
COUHTY CORO, ~HS : ~1et~od and procedure 1 '0!' calli!'1~; ~ jury to hold an 
inq 1 st . I1' sa.ict jur:'J .i.s sworn in they ms t b~ tt...in 
to0~t1Jer except wnen 'L ~v jur·y consists of' 10n ~~nd 
women . 

December 9 , 1957 

Honorable ~dward c. Westhouse 
Prosecuting Attorney 
Madison County 
Fredericktown, ftiaaouri 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for an opinion 
which readss 

"Section .58 .260, RS!-1o 1949 states that the coroner 
shall hold an inquest when he is ' notified of the 
dead body of any person, supposed to have come to 
his death by violence or casualty.• Further Section 
.58 . 310 , RSMo 1949 states that the jury shall determino 
•the death of the person, whether he died by felony 
or accident • and other 1'1atter . 

"Do theae actions prevent the coroner fro;n exercising 
any juriad1ction in the ~atter as to whether an in­
quest shall or shall not be held? That is, if an in­
vestigation is made and ever1one that knows anythin..; 
about the death cooperates in the investigation so 
that there can. be no doubt aa to what occurred and 
who the parties were and all other matter as set 
f orth in Section 58. 310, be it an accident or a 
felony, nust the coroner hold an inquest? 

"Secondly , if the body is to be buried be1'ore a 
coroner's inquest is held, what would be the proper 
procedure? That is , can a group of men be assembled, 
as an arbitrary number , say twelve , to view the body; 
then when the inquest is to be held select six of those 
to hear it, so six oan be sworn at the time the hearing 
is held? Or must they be sworn, acoordins to Section 
58 .320, RSMo 1949, before they view the body? If this 
be the oaee, then it would seem that the1 must be kept 
together until the hearing is held . " 

In answering your f irst inquiry we are enc l osing a copy of an 
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opinion rendered by this Departnent under date of I1arch 20 , 1946, to 
the prosecutin& attorney ot Lewis County , Missouri, Honorable David 
w. Wilson, holding that a coron•r exercises sole discretion in deter ­
mining whether to hold an inquest. 

Your second inquiry concerns the proper procedure to follow if the 
body is to be b~ied prior to the coroner ' s inquest and, further, i t 
twelve men could be asse.rtbled to view the body then later when the in­
queat is to be held, select six men to hear it and t he six men would 
not be sworn until the ti~e of hearing , or must they be sworn according 
to the provisions of Section 58 . )20 , RSMo 1949, before viewing the body? 

Again, we refer you to a f ormer opinion rendered by this Depart ­
ment to G. o. Beckham, prosecuting attorney or Crawford County , under 
date of Noveflber 26 , 1951, n 'part of which reads c 

"Under our statutes, a •view• or an ' inquest • 
must be held where the person 1s •supposed to 
have come to his de~th by violence or caaualty.t 
This, of course, requires a jury . Section 58. 
610 RSMo 1949, howeYer , ~akes an exception to the 
above where some credible person declares under 
oath to the coroner that the person whose body 
is to be viewed, .came to his death by violence 
or cri~et then in that event the coroner shall 
not order a jury but shall himself view the body 
and declare the cause of death. With the above 
statutory exception there must be an • inquest ' 
before there can be a •view.• A view of the 
body is a part of the inquest as these terma 
are used 1n the coroner ' s a.nd inquest law of 
the State of Missouri . " 

In view of the f oregoing opinion, a view of the body without a 
jury can be made only under one circumstance and that is under the 
exception provided for under Section 58 .610 , RSHo 1949, which is, 
where some cre~ib~e person declares to the coroner under oath that 
said deceased person caoe to his death by viol ence or crLne, then the 
coroner shall view the body without a jury and c.eolare the cause of 
death . In all other instances there must be an inquest bef ore there 
can be a view of the body . 

In Rex c. Ferrand,(K.B. 1819 reported in 7 ~lish Rulinc case 
144, 1t was held that a coroner ' s jury must be sworn betore the vie; 
~,6;he body is taken. In so holding it was s i d at l . c . 145, and 
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11it -ct .c. *Now, takins the whole or this tosether, it 
appears to me that there can be no good inquest, 
unless the coroner and the jurors are both present 
at the same t11M , and the oath is administered 
by the tormer t o the latter super visum oor~or1s . 
If, 1ndeod, after this inqueatlaad proceede , apon 
the arrival of the coroner himself, both he and the 
jury had gone to view the body, and the jury had 
then been reaworn, it 111ight have been a good in­
quest . That , however , was not doneJ and , therefore, 
I am of opinion that this inquest was wholly 
void, and that we ought not to grant any ~ndamus 
to continue its proceedings . 

~• o * Qo ~•Now in the present case 1 t appears that on 
the 8th day or September the oath of inquest was 
administered, and the dead body viewed by the jury. 
But then the oath was administered by a poraon 
wholly without authority . At that time , therefore , 
the jury were not under a valid obligation to in­
quire, but were .11ore strangers to the transaction . 
And when the jury were sworn atreah by the coroner , 
upon his arrival , it was not done suter visum corporis. 
Nor, indeed, did they ever view the odY a?ter ~he 
oath was administered t o them by the coroner. For 
though, on the 24th 9t Septe~er, the coroner viewed 
the body , the jury 1-1ere not then present . I am, 
therefore, of opinion that we ought not t o ~ake this 
rule absolute . o * * * *" 

Section $8 . 260, VAt1S is authority for a coroner summoning a jury 
for an inquest and reads: 

"Every coroner, so soon as he shall be notif ied 
of the dead body of any person, supposed to have 
come to his death by violence or casualty, being 
found within his county, shall make out his 
warrant, direc ted to the sheriff of the county 
where the dead body is found , requiring him 

forthw1.th to oummon o. jury of six good and lawf'ul 
citizens ot the county , to appear before such 
coroner , at the tL~e and place in his warr~nt 
expressed, and to inquire, upon a view or the 
body or the person there lying dead, how and 

- 3-



Honorable Kdward c. Westhouse 

by whom he came to his death . " 

It will be noticed the f oregoing statute requires the coroner to 
smm~on a jury for an inquest and to view the body ns soon as he shall 
be notified ot the dead body supposed to have come-co-niS niatn by 
VIolence or casualty and found in the county . 

Section 58 .130 , VA¥~ , provides f or giving an oath to said jurors 
called f or the i nquest . 

Section S8 . )10, VAt~ prescribes the f unction or the jurors after 
being sworn and reads t 

"hs soon as the jury shall be sworn, the coroner 
shall give them a charge , upon their oaths , to 
declare or the death of the person, whether he 
died by felony or ac~ident J and it of felony , who 
were the principals and who were aocesaories , and 
all the material oiroUI:lstanoes relatina thereto ; 
and if by accident, whether by the act ot .ian, 
and the manner thereof , and who was present, and 
who was tho finder of the body, and whether he was 
ldlled in the same place where the body was found , 
and, if elsewher e , by whom, and how the body was 
brou~ht tllere , and all other circumstances relating 
to the deQth; and 1f he died of his own net then 
the r. nner and means thereof , and the circumstances 
relating thereto . n 

Section $8 . 320 VAMS , further provides that if tne jury is sworn 
they shall remain together with one exception, nd that 1s where there 
are women me1hbers wh n the jury is not receiving evidence or delibera­
ting on its verdict the men and women menmers may separate . ~aid 
aeotion reads : 

"'When the jury are sworn they shall rerrtain to~ether, 
and proc lamation shall be made f or any persons who 
oan give evidence to draw near , and they shall be 
heardJ provided, how•ver, when there are women 
member a of a jury, they .'lD.y separate f ro11 the .11en 
members or the jury, 1f any, when not receiving 
evidence or del iberating upon their verdict . tt 

Since a view of the body cannot be ma de without an inquest and 
jury , with one exception thereto,referred to in Section 58 . 610 , supra , nd 
also under the requirement of Section 58. 260 , supra , a soon as the 
cor oner i s notified of the dead body supposed to have come to his 
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death he shall sw~~on a jury f or an inquest and view o~ the body , and 
under Section .58 .310, supra, r equiri ng a coroner t o charge the jury 
as soon as it is sworn in, it all clearly indicates that the jury 
shall consist of only six cit izens who shall be sworn in a s soon 
as t hey appear in answer to the summons and shall not perform any 
··uno tion, until sworn in, even the viewing of v. body which is a part 
of an inquest . Furthermore, t he jury shall remain together a£ter being 
sworn in f or jury service except when there are women on the jury 
when not receiving evidence or deliberating upon their verdict . 

We realize this has not always been the practice of members of 
coroner juries and in certain instances it ltli&ht be expedient to proceed 
1n other waya, ·however, in order to do so we believe t hat the matter 
shoul d be referred to the General Assembl7 f or consideration. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this Department that the matter 
of holding an inquest rests solely within the discretion of the coroner. 
Furtherraore, i f the coroner decides to hold an inquest and the deceased 
is t o be buried, the coroner 1s vested with no statut ory authority to 
call in twelve men to view the body and later, when the inquest is held , 
sel ect six as a jury to hear tne case a nd be sworn in at that tL~e. 
All he can do is follow the hereinabove statutory procedure if he 
deems an inquest shall be held, then he shall summon six persons f or 
the jury , swear them in a nd view the body. 

Furthermore, if the jury 1s sworn in they must ranain together 
with one exception, when some members or the jury are women then the 
women may separate from the men on t he jury when said jury is not 
receiving evidence or deliber ati ng on their verdict . 

The f oregoing opinion, which I hereby approve , was prepared by my 
a ssis t ant , Mr . Aubrey R. Bamaett, Jr . 

Enclosure ( l ) 
ARH :mw 

Yours very truly, 

John M • .Dalton 
Attorney General 


