 
county. or district which he is chosen to 
represent f or one year, if such county 
or district shall have been so long established, 
and 1f not then or the county or district 
from which the same shall have been taken . " 

I t is noted from the above quoted proYision of the f ormer 
Constitution that among other qualifications therein provided, no 
person could be a member of the House of Representatives "who 
shall not have paid a state and county tax within one year next 
preceding the election." Upon comparison of said section with 
Article III, Section 4 of the present Constitution and Section 
21 . 080, supra, it is readily seen that the qualifications as to 
the payment of taxes have been omitted f rom the latter constitu­
tional , and statutory provisions by the lawmakers; and do not now 
constitute one of the qualifications of the office of representative. 

Therefore , because of such omission f rom Article III, Section 
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4., Constitution of JUssouri, 194.5 , and Section 21.080 setting out 
the qualifications of state represent atives, and in answer to your 
inquiry it is our thought that one is not required to have paid a 
county tax in the county of his residence prior to his election t o 
be eligible to the off ice of state representative. 

CONCLUSION' 

Therefore, it is the opinion of this off ice that Article III, 
Section 4., Constitution of Missouri, 1945, and Section 21 . 080 , RS 
Mo. Cum. Supp., 1957, providing the qualifications of state rep­
resentat ives, do not require that one shall have paid a county tax 
in the county of his residence, prior to his election, to be eli­
gible to the ofrioe of state representative. 

The f oreg oing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Paul N. Chitwood. 

... . " 

Yours very truly, 

John M. Dalt on 
Attorney General 


