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dead human body once interred. 
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In your letter of September 15, 1960, you request an opinion 
on two questions you submit, to wit: 

"1. Our first question, therefore, is: 
Could the Division of Health through its 
district health officers issue permits 
for the removal of disinterred bodies in 
those areas where there is no local board 
of health or health department? 

"2 . The second question is: In the past, 
it has been presumed by funeral directors 
that a permit is needed to disinter a human 
body, the permit usually being obtained from 
a local board of health or health department 
or by inquiry being made of the Division of 
Health as to the procedure to be used in 
those areas which do not have a local health 
department. I would like to know if it is 
necessary that the local boards of health or 
health departments or the Division of Health 
concern themselves with routine disinterment 
permits, as differentiated from a permit for 
removal o f a disinterred body." 

You also refer to Section 194.030, V.A . M. S., apparently for 
our consideration and construction. This section is part of 
Chapter 194, V.A.M.S., which consists of eleven sections that 
were enacted in 1909 and found in Laws of Missouri, 1909, page 
664. These sections are in substantially the same l anguage as 
first enacted. 
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In order to properly construe Secti on 194.030, supra, it is 
necessary to consider it with the other sections in the chapter 
and arrive at the intent and purpose of its enactment . 

This chapter deals with the preparation and transportation 
of dead human bodies. It was enacted to protect the public health 
of the danger cau sed by transporting dead human bodies when death 
was caused by infections , communicabl e , contagious or dangerous 
diseases . 

Section 1 94 . 010, V.A.M . S . , provides as follows: 

"A disinterred human body, dead of a 
disease or any cause, will be treated 
as infectious and dangerous to the pub­
lic health, and shall not be offered t o 
or accepted by any common carrier for 
t ransportation unless it i s encased in 
an airtight metal or metal-lined burial 
case , coffin , casket or box that is 
closed and hermetically sealed ." 

Section 194 . 030, V . A. M.S ., provides as follows: 

"No disinterred human body shall be 
removed from one cemetery to another 
without a permit first having been ob­
tained from the local board of health 
or health department of the district 
wherein said body shal l have been 
interred. " 

The word "disinter" means to unbury; to take out of a grave; 
to exhume. Words and Phrases , Volume 12A . 

When these sections are considered together with the other 
sections in the chapter , it seems clear that the intent and pur­
pose of Section 194 . 030 , supra, is to require a permit for the 
transportation of a dead human body after it has been exhumed or 
disinterred , which body is presumed to be contagious or infectious 
under Section 194 . 010 , supra . It i s the transportation of such 
a body that is dangerous to the public health. Section 194 . 030 , 
supra , does not and was not intended to authorize the issuance 
of a permit to disinter . Said section deals only with the trans­
portation of a body after it has been disinterred. 

Regarding your question as to who should issue the permit 
in areas of the state which do not have a local board of health 
or health department , other statutory provisions concerning the 
State Board of Health would have to be considered. When Section 
194.030, enacted in 1909 , Section 6653 , RSMo 19 09 , provided for 
a state board of heal th composed of seven members who were charged 
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with the general supervision of the health of all the citizens of 
the state, the only authority it had was to recommend to the different 
municipalities in the state and to the county boards of health 
the adoption of rules and regulations for the protection and 
preservation of the health of the people . Other statutes pro-
vided for municipalities to establish local boards of health or 
hea l th departments if they so desired . By express provisions of 
the statutes there was created in each county a county board of 
health, composed of the judges of the county court and a physician 
appointed by the court , which had jurisdiction over areas not in­
cluded in the municipalities . Therefore, when Section 194 . 030, 
supra , was enacted , t here was a county board of health in each 
county and there were also local boards of health in the cities 
and municipalities which may have establ ished a health depart-
ment . There was no provision for district boards of health or 
heal t h departments . 

Since 1909 the statute which created a county board of health 
has been repealed . At the present time a county health officer 
may be appointed by the county court . Section 192 . 260 , V . A . M. S . 
However , this provision is not mandatory , so it is possibl e , and 
we are informed , many counties in the state do not have a health 
officer or local board of health . There is also statutory pro­
vision for municipali t ies to establ ish health d e partments if they 
so desire . 

Section 192 . 020 , V . A.M . S., provides as follows : 

" It shall be the general duty and responsi­
bility of the division of health to safe­
guard the health of the people in the state 
and all its subdivisions . It shall make a 
study of the causes and prevention of dis­
eases . It shall designate those diseases 
which are infectious, contagious , communi­
cable or dangerous in their nature and shall 
make and enforce adequate orders , findings , 
rules and regulation to prevent the spread 
of such diseases and to determine the prev­
alence of such diseases within the state . 
It shall have power and authority, with 
approval of the director of public health 
and wel fare, to make such orders, findings , 
rules and regul ations as will prevent the 
entrance of infectious, contagious, and 
communicable diseases into the state . " 

It should be observed that, under the above-quoted statute , 
the State Division of Health has been vested with the power and 
authority to make and enforce orders , findings, rules and regu­
l ations to prevent the spread of infectious, contagious , com-
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municable and dangerous diseases. This is a much broader power 
than that possessed by the State Board of Health in 1909 . 

It is our opinion that the State Division of Health, throug h 
its officers and designated employees , is authorized by Section 
192.020 , supra, to issue the permit required under Section 194.030. 

Section 193.280, V . A. M.S . , provides as follows: 

"When a death or stillbirth occurs or a 
dead body is found the body shall not be 
disposed of or removed from the registra­
tion district until a permit has been 
issued by the local registrar . " 

This section governs the disposition of dead human bodies prior 
to burial. It does not apply or have anything to do with the 
disinterment of a human body once interred. 

We are unable to find any statutory authority for the State 
Division of Health or local boards of health or health department 
or district health department to issue a permit authorizing the 
disinterment of human bodies. 

CONCLUSION 

In answer to your first question, it is our opinion that the 
State Division of Health , by its officers or designated employees, 
where there is no local board of health or health department , may 
issue the permit required under Section 194.030, V . A.M.S., to 
transport a disinterred human body from one cemetery to another. 

In answer to your second question , it is our opinion that 
local boards of health or health departments or the State Division 
of Health need not concern themselves with the issuance of dis­
interment permits. 

The foregoing opinion , which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, Moody Mansur . 

Yours very truly, 

JOHN M. DALTON 
Attorney General 


