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Coroner ha s authority to exhume body bur ied 
before an inquest when he has reasonable 
grounds to suspect foul play . Coroner has 
authori ty to perform autopsy only if neces­
sary t o determine cause of death . 

so 
~onorable Paul Knudsen 
Prosecuting Attorney 
Caldwell County 
Kingston, Missouri 

Dear Mr. Knudsen: 

June 12, 1957 

This is in answer to your request for an official opinion 
from this office which reads as follows: 

"I am writing you to request an opinion in refer­
ence to the powers of the coroner to have a body 
exhumed and an autopsy performed on aaid body when 
the coroner has reasonable belief by reason of his 
investigation to suppose that said person died as 
the result of an attempted illegal operation. 

"The facts of this particular case are that on 
May 23rd of this year a young girl age 23 to­
gether with two men entered a doctor's office 
in this county presumably in good health, and 
within two to two and one-half hours afterwards 
she had died in the doctor's office. The doctor 
signed the death certificate as death caused from 
coronary thrombosis and did not report the same to 
the coroner. The girl's parents were notified who 
in turn had a mortician pick up the body and pre­
pare same for burial . The death occurred on May 
23rd and burial was performed on the afternoon of 
May 25th. Same was never reported to the coroner 
by the parents nor to the Sheriff's office nor to 
my office until the evening of Saturday May 25th 
after the burial at which time inquiries were made 
from the Sheriff of an adjoining county as to the 
cause of death. The coroner immediately, together 
with the Sheriff, conducted an investigation and 
from their invest~gation they have strong reason to 
believe that the girl died as the result of an at­
tempted abortion. 

"My inquiry is as to the powers of the coroner in 
having the body exhumed and a post mortem examina-



Honorable Paul Knudsen 

t1on made by a pathologist . And also, as to 
his duties in calling en inquest arter burial 
where he was not called to view the body and 
the death certificate was signed by the attend­
ing physician who is a practicing doctor of 
osteopathy in this county . " 

In thls op inion we 8hall aeeume that the nearest of kin 
to the deceased have refused to give consent to the exhumation, 
and that the cor one r P~s reaeonabl~ grounds to believe the bur­
ied girl came t o her death by foul means . 

Before anawt::rlng your question we think it nocessary to 
point out that i t is allr.ost un:tveroally held that upon inter­
ment a body becomes a part of the ground to which 1t bas been 
committed and is i n the custody of the la\Y. Only in cases or 
the g11ave.at :1ecesuity should a b ody be diainterl~ed. This 1a 
made clea.r in 25 C .J .s. 1020, wher e t t says: 

The foregoing, however, does not answer the quest~on whether 
the coroner has the authority t o exhume a bocly. In Missouri 
~re !$ no statutory authority expressly authorizing a coroner 
to exhume a body 1 furthermore. the courts of Missouri have never 
decided this problem. 

At coaaon law the rule waa apparently to the effe4t that 
11 Where the body ha~ been buried bGfore the cording or tbe coro­
ner, or before an tpportun1ty has been given tor a view by h1a­
aelt and Jury# 1t Ought to be e-xhumed11

• 13 c.J. 1249. We think, 
however, that the answer to this question here in M1asouri. 1a to 
be found in our statutes relating to coroners and 1nquesta . 
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Honorable Paul Knudsen 

Section 58.300, RSMo 1949, provides: 

ti The coroner shall administer an oath or af­
firmation to the jurors, in the following form: 

11 You solemnly swear (or affirm) that you will 
diligently inquire and true presentment ~e, 
now and by whom the person w~o here lies d~~ 
came to his death, and you siiill deliver to me, 
coroner of this county, a t;pue inquest thereof, 
according to such evidence as shall be laid be­
fore you and according to your knowledge. 11 

(Emphasis ours) 

The oath required of witnesses at the inquest is set out in 
Section 58.340, RSMo 1949. That section reads as follows: 

"He shall administer to them an oath or affirma­
tion in form as follows: 

''You do swear (or affirm) that the evidence you 
shall give to the inquest, concerning the death 
or the ~erson here lying dead; shall be the truth, 
thi ·who e truth; ana nothing but the truth. tl 
{~basis ours) 

Section 58.360, RSMo 1949, relating to the verdict and ita 
form, provides as follows: 

'i-rhe Jury, ~v1~· ··v.~~ed the bodx, heard the 
evidep.ce, a mi e :'~ll the inqurry 1n tne1r power, 
shall drallt up and ~ ... , -4.ver to the coroner th61r ver­
dict upon t'lle death under· uonsideration, 1n writing 
under th~ir hand, and the same shall be signed by 
the eoronar. ! I 

Thus., 1t beeomes apparent that if the foregoing statutes are 
to be ~o~l1ed with, tbe body must necessarily be present. Sec­
tion 58.260, RSMo 1949, provides in part that when a person comes 
to hie death by violence or casualty., the coroner ehall '{oummon a 
JUPY to appeaP at the inq~at and view tbe body. In our ease he;re, 
j_t appears as if' the buried girl came to her death by foul means 
or aa the statute s_aya, "by violence." 

Therefore, in requiring the P\!~eence ot the body at the in­
quest, the atatutee -we nave Just cfited, impliedly at least, give 
the coroner the authorj_ ty to tUhume th& body upon Which the in­
quest ie to be held. We have baaed the f'OPegoing ~on the case 
or SeJrup v. Shepard et al., Mima., &up,# 275 N.V~ 687, deeided 
in 1937, wherein the Supreme Court of Minnesota in interpreting 
its atatutes, which are very similar to ours, held the coroner 
had the ~plied authority to exhume a body when he had reasonable 
grounds to believe the deceased came to his death by foul means• 
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In addition. we think that What the court eaid at l.c. 688 is 
veey applicable to our problem here, and e,ervea as • warmns to 
all ooronera. It said: 

"We are 110t unmin4tul ot the duty owed to the 
ct.&d and the regard wbich ~t ~ had tor the 
feelings ot relatives and friendo. The diatUl'b­
anoe ot tbe reatinc place ot tboae who have paaa­
e4 on is net a matter to be 118htlr taken. How­
eve!', the illtereat or the etJt• and ita c1tuena 
in enforcement ot the lava .Ust prevail ovtr tbeee 
cona14erat1ona when it apped.a 11kelJ that a crime 
bas been committed, 

~-......~...-~~&n~~t~o~o;;.;;lP"!d th4t oro re M 
o~ • •ven · or ur-

_ n uea • • appear 
, cause o e paaaase ot time or ucauee 

ot other factors tending to destroy the evi­
dence• ot tbe ca•e ot cle&th. the 1nqueat would 
not accomplish ita purpose, or suft1c1eht cause 
tor holding the eame did not ax1at, or, beeauee 
or cona1derat1ons of public health and welfare, 
it would not be advisable to permit the exhuma­
tion ot a dead body. In aueh eases, or in any 
other ease Where a proper showing waa made • an 
injunction to prevent aueh exh~t1on eho~·ld, an<1 
undoubtedly would, 1eeue. However( thia ia not 
such a situation. " (Kmphaais oura1 

'fbe next problea is whether the coroner baa ttw> authority to 
perton U1 autopay upon a bo4y to 4etea1De tbe cause ot <Ieath. 
'l'lle atatuto~ duties . ~cardin& 1equeats [in Miaaouri it 1a a Judi­
cial detent1nat1on whether tbe conner will call an inquest, but 
the inquest and the autopay 1teelt are not Judicial proceedingl] 
Which have been i.JIIpoaed ~e>n eorooetta ot the va-rioua count1ea are 
aet torth 1n Section 58.160, R8Mo 1949, which re&da aa tollowas 

"Ivery coroaer, ao aoon aa be aball be not1t1ec1 
ot the 4ead bo4J ot aay peraon, auppoaed to bave 
co.e to bia death b7 violence or casualty, being 
tound wi'htn hie county, •ball .ake out h1a war­
nnt, dU.Oted to the •beritt ot the county where 
the 4•&4 body 11 tounA.., requtr1Qfl hi" tortb.wi th to 
•~n a Jur.v ot 11x aoo4 an4 law~ c1t1aena or the 
counb', to appear be tON auoh coroner, at tbe tiM 
ant1 place 1n h1a w&rND~ expreaae4, aDd to inquire, 
upon a view ot the bO<JJ" ot the pel'aon there 1J1ns 
dead, how and by Whoa he c ... to hie death.u 
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In construing this statute it has been judicially held that 
in connection with an inquest a cox-oner may have an autopsy per­
formed. ~o this effect see Crenshaw v. O'Connell, Mo. App., 150 
S.W~Id 489. However, an autopsy even in sueh circumstances may 
not be performed upon the mere whim of the coroner, regardless of 
his motives, but only when necessary to assist 1n the determina­
tion of the cause of death. Unde» n~ circ~tances may an autop­
sy be performed for the mere purpose of determining whether an 
inquest sho~ld be· held. 

COHCWSlON 

It 1s, therefore, the opinion of tn1s off~ee that if a person 
is buried before a coroner's inquest determinett ·the cause of death, 
and thereafter, the coroner has reasonable grounds to believe al.ilh 
person came to his death by foul means, the coroner has the implied 
authority to eXhume the body, if the body has not been interred ~0 
long that an autopsy wo·uld not disclose the evidence the coroner 
is seeking. 

It is further our opinion that a coroner, in connection with 
an inquest before a jury, may perform an autopsy upon a body only 
it it 1s necessary to determine the cause of death. 

The foregoing opinion, which I herebY approve, was prepared 
by my assistant, George E. Schaaf. 

GU/ lc/ld 

Very truly yours, 

John M. Dalton 
Attorney General 


