
~?CHOOL BO"RDS' Et~LOYEES : A person who is not anember of a to~m 
school board may serve as secret ary to tha t 
board and r eceive the maximum compensat ion 
allowed by law and also serve as secretary 
to the superintendent of schools of such 
district . 

January 7, 19~ 

Honorable Charles Jack Hoover 
Prosecut~ Attorney 
Grundy County 
Trenton, Missouri 

Dear Sir: 

Your recent request for an official opinion reads as follows: 

~he County Superintendent of Schools of Grundy 
County has requested that I receive an official 
opinion, from your office, relative to construc­
t ion and appl i cation of Sect ion 165 .360 R. S. Mo., 
1949. The speeif'ic quest ion he has propounded 
is , 'May a secretary or a School Board be paid 
t he maximum amount allowed by stat ute for such 
oerv1oes and, in addi tion thereto, be compensa­
ted tor rendering services as Secretary to t he 
SUperintendent of Schools? ' .. 

Since writ ing the above, you have orally informed us t hat t he 
secretary to t he school board or the Ci t y of Laredo in Grundy 
Count y is not a member of the board. You have further informed us 
that t he employment as secretary to the "SUperintendent ot School s '' 
1s the superintendent of t he snhools ot the Laredo School D1st r1ct. 

You refer us to Sect ion 165 .360, RSJIIo 1949, which reads in part s 

''No member of any public school board of a cit y, 
town or village in t his state having less t han 
twenty-fi ve t housand inhabitants shall hol d any 
office or empl oyment ot profit from said board 
whil e a member t hereof except t he secretary and 
treasurer, who may receive reasonable compensa-
t ion fo.r their services; provided, the compensa-
t ion or t he secretary shall not exceed one hundred 
and t1tty dolla rs, and t hat of t he t reasurer shall 
not exceed fifty dollars tor any one year; • • *" 



Honorable Charles Jack Hoover 

In view or the taot that the secretary is not a member or the 
school boal'd, the question is whether there is any incompatibility 
in the pos1 tiona or secretary to the school board and secretary 
to the superintendent or schools. we can no ·t see that there could 
possibly be any such incompat ibility in view of the fact that both 
positions are simply secretarial. It is a familiar principle or 
law 1n this state that the same individual may hold a 11m1tless 
number ot positions so long as they are not incompatible, that ia1 

that t he duties do not confli ct, and so long as there is no conflict 
or statutory prohibition against the holding or sueh positions by 
one indiVidual. In the case or Walker v. Bus, 135 Mo. 325 at l.c. 
338, the court stated: 

"At common law the only limit to the numberof 
offices one person might hold was that they 
should be compatible and consistent. The incom­
patibility does not consist in a phyaiQal 
inability ot one person to discharge the duties 
ot the two otficee, but there must be some 
inconsistency in the functions or the two; some 
conflict in the duties required or the offices~ 
as where one has some supervision or the other, 
is required to deal with, control or assist him. ,. 

we assume, ot course, and it would so appear that the same 
individual would be able to tully perform the duties or both positions . 
Be~ secretary- to the school board is, ot course., only a part time 
employment tor wh1ch the inconsiderable sum or one hundred and fifty 
dollars per year ia paid. We believe., therefore., that the &WMe person 
may hold both positions simultaneously when such person is not a 
member or the school board. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this department that a person who is not 
a member of a town school board may serve as secretary- to that 
board and receive the maximum compensation allowed by law and also 
serve as secretary to the superintendent of schools or such district. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was p~pared by 
my Assistant, HUgh P. Williamson. 

B"he!b 

Yours very truly, 

JOHN M. DALTON 
Attorney General 


