ACCOUN?ANE; erms éan be registered as C.P.A's in Missourl if -

‘ each member is resident of or engaged in practice ‘of

PUBLIC ACCOUNTANGY. ‘public accountancy in United States, is in good

-~ .gtanding as a C.P.A. in a state, and if resident

" member holds Missouri C.P.A. certificate, Firm can |
be registered as public accountants if resident member

' holds Missouri certificate as C,P.A., or P.A, May
practlce under fictitious name 1f registered under
fietitious name law and registered in state. May have
Missouri address listed for such firm. Employees of
firm not entitled to take Missouri C.P.A. examination
unless firm actually practices in this state.

November 1, 1960

Honorable E. H, Berry
Treagurey

State Board of Accountaney
Bikeatan, Missouri

E@ar 8ir:

fhis is in answer to your letter of recent date requeating
an opinion of this office en the following faetaz

There is a firm of certified public aeaountanta in the
state of Illinoils which practices accountaney in such state snd
vhich has registered with the Secretary of State of Missouri
under the provislions of Sections 417,200 to 417.230, the fle-
titious name law of Missouri, A partner in such firm lives in
Clayton, Missouri, and holds a Mlgsourl certified public account-
ancy certificate, Such partner has requested the 8tate Board
of Accountancy to lssue a permit in the firm name at the address
of such partner in a Missouri ecity. It is further alleged as a
fact that this would permit the Illinoils employees to take the
Missourl certified public accountant's examination. The ques-~
tions you ask are these:

"L.. Where an out of state firm of accountants
applies for a firm permit and the firm name
shows only the names of the actual partners
in practlice, and one or more partners holds

a Missouri P.A. or GC.P.A, valid certificate,
is i1t mandatory that we iaaue such firm a
permit?

"2. Where an out of state firm of aceountants
applies for a firm permit and the firm name
has been reglstered in Missouri under Section
417 with the Secretary of $tate, and one or
more principals holds a Missourl P.A. or
C.P.A, valid certificate, ia it mandatory
that we issue such firm a permit?
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“3. In both of the above ingtances where
the firm ar firms have'benQ*riée autﬂgf
only thu hﬂma aﬂdrass of anw of ths part-
ners, shall we register the firm in our
anhual reglater with an out of state office

- address or ghow the home a&&rasa as ita
nzaaguri ﬁffies?

ﬁaetian 326.@&6 p@@Vides, in part, as follows:

0 ™1, %ne board shall authorize the regls~

tration, ag certified public accountants,

.. of firme and partnerships, previﬁad 1h be
- shown to the beard that: :

' {1) Bach member or partner, of such
firn or parinership, resldent, or engaged

- in the practice of public agcountancy, in
the United States, is in good standing as
a certified publle accountant in one or

- more gtates or politieal aubdivisians ef

“the United States; and
« -(3} Either:. o

u (a) Bach residenﬁ or lacal mémber or -

. partner 414 the holder of a valid certificate
as a cértified public acecountant issued under
the lawa ef thia ntate; ar _

(b} xr there be no raﬁi&ent or local
member or pariner, each resident or local
manager ig the holder of & vallid ‘certifi=~
cate a8 a cgrtified public. aa¢auntant issued
under the: laws of this gtate, .\

* * @ *® »

"3, The hoard ahall authorige the reglstra~
tion, as public sccountants, of firms or
partnerships, and lssue to them permits to -
practicé as such; provided, the resident or
local. 9artner or partners, or, if there be
‘no regident or local partner, the resident
or local manager or wanagers hold a valid
certificate as a public accountant or as a
certified public accountant 1saued under
the laws of this state, # & #"




Honorable E, H. Berry

Under provisions of Section 326, GHG .supra, the Board is
authorized to register firms and parﬁnerahiya as gertified
public agaountants whén each member or partner, resident, or
engaged in the practice of acesuntaney in the United States,
is in good standing in a state of the United States and each
resident or logal member. or partner is the holder of & valid
¢.P.A, sertificate issued under the laws of Missouri, Also,
a firm or partnership may be registered as publlc aseccountants
if the resident or local partner or partners have a valid
certificate as public acgountants or certified public assount-
antg isgued under the laws af Missauri

If a member 11ve3 eut af state, he'mast praetiee in the
gtate in order-to be & "loeal' partner under the provisions of
paragraph 4 of Section 326.040, which provides as follows:

"The term 'local,'! as used herein, is
intended to denote persons engaged ln
practicing publie aecountaney in this
state, who spend all or the greater
part of theilr time doing business hours
in this state, but realde in another
state."

However, the referenee in Section 326,040, R&Mo 1949, to a
regident member or partner, means that a firm le entitled to be
registered in the gtate of Missourl if a member or partner of
the £irm i1s an actual reaident of this state and has a certifi-
cate issued under the laws of this state and there is no require-
ment that he be in the active practice of accountancy in this
state, Therefore, it 1s our view that, under the previsions of
Section 326.040, 1t is mandatory that the State Board of
Accountaney register a firm as a public acceuntant or a certi-
fied publice accountant when one of the partners holds a certi-
fied public accountant's certificate issued by the State of
Missouri and the firm makes application to be so registered,

Seetion 320,210, RSMo 1949, provides, in part, ae.followa:

"1. Upon the application of the holder of

a valid and unrevoked cer®ified public
accountant certificate, or of a valid and
unrevoked public accountant certificate,
isgued by 1it, the board shall, upon payment
of the fee preseribed in seetion 326,200,

in the June following the takling effect of
this law and in June of each year thereafter,

..3-
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issue to bhe arplicant a permit o practice

- publie acsountaney in this dtate, whieh,
' gubject to thiam chapter and the rules enagted
- thergunder, shall be good until June thir- . .
. tieth of the next succeeding year, . Such pers.
it may also be issued: to any firm, partner~

-#hilp or corporation entitled to practice
- publisc sscounting 4in. this state, Interim
- permits may be 1ssued to quelified appli=
- oante complying with the preovisions of . this
o ehapter during the peried between gaid pre-~

aeribed dates of 1saua‘ M

whiia thnrpr@viaians aﬂ;saeh acgtzan,ralatins ﬁe the 1sauanee of
annua) permits by the State -Board of Ascountansy insofar as it
eaﬁeerns fimmg states, “Sueh permib: pay. 8lso be issued. to any
firm, ™ we believe that the use of the word "may" does not mean
that the Board has dlisctetion to determine whether & flrm is to
be igsued or denied a permift but means that the Board is to
1ssué annual permits to fimme, partnerships or corporations as

- well ge individuale, In the case of Kansas Clty v, J. I. Case
Phreshing Haehg Gs,, &7’&&3& 195; l.e. 365, 1t is stated:

s-”whe worﬁa fmqy; mns% and shall' are
¢enstantly used interchangesbly in

- ‘gtatubtes and without regard to theinr
“ldperal medning; and in esch case are
't0 be given that effeet which is necea~
pary to carry out the intention of the
‘Legiglature &s determined by ordinary
rules of conmstruetion, * # % p manda-
vory aanstruetien will usually be given .
4o the word "may" where publie interests

- .are concerned aAnd the publie or third
persons have & claim de jure that the
power conferred should be exerclsed or

- whenever gomething 1s direeted to be done
for the salke of justiece or the public good. !
59 €, J. 1“3, § 635 LA I A

We believe the meaning af sueh section to be that the Board must
issue an annuval permit to & firm if the firm has been regilstered
in the state of Missouri and makes the proper payment of the fee
required. Paragraph 5 of seetian 326 © provides as follaws:

"& firm or partnership may make use of a
fictitious name, provided, the individuals

e
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practicing under such name ghall have
complied with the laws of this state

- preapecting the reﬁiatry of fictitious
or aaaumed name&.

Under the previaians of sueh paragraph, a firm which is
registered under the fietitious name law of Missourl is author-
ized to practice accountancy under such firm name in thisg atate,
However, the registration with the Secretary of State of Missouri
of a firm name does not authorize an out-of-state firm to practice
accountangy in this state merely because of such regigtration,

A firm can practice in thie state only 1f the conditiens required
for registration and issuance of annual permits are met, If a
firm meets the conditions for registration and issuance of permits
by Missouri, such firm is, by virtue of Section 5 of Section
326,040, authoriged to practice accountaney in this state under

a fiectitlious name if guch f{lim has also compliled with the fleti-
tious name law in this state.

Inagmuch as a firm which has as a member or partner an in-
dividual who has been lagued a Miassouri certified public account-~
ant certificate 1s entitleéd to be reglistered in Miseouri as a
public accountant or as & certified public aeccountant, in the
cireumstances above described such firm should be listed at the
address in Missourl submitted by susch firm. We find no authority
whiech would authorize you to refuse to list a Migsouri address
when such address 13 submitted in the applicatlon for registration
of the firm which is engaged in the practice of accountaney in
anether atate.

However, we cannot agree that the regletration of the firm
‘would automatically permit all of the Illinois employees of such
firm to take the Missouri ¢,P.A, examination, Seetion 326,060,
RSMo 1949, provides as follows:

"Individuals who appiy'ror a certificate
ag a certified public accountant must,
except as otherwise herein provided:

(1) Be citizens of the United States;
(2) Be over the age of twenty-one years;

(3) Be residents of this state, have an
office thereln for the regular practlce of
public accountancy, or be an employee of a
certified public acecountant or a publie
accountant practieing within this state,"

Under the provisions of Section 326,060(3), an individual
wighing to take the examination for certified public accountant
in this state must be a resident of this state, have an office
in the state for the regular practice of accountancy or be an
employee of a firm practicing within this state, The mere fact
that a firm 1s reglstered in Mlssourli and has been issued an

-5~
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annual pevmit t6 practice aceauntancy in Missouri dogs not
authorize an employee of such firm to take an examination in
Migsouri for & certificate as @& C.P.A., Buch section makes a
further requirement, that is, that the firm, whether it be
registered as a certified public accountant or a public ac~
aauntane, actuslly be practieimg within the state,

It 1a ‘the apinian af this affiae-that a firm is entitled
gg-gahared ag a certified public aseountant in the state
ourl if esach member or partner of such firm, resident

1”” An theé practice of public accountancy in. the United
1n in good standing as & O.P.A, in a state of the
tes, and if each resident member is the holder of

3 4 oate ag a certified publie acecuntant igsued
under the laws of this state, and that such firm is entitled
to be registered as a public accountant 'if the resident or
local partners or members hold valid certificates as public
accountanté or as certified public aceounﬁanta issued under
the laws af bhis sﬁatea

";fuvthar the opinion of this office that such firms
when g8o regilstered are entitled to be ismsued annual permits ‘
to practice accountancy when the prcper fees therefor are pald. )

It 18 the further opinion of this office that a firm
which hag reglstered its name under the fictitious name law
of this gtate may practiece accountaney under such flctitious
name in the state of Migsouri,

It 1s further the. opinion of this office that firms so
registered and issued permits to practice accountancy should
have listed the Missouri address submitted by such firm,

It 18 the further opinion of this office that an employee
of such a firm 1a not because of guch employment authorized to
take an exemination in Missourl for a C.P,A, certificate unless
- such firzeis actually engaged in the practice of accountancy in
this sta

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
. by my Assistant, C, B, Burns, Jr,

Yoursg very truly,

'. JOHN M, DALTON
CEB il , Attorney General



