7/ DIVISION OF MENTAL DISEASES: It is the opinion of this departihs

'PATTENT MAINTENANCE IN: that the Division of Mental Diseas8g
/ BOARDING, NURSING, OR: may only approprilate for the care of;
/ FAMILY HOMES : : a patient 1n a boarding, nursing or “m .

~ a famlly home an amount not to exceed 7,
the average per capita cost of maintenance for the prior fiscal year %
of patlents in the state hosplital from which such person was trans-
ferred, but that the family of such a patient, or any friend or
interested party, may contribute out of private resources an addi-
tional sum for such care which contribution would make the total
amount palid to such home more than the average per capita cost of
maintenance of such patlent for the prior fiscal year in the state
hospital from which he was transferred.

October 9, 1959

‘Honorable Addison M, Duval, M. D. F 1 L tj, u
Pireetolr, Divislon of HMental Disesoses

. 8tate Office Building

Jefferson City, . x«nasauri Z

Dear Dr. Duval: | o N —

Your recent requedt for an official opinion reads:

“I am wriﬁing to request an interpretation of
Senate Bill No. 18 and specifically Sectlon 202.831.

The questlon has been raisad ‘&8 to whether the

. total payment for careofs mental hospital patient

. in a boarding, licensed nursing home or family

home can be ggreed to by the hospital if thls
cost is more than the aversage per caplitae cost of
maintenance for the prior fiseal year of patients
in the state hospltal from whieh the patient is
to be transferred.

In some instances, the famllles of private

patients are willing to pay more thsn the per

diem hospital patient cost for the prior fiscal
year. In other instances families of private
patients can pay a part of the nursing home cost

and are asking the Divislon of Mental Diseases

to contribute specially appropriated funds for

this purpose in a sum which would result in the
nursing home or other home operator recelving :
more money for the care of the patient than that  »
represented by the per caplta patient cost in

the state hospital for the prior fiscal year.,”

Number 1 of Section 202.831 of Senate Bill No. 18 enacted
by the 70th General Assembly of Hlasourl reads:

"(1) fThe head of a state mental hospital may
place any patlent, except those committed as
criminally insane, in a suitable boarding,
licensed nursing home or femily home other
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than hid, own home or that of geraon
»?w*’:sa"“ m&‘”"’&%ﬁ;‘” oA
by cOnsen ity or upon Bus

terms and conditions es he deens pridper

when he believes that such family cd¥e
would benefit the patient, I the patient
80 placed is ineligible to receive public
assistance benefits from the Division of
Welfare, or such benefits are 1naéequate
$o meet the costs of such care monthly
costs may be paid or auaplemanﬁad out of
funds eppropriated for that purpoa¢ to the
Division of Mental Diseases; provided how-
aver, that payment for such oare shall no

- sxceed the averags per cgplte cost of main-
tenance for the prior fiscal year of patients
in the state hospitel from whieh he is
transferred. "

That portion of the ghave excerpt from Senste Bill No, 18 With
which we are here particularly concerned is the provision that
payment for the care for which the sct provides "shall not
exceed the average per capita cost of maintenance for the
prior fiscal year of patients in the state hospital . . . .°
from which the patient was transferred,

It seems clear to us that the payment referred te 1a out
of funds appropriasted for that purpose to the Divisien of
Mental Diseases and that payment for maintenance out of this
fund shall not exceed the average per caplta cost of mainte-
nance in the prior flsczl year, of patients in the state hos-
pital from which the patient was transferred to a boarding,
nursing, or familly home,

From your letter we deduce that the situation which you
contemplate is one in which the family of a patient, in order to
secure better care for such patient, out of their own resources,
mekes an independent payment to a boarding, nursing or private
home for the care of such patient in addition to the amount
paid by the Divislon of Mentel Diseases. Let us for purposes
of illustration, othecate & situation: John Doe has been a
patient at the state hospital No. 1 in Fulton; the superintend-
ent of that hoapital desires to plece Doe in one of the homes

designated in paragraph (1),Section 202.831; the average per
 capita cost of maintenance for the prior fisocal year in state
hospital No. 1 was, lét us assume, 260 per month; the particu-
lar home which the superintendent has in mind charges $100 per
month for maintaining patients. We bellieve that the Division
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of Mental Diseases may pay to such & home the aum of $60 per
month and no more, but that the famlly of Doe may, out of its
own resources, pay to the home an additional $40 per month,

CONGLUSION

It 18 the ¢pinion of this department that the Division of
Mental Diseases may only appropriate for the care of a patient
in a boarding, nuraing or a family heme an amount not to exceed
the average per caplta cost of maintensnce for the prior fiscal
year of patients in the state hospiltal from which such person was
transferrved, but that the family of such a patlent, or any friend
or interested party, may contrlbute out of private resources an
additional sum for such care which contribution would make the
total smount peid to such home more than the average per capita
cost of maintenance of such patient for the prior filscal year in
the state hospital from which he was transferred.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepered
by my Assistant, Hugh P. Williamson, :

Yours very truly,

JOHN M. DALTON
Attorney General
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