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In computing the equalization quota the district in . 
which a pupil r e side s is entit led to count , for resl ­
dent attenda nce , all resiaent children attending ano­
ther public school whose tuition t he district is re­
quired to pay , but t hat t he district is not allowed to 
count for resident a t t e ndance , a reside nt pupil at ­
tendi~g another public school whose tuit ion the student 
himself is paying . 

June 6, 1957 

Honorable W. H. Pinnell 
Prosecuting Attorney 
Barry County 
Caseville, Missouri 
Dear Sir: 

Your recent request for an Gfflcial opinion reads: 

., I would 11xe an opinion from your offi ce with 
respect to whether the apportionment per stu­
dent ln each district which the state pays to 
the school district in which the student r e ­
sides is payable in those cases where the par­
ticular student involved elects to go to school 
in anotner district and paJa tuitlon in that 
district . In other words, would the apportion­
ment per student still be ~aid to the home jis­
trict in which the student resides, despite the 
fact that the student m~ not be attending 
school in that district . ' 

Section 161 . 031 , Missouri Revised Statutes, Cumulative 
Supplement 195!), t·eads in part as follows: 

·' 1. School districts which meet the require­
menta of section 161 . 025 shall receive an equal­
ization quota coaputed as follows : The average 
daily attendance ot puoils residing in the dis­
trict for the preceding school year ~hall be 
multiplied by one hundred ten dollars . Fl"om 
this product there shall be deducted the amount 
derived from a tax of one dollar fo~ school pur­
pose• on each one hundred dollars ot the com­
puted assessed valuation of the proper ty the pre­
ceding year in the district together with the 
amount received during the preceding year from 

· county and township school funds and the sum 



Honorable w. H. Pinnell 

received for school purposes from the railroad, 
telegraph, utility, intangible and all other 
taxes based on assessments distributed by the 
state tax commission. The difference thus ob­
tained shall constitute the equalization quota 
for the district . In comluti~ the equalization 
auota the district is ent tle to-count for real-

en€ attendance all-resident children attend~ 
another public scnool and whose tUition the d s-
trict is required to pay . * * I' - -

It will be noted from the underlined portion of the above that 
the district is entitled to count as being of resident attendance all 
resident children attending another school whose tuition the dis­
trict is required to pay . ay inference, we deduce that in those in­
stances, ouch as yours, where the district does not pay the tuition 
but where the tuition is paid by the pupil himself, that the dis­
trict would not be entitled to count such pupil for resident at­
tendance . 

CONCLUSION 

It is the opinion or this department that i n computing the 
equalization quota the dlstrict in which a pupil residco io en­
titled to count, for resident attendance, all resident children 
attending another puhlic school whose tuition the district is re­
quired to pay, but that the district is not allowed to count , for 
resident attendance, a resident pupil attending another public school 
whose tuition the student himself is paying . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Hugh P. Williamson. 

HPW:l~:ld 

Sincerely yours, 

John M. Dalton 
Attorney General 


