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Moneys and funds for which balances are 
subject to transfer to General Revenue 
shall be trans ferred and placed to the 
credit of t he ordinary revenue fund of 
the State by the State Treasurer at the 
end of the biennium after all warrants 
on same have been discharged and the 
appropriation t he reof has lapsed . 

July 22, 1958 

Director or the Budget 
State Capitol 
Jef fe r son City, Missouri 

Dear Mr. Schwada: 

This1s in response to your inquiry for an opinion, May 
28, 1958, which we quote i n part as follows: 

''Because the State is operati!'lg on annual 
appropriations for the 1957-58 fi scal year, 
the question has been raised concerning in­
terpretation of Section 33 . o80 RSMo. This 
section provides for the deposit of money 
in the State Treasury to the credit of par­
ticular funds subJect to appropriation by 
the General Assembly. • • • 

• • • 
"This clause refers to the transfer of 
moneys from special f unds to General Rev­
enue both at the end or the biennium and 
after the appropriation has lapsed. Ap­
propriations for 1957-58 lapse on December 
31, 1958, but this 4ate does not end a 
biennium. 

"'!'he question is~ Must moneys in funds 
f or which balances are subJect to trans­
fer to General Revenue, be transferred on 
Decel'llber 31, 1958?" 

Article IV, Section 23, of the Missouri Constitution or 
1945 states: 



Mr . John W. Schwada 

"The fiscal year of the s t ate and all its 
agencies ·shall be t he twelve months begin­
ning on t he f irst day of July in each year. 
The general aasembly shall make appropri­
ations for one or two fiscal years~ and the 
s1xty-th1rd general assembly shall also make 
appropriations for the six months ending June 
301 1945. Every appropriation law shall dis­
tinctly specify the amount and purpose of the 
appropriation without reference to any other 
law to fix the amount or purpose." 

We quote Section 33. o80 of the Revised Statutes of Missouri, 
1949, as fol lowss 

"All fees, funds and moneys from whatso­
ever source received by any department,. 
board,. bureau. commission, instituti on, 
official or agency of the state govern­
ment by virtue of any law or rule or 
regulation made in accordance with any 
law, shall, by the official authori zed 
to recei ve same,. and at stated intervals 
be placed in the state treasury to the 
cred.it or the particular purpose or fund 
for which collected, and shall be subject 
to appropriation by the general assembly 
for the particular purpose or fund for 
which collected during the biennium in 
which collected and appropriated. 'l'he 
unexpended balance remaining in all such 
funds (except such unexpended balance as 
may remain in any f und authorized, collected 
and expended by virtue of the provisions 
of the constitution or this state), shall 
at t he end or the biennium and after all 
warrants on same have been discharged and 
the appropriation thereof has lapsed, be 
transferred and placed to the credit of 
the ordinary revenue fund of the state by 
the state treasurer. Any official or other 
person who shall will~llly fail to comply 
with any or the provi sions of this section. 
and any person who ahall willfully violate 
any provisi on hereof, shall be deemed guilty 
or a misdemeanor; provided, that 1n the case 
of state educational institutions there is 
excepted hererrom, gifts or t rust funds from 
whatever sourcea Appropriations , girts, or 
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grants from the federal government, private 
organizations and individuals; funds for or 
from student activitieo, fa~ or housing 
activities# and other funds from which the 
whole or some part thereof may be liable to 
be repaid to the person contributing the 
same, and hospital fees ; all of which ex­
cepted funds shall be reported in detail 
quarterly to the governor and biennially 
to the general assembly." 

It ie our opinion that moneys and funds for which balances 
are subject to transfer to General ftevenue shall be tranat'erred 
and placed to the cred1 t or the ordinary revenue fund or the 
State by the State -treasurer at the end or the biennium. We 
do not feel that those moneys should be transferl'ed prior to 
the end of the biennium. 

Although Article IV, Section 23, authorized the general 
assembly to make appropriations tor one or two fiscal years, 
we do not reel that tbis serves to bind the general assembl.7 
in the manner in which it chooses to provide for the collection 
of funds and the crediting thereof to specific accounts. Unless 
the general assembly specifically provides that moneys and funds 
for which balances are subject to transfer to Oeneral Revenue 
shall be transferred at the lapse of a particular appropriation 
we believe that there is no such inference in Article IV 1 Section 
23 of the Constitution. !'here is apparent no restriction which 
would preclude the General Assembly from permitting specified 
agencies to retain in their credit account sums which they have 
collected, but for which there has been no appropriation to ex­
tend beyond a one-year period. 

Webster• s New International D1ctio~ry • Second Edition, 
defines the term "biennial u as "something which takes place or 
appears once in two years as a biennial examination" • 

Webster defines "biennium" as "a period or two years". 

tfbe wording or Section 33 . oao, RSJio 1949, has not been 
changed since its enactment in 1933. At the time such statute 
was placed on the books, and until adoption of Missouri' e Con­
stitution or 1945, appropriations by the general assembly to 
support state agencies were made on a two year, or a biennium 
term. We believe that at the time this section was originally 
enacted the only logical construction that could have been 
placed upon it would be to the effect that the statute was to 
mean that the transfer would be made after all warrants on the 
unexpended balance remaining 1n all such funds have been dis­
charged, and the appropriation thereof has lapsed, at the end 
of the biennium onll• Since the general assembly chose not 
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to amend Section 33 .o80 at the time of, or subsequent to, the 
acceptance of Article IV, Section 23 of the Missouri Constitu­
tion, 1945, we believe that there was no intention to restrict 
the period of crediting or collecting funds or the specified 
agencies to an appropriation period of one year. 

COHCLUSIO)I 

It ia the op1n1on of this office that moneys and funds 
f or which balances are subJect to transfer to General Hevenue 
shall be transferred and placed to the credit or the ordinary 
revenue fund or the State by the State 'lreasurer at the end 
or the biennium after (111 warrants on same have been discharged 
and the appropriation thereof has lapsed. 

Sincerely yours, 

JOHI 11. DAL'l'OH 
Attorney General 


