STATE BOARD OF TRAINING SCHOOLS: StatgBoard of Training Schools
TRAINING SCHOOLS: may convert heating plants of

PURCHASING AGENT: institutions under its control

to use of fuel other than coal.

February 15, 1957

!

Mr, W. E. Sears
Director, State Board of
Training Schools
Capitol Building
Jefferson City, Missouri

Dear Mr, Sears:

This is in response to your request for opinion dated
January 21, 1957, which reads as follows:

"The two institutions under control of
the State Board of Training Schools has,
over the past many years, utilized coal

bollers to furnish heat and
steam throughout the campus. Within
recent years, surrounding citizens have
complained of a large depcsit of smoke,
soot, and ash which has reached the pro-
portion of considering the advisability
of utilizing gas or fuel oil for the
firing of the two boilers,

"I am aware of Section 34,070 and 34,080,
R8Mo, Volume I, 1949, Page 218, and would
like to be advised as to whether or not
the use of Missourli coal is required, I
appreciate the fact that nearly all large
institutions burn coal but I have been
advised that one or two boilers operated
by the state utilize oll or gas,

"Po guide our thinking in the immediate
future, it would be appreciated to know
specifically as to whether or not utiliza-
tion of oil or gas, which are not Missouri
products, could be conslidered so as to
eradicate smoke, ash, and soot deposits.,"”



Mr, W, E. Sears

The two sections to which you refer read as follows:

Sec. 34,070, RSMo 1949, "In making
purchases, the purchasing agent shall

give preference to all commodities manu-
factured, mined, produced or grown within
the state of Missouri and to all firms,
corporations or individuals doing business
as Missourli firms, corporations or in-
dividuals, when quulltw and price are
approximately the same.

Sec, 34.080, RSMo 1949, "1, That the
board of trustees or other officer or
officers in charge of every institution
in the state of Missouri which is supported
in whole or in part by public funds, and
who are required to purchase coal for fuel
purposes in the operation of any such in-
stitution, shall be required to purchase
and use coal which is mined in the state
of Missouri, if the cost of c¢cocal mined in
the state of Missouri is not greater than
the cost of coal mined in any other state
or :tatos, including the cost of transpor-
tation,

"2, The term 'institution' shall be con-
strued to include all institutions supported
by public funds of the state, but shall not
include municipal corporations, political
subdivisions or public schools."”

The institutions under the control of the State Board of
Training Schools are, of course, such institutions as are
encompassed by Section 34,080, supra. However, neither that
section nor any other section purports to limit such institu-
tions to the purchase of coal for fuel purposes, but said
section merely provides that if coal is purchased it shall be
coal mined in Missouri, if the cost of ccal mined in Missourl
is not greater than the cost of coal mined in any other state
or states, including the cost of transportation,

The charge and control of the training schools and indus-
trial homes for boys and girls of this state is vested in the
State Board of Training Schools., Section 219,020, RSMo 1949,
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If, in the exercise of the Board's discretion, it is deemed
advisable and desirable to convert the heating plants of the
institutions under its control to the use of some fuel other
than ccal, 1t may do so, subject, of course, to the limitations
of its appropriation.

CONCLUSION

It is the ozinion of this office that, subject to the
limitations of its appropriation, the State Board of Training
Schools may convert the heating plants of the institutions under
its control to the use of some fuel other than coal,

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my Assistant, John W. Inglish,

Yours very truly,

JOHN M, DALTON
Attorney General
JWIsml



