MOTOR VEHICLE REGISTRATION: Trucks driven on the highways from job
TRUCKS EQUIPPED WITH to job, or to garages for repair must
WINCHES MUST BE LICENSED: be registered.

F l LE D May 15, 1958

Honorable Garner L, Moody
Prosecuting Attorney
Wright County

Mansfield, Missouri

Dear Mr. Moody:

This is in answer to your letter of April 28, 1958, in which
you request an opinion from this office as follows:

“I would like an opinion from your office
as to whether or not trucks whose beds have
been equipped with winches and used exclusively
for loading and unloading logs need to be
registered or licensed. These vellecles are
used in the woods or at the mills but driven
on the highways from job to Job, or driven to
garages for repair.

"My question concerns only rubber wheeled
vehicles of standard width and length."

We direct your attention to Section 301.010, RSMo Cum. Supp.,
paragraph (15), which defines "Motor vehicle" as:

"any self-propelled vehlcle not operated
exelusively on tracks, except farm tractors;"”

and to paragraph (28) of this section which defines "Vehicle" as:

"any mechanical deviece on wheels, designed
primarily for use 0.l highways, except those
propelled or drawn by human power or those
used exclusively on fixed rails or tracks."

We must also direet your attention to Section 301.020, which
we guote, in part, as follows:



Honorable Gamer L. Moody

"Bvery owner of a motor vehicle or trailer,
which shall be operated or driven upon the
8 ol this state, except as herein
otherwise e: ] rovided, shall Tile,
by mall or otherwise, in the office of the
director of revenue, an application for
reglstration on a blank to be furnished by
the director of revenue for that purpose,

containing: * # # _“ (@mphasis is ours.)

We must call to your attention that paragraph (15) of Section
301.010 18 not in itself a complete definition; for without a more
specific definition of the temm "Vehiele", that paragraph, in con-
Junetion with Seection 301.020, has little meaning. Therefore, in
determining which motor vehicles will come within the provisions of
Section 301.020, we must look to paragraph (28), the definition of
"Yehicle." Consistent with an opinion rendered by this office of
March 25, 1949, which 1s enclosed, we see that such motor vehicle is
to be a mechanlical device on wheels, designed primarily for use on

highways.

We also wish to consider the intention of the legislature in
enacting the motor vehicle registration laws, and in so doing we
bring to your attention the case of State ex rel, D. €. McClung v.
Bccka:i 288 Mo. 607. The court in that case, at 1, ¢, 612, stated
in part:

"The state maintains roads and bridges at great
expense and exacts a license fee for the privi-
lege of driving or operating these high powered
vehicles thereon. It is elear, therefore, that
the registration fee is not a tax on the vehicle,
but upon the privilege of operating it on the
highways of the state.”

By the opinion of March 25, 1949, it was determined that a
well drilling rig was not required to be registered as a motor vehi-
cle. However, in that opinion it was stated:

"fhe motor power used for that purpose is also
used to propel the apparatus from one location
to another. However, such use would be merely
incidental to the primary purpose for which it
was designed, to wit, the drilling of wells.”

e



Honorable Garner L. Moody

We believe that in view of the purpose of the motor vehicle
registration act that portion of the definition of a vehiele which
states that it is to be designed primarily for use on h s is to
be construed strietly, and that when a motor vehicle shall be opera-
ted or driven upon the highways of this state, even though it has
been converted for uses in addition to that for which 1t was primar-
1ly designed, the owner would be subject to Section 301.020., We feel
that when the motor power is not used merely incidentally to propel the
apparatus from one location to another it would be difficult to ﬂeterw
mine that the apparatus were designed primarily for use anywhere bub
on the highways.

Therefore, consistent with our previous opinions, and with the
purposes of the motor vehicle reglstration act; we feel that trucks,
even though their beds have been equipped with winches and used for
loading and unloading logs, need to be registered in compliance with
the provisions of Chapter 301.

CONCLUSION

It is the opinion of this office that trucks whose beds have
been equipped with winehes and used for leading and unloading logs,
but which are driven on the highways from job te job, or driven to
garages for repalr, must be registered and licensed in compliance
with Chapter 301, RSMo, Cumulative Supplement; 1957

Sincerely yours,

John M. Dalton

Attormey General
Enclosure ¥
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