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December 25 , 1956, counted as a day in 
session for the purpose of apportioning 
state aid to schools . 

September 30, 1957 

Honorable Vance 0. Smithpeter 
Prosecuting Attorney 
Carroll County 
Carroll ton, Missouri 

Dear Mr. Smithpeter: 

This is in response to your request tor an opinion dated 
August 15, 1957, which reads, in part, aa follows: 

"In regard to the audits ot attendance 
records or the public school districts 
in Carroll, as provided in Paragraph 1, 
Section 165 .115 (L 1955 S.B. 107), I am 
requesting your opinion in regard to 
Paragraph 3 ot the above section. 

"Sectlon 161.021 (L 1955 S.B. 3) Para-
graph (1) provides tor including in the 
number or days that school is in aeaaion 
the legal holidays as specified in Section 
163.020 R.S Mo . 1949. The number ot days 
school 1a in session is used 1n determining 
the •average daily attendance' referred t o 
in said Paragraph (1), Section 161.021, and 
the •average daily attendance' in turn is 
used to determine the apportionment ot State 
Aid as provided 1n Section 161.031, Para­
graphs 1 and 3 (L 1955 S.B. 3). 

"My apecitic question is, does Christmas 
Day, December 25, 1956, count as a day in 
session tor the above computations, school 
having been diamiased tor Christmas vacation 
on Priday, December 21, and not resumed until 
Monday, December 31, or thereafter?" 
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Section 161.021(1), RSMo, Cum. Supp. 1955, to which you 
refer, reads as tollows1 

" (1) 'Average daily attendance' means the 
result obtained by dividing the total number 
ot days attended or pupils in grades one 
through twelve inclusive and between the 
ages of six and twenty, by the actual number 
ot daya that the school waa in aeaaion in­
cluding legal school holidaya and legally 
authorized teachers• meetings. The days' 
attendance on legal holidays and on days 
when the school is dismissed by order ot 
the board to permit teachers to attend 
teachers• meetings shall be determined by 
counting as present each pupil who was 
preaent on the laat day the school was ln 
session before such intermission." 

That section standing alone is clear and tree from ambiguity. 
The only thing which could possibly give rise to your question ia 
the tact that Section 163.020, RSMo 1949, in defining a "school 
week 11

, provides, 1n part, that: 

" • • • the school week shall consist of 
five achool days, except when Thankagiving 
day, December twenty-fifth, ~ebruary twenty­
second or July fourth shall tall upon a 
regular school day, then the four remaining 
school daya, it taught, shall constitute a 
legal school week; • • • .n 

In 1956, December 25 was on a Tuesday, and under your factual 
situation school waa not in session on the other daya of the week 
ao that under Section 163.020, supra, Christmas week could not be 
counted as a legal school week. 

However, the apportionment of state aid is not baaed upon 
school weeks, but, rather, upon average daily attendance as de­
tined in Section 161.021(1), supra. Consequently, Section 163.020, 
supra, has no bearing upon the question except insofar as lt 
specifies the days recognized aa legal school holidays. 

Under the facta ot thia requeat and following the provisions 
ot Section 161.020(1), supra, December 25, 1956, is counted as a 
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day in session tor the purpose ot apportionment ot state aid and 
the dayta attendance on that day is determined by counting aa 
present each pupil who waa present on the laat day school was 
in session, i.e., Pr1daJ, December 21, 1956. 

CONCLUSION 

It is the opinion ot this office that December 25, 1956, 
ia to be counted as a day in session tor the purpose ot appor­
tionL~ state aid to achoola. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, John W. Inglish. 

JVIsbw;al 

Very truly yours, 

JOHN M. DALTON 
Attorney General 


