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]
Honorable W. H, 8. 0'Brien
Prosecuting Attorney
Jefferson County
Hillsboro, Missourl

Dear Sir:

Your recent request for an official opinion reads:

"I have been asked by Mr. Oscar 'Bud' Kasten,
Assessor of Jefferson County to request an
opinion from your office conecerning the fol-
lowing inquiries:

1. Various individuals are hired on a
part time basis for the purpose of taking
personal property tax assessment listings;
and for this they are pald a fixed amount
per 1list, are not paid a set salary and are
employed on part time basis. Query: should
these individuals be construed as employees
of the County or employees of the assessor
personally, for the purpose of federal social
security payment?

2. Would the fact that four or more of
these individuals are employed as above de~
scribed cause either the assessor or the
County Court to be liable for contribution

for unemployment compensation?

3. If such an individual as above de-
scribed were to be involved in an automobile
collision causing personal injury to another
person or causing personal injury resulting
in death to another person, would the so-
called 'deputy assessor' be protected by the
immunity that is inherent to the sovern state?
Further query: Would the assessor be liable
under the doctrine of 'respondeat superior'?
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4., Assuming that an assessor of a 3rd
class county such as Jefferson County were
to have a total number of employees, both
clerical, stenographic and as deputy asses-
sors, to satisfy the numerical requirement
under the provisions of the Workman's Com-
pensation Act referring to major employers,
would such an assessor be automatically under
Workman's Compensation?

5. I would further be interested in any
comments your office may have in the above
areas of consideration as they would apply
to other publiec officers of the County.

"If the above inquiries are not clear to the
member of your staff to whom this request is
directed, please ask for clarification before
attempting to render an official opinion.”

In answer to your first quesation, we enclose a of an
opinion rendered by this department on October 26, 195!, to
Phillip A. Grimes, Prosecuting Attorney of Boone County, which
opinion holds that such employees as you mention are county em-
ployees and that the county is liable for social security con-
tributions to the extent, and upon the basis, of the amount paid
by the county to such employees.

In regard to your second question, we will state that we do
not believe that a county employee would come within the compass
of the Emplo t Security Law. Subparagraph 6 of paragraph 16
of Section .030, Cum. Supp. 1955, reads:

"(6) The term 'employment' shall not ineclude:"
This 1s followed by subparagraph (e) which reads:

'(e) Service performed in the employ of this
state or of any political subdivision thereof
or of any instrumentality of this state or its
political subdivisions:”

This would include deputy assessors, since they are, to a
limited extent, employees of county, and since a county is
a political subdivision of the state, such ty assessors,
therefore, do not come within the compass of state employ-
ment security law, so far as the county is concerned. Regarding
personal liability of the assessor we will not give an opinion
since that is a matter involving only a private individual,

In regard to question numbered three, as to any liability
on the part of the assessor personally, or of the deputy assessor
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personally, we do not give an opinion, since this is a matter
personal to them.

Your final question relates to employees of the assessor
automatically coming under the provisions of the Workmen's Com-
pensation Act.

Section 287.030 reads:

"The word 'employer' as used in this chapter
shall be construed to mean:

(1) Every person, partnership, associa-
tion, corporation, trustee, receiver, the le-
gal representatives of a deceased employer,
and every other person, ineluding any person
or corporation operating a railroad and any
public service corporation, using the service
of another for pay;

(2) The state, county, muniecipal corpora-
tion, township, school or road, drainage, swamp
and levee distriets, or school boards, board of
education, regents, curators, managers or con-
trol commission, board or any ccher political
subdivision, corporation, or quasi corporation,
or cities under special charter, or under the
commission form of government, which elects
to acecept this chapter by law or ordinance,

(3) Any reference to thé employer shall
also lude his insurer."

From the above, it will be seen that a county and county
employees are not "automatically” under the provisions of the
Workmen's Compensation Act so far as salary pald to them by the
county is concermed, but that to come within it, positive action
must be taken by the county court.

We note the general invitation contained in your Number 5.
We hesitate to make this attempt because do not indicate,
with sufficient definiteness, the information which you desire,

It is the opinion of this department that in the case of
part time deputy county assessors, a portion of whose salary is
paid out of the county treasury and a portion by the assessor
personally, are county employees and that the county is liable
for social security contributions to the extent of the amount
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of salary which it pays to them; the county is not liable for
contributions for unemployment compensation for deputy asses-
sors; and part time deputy assessors would not, to the extent
that their salaries are pald by the county, automatically come
within the provisions of the Workmen's Compensation Act.

The foming.:zmim, which 1s hereby approved, was pre-
pared by my Assis » Hugh P. Williamson.

Yours very truly,

John M. Dalton
Attorney General



