
MERCHAN'I~: Warehouses located in Clay County, Missouri storing 
merchandise for a number of companies whose offices 
are not in Clay County, Missouri, and which act 
merely as shipping points for merchandise which has 
been sold elsewhere are not to be considered mer­
chants within the purview of Chapter 150, RSMo 1949. 
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Honorable Stephen R. Pratt 
Prosecuting Attorney 
Clay County 
Liberty, Missouri 

Dear J.1r. Pratt: 

We wieh to respond to your request of March 10, 1958, which 
we quote as follows: 

11 In North Kansas City, Clay County, Missouri 
we have a warehouse which stores merchandise 
for a number of companies whose offices are 
not 1n Clay County, Missouri. Orders are ob­
tained for the merchant at the main office or 
one ot the branch officea of the company. The 
orders are then forwarded to the warehouse 
where they are filled. The merchandise which 
is in atorage at the warehouse may be disbursed 
locally or anywhere over a large area, just de· 
pending upon where the person ordering the mer­
chandiae might desire it to be shipped to. The 
question which is confronting the Assessor is 
whether or not those companies uaing the ware­
houae for storage and a central point or distri­
bution would fall within the purview of Chapter 
150 of merchants and manufacturer's licenae 
thereby requi ring the company storing merchan­
dise in Clay County to obtain a merchants or 
manufacturer•s license and to pay taxes on the 
merchandise in tlU.s county. u 

It is the opinion of this office that from the facts which 
you have submitted, those com~ea which maintain warehouses in 
Clay County for purposes of distribution of merchandise are not 
to be deemed merchants in Clay County for the pwpose of ad valorem 
taxation as set out in Chapter 150 of the Revised Statutes of ~a­
souri 1949 . 

In reaching our conclusion we wish to set out those sections 
ot Chapter 150 which we consider to be controlling. You will note 
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that Section 150. 040, RSMo 1949, 1s the section which authorizes 
the ad valorem tax to be levied against the goods, wares , and 
merohandiae ot merchants. We quote that section: 

"Merchants ahall pay an ad valorem tax 
equal to that which is levied upon real es­
tate, on the highest amount ot all goods, 
wares and merchandise which they may have 
in their posseaaion or under their control, 
whether owned by them or conaigned to them 
for sale, at any time between the first 
Monday in January and the t1rat Monday 1n 
April 1n each year; provided, that no com­
mission merchant shall be required to pay 
any tax on any unmanufactured article, the 
growth or produce of th1a or any other state, · 
which may have been cona1gned tor sale, and 
in which he has no ownership or interest 
other than his commission . .. 

'!!len we direct your attention to section 150.050, paragraph 
1 which we state as follows: 

"1 . on the tira t Monday in Nay, 1946, and 
on the same date each year thereafter, 1t 
shall be the duty of each person, corporation 
or copartnership or persona, aa provided by 
sections 150.010 to 150.290, to furnish to 
the asaeaaor of the county in which such 
lic~nse may h&.ve been granted, a statement 
ot the greatest amount of goods, wares, and 
merchandise, which he or they may have had 
on hand at any one time be tween the tirst 
Monday in January and the f'1rat Monday in 
April next preceding; aa1d statement shall 
inclUde goods, wares, and merchandise owned 
by such merchant, and consigned to him or 
them for sale by other parties. " 

It ia ob~oua from this section that one of the prer$qu1s1 tea 
to merchandising within a county 1a that a merchant ' s l1cena$ shall 
have been granted to the agency engaged in the merchandising busi­
ness. The peraon or corporation ia to submit to the asasesaor ot 
the county lu. ~h1ch such license may have been granted a statement 
ot the greatest amount or goods and ao forth which they may have 
used 1n their merchandising. 

Secti on 150 .100. RSMo 1949, quoted as follows, states very 
clearly that no person or corporation shall deal as a merchant 
without a 11cenae first obtained according to law . 
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"No person, corporation, copartnership or 
association or persons shall deal aa a 
merchant without a license first obtained 
according to law; and every applicant tor 
a license ahall atfirmatively state in a 
written application whether goods, wares 
and merchandise are to be sold by appli­
cant at wholesale, at retail, or at both 
wholesale and retail. Bvery per~on or 
corporation so o~tend1ng shall upon con­
viction thereof be deemed guilty of a 
misdemeanor . 11 

'lbere is no question, therefore, that to engage 1n the 
practice o£ merc~aing the person or corporation so engaged 
must have a license . '!ben we come to Sectj,on 150. 120, aa a 
l~tat1on of the license, which we quote as follows: 

11No licenae granted 1n virtue of this law 
shall authorize any peraon, corporation 
or copartnership ot persona, to deal 1n the 
selling or gooda, wares or merchandise in 
any other county than the one in which said 
11oenae was granted, nor at more than one 
place within the proper county at the aame 
tJ.me, nor tor a longer period than twelve 
months . " 

Although a license may be granted a person or corporation 
to deal in the selling or goods, wares and merchandise in a par­
ticular county, that person or corporation cannot deal in the 
selling or goods, wares and merchandise 1n any other county than 
the one in which aa1d license was granted. It would be necessary 
tor that merchant to be licensed 1n all eount1es in which it sought 
to enga&e in the business ot merchandising. 

Therefore, we come to the crucial problem involved in your 
request, and that is whether the particular agencies in Jaokaon 
Cour.'G:, ~ c :.~ .}OWl ties othexo than Clay County~ should also be deemed 
merchants 1n Clay County, Missouri, so that i t would be necessary 
tor them to obtain a merehant•s license in Clay County prior to 
their selling ot goods, wares and merchandise 1n Clay County. we 
quote Section 150.010, RSMo 1949, which is the detiniti~n, for the 
purpose 'f:)t thia chapter, of a merchant . 

"Bvery person, corporation, coputnersh:lp 
or aaaooiation of persona, who shall deal 
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in the selling ot goods, wares and merchan­
dise at any store~ stand or place occupied 
for that purpose, is declared to be a mer­
chant. Every peraon~ corporation, copart­
nership or association ot persona doing 
bUsiness in th1.a state who shall, aa a 
practice in the conduct ot such business~ 
make or cause to be ZDtQde any wholesale or 
retai.l sales of goods, wares and merchan­
diae to any person, corporation, copartner­
ship or association or persona, shall be 
deemed to be a merchant whether said sales 
be accommodation sales, whether they be made 
from a stock or goods on hand or by ordering 
goods trom another source, and whether the 
subJect ot said sales be a1milar or different 
types ot goods than the type, if any, regu­
larly manufactured, processed or sold by 
said seller. •t 

we feel that this section must be construed as an entirety. You 
will observe that in speaking or the merchant corpor.,.on it refers 
to it as one who shall deal in the selling of goods, wares and 
merchandise at any store, stand or place occupied tor that purpose. 
It would seem that it is necessary that the selling ot goods be 
conducted at the store, stand or place occupi ed for that purpose. 
we see no case which would suffice to establish the law clearly 
on this point .. which would be baaed upon tacta identical to the 
ones you have aubmi tted. We find a number of cases, however, 
which puraue the thought that a merchant, to be held such, en• 
gages in the purchaaing and sell1ng ot goods at the particular 
store. we wish to call your attention to 57 C. J .S. , page 1062, 
the paragraph dealing with storea, shops or fixed places ot deal­
ing. we quote that paragraph as follows: 

"There is some conflict with reference to 
the necessity or a peraon keeping a shop or 
store or having a fixed place ot business 
in order to be considered a merchant. In 
the preceding subdiv1aion it is stated that 
from the uaual definitions given to the term 
it would seem that two essentials are neces­
sary to constitu:iie & person a ~erchant in the 
ordinary meaning of the word, and one ot these 
essentials ia tbat he must buy and sell . Wh:at 
i s aaid to be the second essential is that he 
must keep a shop or store for that purpose. 
Tbus there is the v1ew that a merchant must 
have a store, stand, or other place to keep 
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and sell his goods., and that the term ordi­
narily contemplates that the merchant 1s to 
have a fixed place or business at which he 
usually sells his merchandise . However., it 
is recognized that a merchant may buy 1n one 
place and sell 1n another." 

we find it difficult to believe that when the agency in the 
county acta as little more than a warehouse or distribution point 
tor goodS, the sale of which has been conducted in another county, 
and perhaps the payment therefor haa also been made in the county 
in which the sale was conducted, that it could be deemed a mer­
chant within the purview ot Chapter 150, RSMo 1949 . Bvery ai tu­
ation will obviously be different. ~re is no line established 
by the statutes over which one can atate that a corporation ia a 
merchant, or is not a merchant . It appears from your letter that 
the orders were obtained for the merchant at the main office or 
one ot the branch offices of the company., and that 1 t is only 
d1atribution which is made from the warehouses 1n Clay CoWlty. 
It is our belief that a merchant woUld be defined as a peraon en­
gaged in the buying and sel~ins of merchandise at a fixed place 
of busineso, which busineas is conducted in his name, and who, 
du.r1.ng the time be claims to be engaged as a merchant, does not 
engage in the performance of any manual labor. 

CONCWSION 

It is the opinion of this oftice that warehouses located in 
Clay Count¥~ Missouri, storing merchandise for a number or colll­
paniea whose offices are not in Clay county, M1saouri1 and which 
act merely aa shipping points tor merchandise which has been sold 
elsewhere are not to be considered merchants within the purview 
or Chapter 150, RSMo 1949. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, James B. Slusher . 

Very truly yours, 

John M. Dalton 
Attorney General 


