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.Iissouri 3tate Board or .~ceountanoy 
217 qtato Capi t ol 
J ef!'erson Ci ty , i·11ssouri 

~ttontion : Mr . Fruneis M. Lineh , Momber . 

Gentlemen: 

Thio will a cknowledge receipt of your request f or an off icial 
opinion which reads : 

"Tho .. Ussouri o..)to.to Board of 1\CCountancy 
respectfully requests f ro .. .t your off ice an 
opinion construi nt; subaoction 3 of sec tion 
326 . 060 o ... the Roviaed J tatutes of tiissouri, 
particularly with ret'eronce t o the requirer1ont 
•or a public accountant prncticlng within this 
st&.te .• 

"A hypothetical question concerning this matter 
is as f ollows: 

11.n resident of Kansas City , KcUlsas , who has an 
off ice in Kansas City, Knnaus , as a certified 
public accountant and wishes to obtain a 1issouri 
certi f icate as a certified public accountant oy 
reciprocity . 

".Joes the law in your opinion require that this 
appl icant obtain an office in ~assour1 to practice 
as a certi fied public accountant and if s id office 
is required, is the applicant in violation of tho 
law, oection 326 .020 , in obto.inin~ such of1' ice . " 

Section 326 . 020 , RS, o 1949 , provides that no person, fir .• , 
partncrohip or corporation shall practice in this state as a certi ­
fied public accountant or as a public uocountant except as provided 
in ~ ection 326 . ~50 , RSMo 1949, provided however , unless he , she or 
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it have been gr anted a certif icate ot· the Bo&.rd and secured o. permit 
f or the current year . 8aid section reads : 

"1 . Nothing in this cho.pter shal.L be so con­
strued as to prohibit or prevent the h older of 
a va~id certificat e as a certi~ied public 
accountant or a s a reg istered pub l ic accountan t 
e r anted by another state, ~ rom performing within 
this s tdte a particular contract of . e.nployment as 
pub : ic ~ccou.~tant , entered into in such other 
state , and invol v ing or requiring a merely 
tempor ary ac tivity as publi c uc countant in this 
state . 

"2 . Nothing contained in this chapter shall 
prohibit or prevent the em.ploy .. 1ent by a certified 
pub l ic accountant or by a public accountant or 
by a fir~l or partnership or corporation furnishing 
pub l ic accountancy services as principal of non• 
re~istered persons not otherwise qualified under 
this chapter t o serve as accountants in various 
capacities as needed; provided, that such persons 
work under the contro l and supervision of a 
person who holds a permit for the current year ; 
and provided f'urther , that such o 1.p l oyees do not 
issue s~ate 1ents or reports over their own naa es , 
exc ept s uch interoffice reports as are necessary 
and customary; and provided further , that such 
persons a re not in uny ~anner held out to the 
public as public ~ccount~nts aa described in 
section 326 . 0lJ . 

n3. Nothi ng contained in this chapter shall i mply 
that a practicing attorney , who , in connec t ion with 
this professional work , prepares f i nancial reports 
or presents account ing records of a f orm or charac ter 
usually prepared and presented by attorneys , has 
beco.1e a public accountant w1 thin the 1.eaning of 
this chapter as described in section 326 . 010 . » 

We are a ssuQing f or the sak e of this opinion th~t said applicant 
does not ~erely desire t o perfor n i n thi s state some specific con­
trac t of e ·npl oy1nent as a public accountant , entered in such other 
state a nd invol ving or requiri ng .aerely temporary activity as a 
public accountant in this s tate , as provided in t he exception herein­
above found in subsection 1 of Section 326 . 150 , supra . 
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The hccountancy Law in this state does contain a reciprocal 
provision namely Section 326 . 090 , RSMo 1949, which permits the 
Board to waive and dispense with the require.'lont of e.xa -rl.nEL t lon 
and issue a certificate as a certified puo4ic accoun~ant to any 
applicant holdin~ a valid na unr~voked certificate ~s a cer t ified 
public accountant issuea by or under• the LLuthori l;y of another 
state provided said ppllcant has co.mpliod with other quali ficat ions 
and require lentc of applicants unjer this chapter and rules of the 
Board, and that his orig inal certificate in the other st~te was 
secured as a result of dn OL~~in~~ion eq~ivalent in the judQnent 
of the Board to those in this st&te. 

~u\~iiications of ~n applicant now unuer ~huptcr 32b ar6 found 
in Section 326 . 060 , H.:'.~:40 vu.1.. dupp . l.~..;~ , and ..1.re thu.t he •• 1ust be a 
citizen of i:.ho United States , over tho aue of 21 y~drs, nd H1uat 
~lso h ve one of the follo~ino thro require. onts: (~) be d resiaent 
of this state ; (2) or have an oflice in this st~to f or the re~ular 
practice of accountu.ncy ; ( 3) or be u.n c•tpl.oyeo o ... o. certified public 
accountant or a public account~nt practicing within this state . 

It is appar ent tnat said applicant is a citizen of the United 
J tates and over 21 yoars of age . However , he l s not a reaiaent of 
Uasouri and present l y doe s not have an office in ,ussouri for the 
regular practice of accountancy und , furthermore , he is not an 
e~ployee of a certified puo~ic accountant or a public accountant 
practicing within this state . 

Theref ore, assauing that sai d appl icunt ~oes meet the requ1re-
1ents of Section 326.090, supra , in that he holds a valid certificate 
fro~ another state , and assu~i~ he likewise tooK an ex~~ination in 
order to obtain his original certificate in said t oreign state which 
was equivalent in the judgMent of the Board to chose of this state , 
he still cannot obtain a certif icate in .. :1ssouri until he can n. t 
least teet one or the require.:tents set .Lorth i n the precedinb 
statute namely subsection 3 of Sec t ion 326 . 060 , aupr~ . 

There does seem to be some ambiguity oetweon ~ections 326 . 020 , 
RSMo 19i~9 , a nd 326 . 060 , subsection 3, supra , particl.llarly roluting to 
said applicant havinJ an office in I1ssouri f or the regulur practice 
of pub l ic o:tccountancy , a.s ll!lder our .i.ceountancy .LaW ne could not hav 
such an off ice !n this state ana 9ruc~ice accountancy without bei ng 
duly licensed by your Bo~ra. 

There is a well- establ ished rule of sta tuvory construction that 
all sections of a statute an~ acts in p ri .~terlu , and all parts 
thereof , are to be construed togother and co~pared with each other 
and no one act or portion of another is to be s1Ddled out r or con­
sideration apart f ro n al.~ other portions . F1e.11n,o V3 . ~oore Bros . 
Realty Co. 251 s .w. 2d . 8. 
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The onl y reasonable way to reconcile these two statutes and 
we beli eve it was apparently the l egislative intent in enacting 
sa 1e, that if said applicant can qualify for said l icense without an 
examinat ion provided he had such an office in this state as required 
under Section 326 . 060 , subsec t ion 3, supra , that your Boar d ,~y 
authorize the i ssuance of said l icense subject to said applicant 
opening such an office in this state prior to the issuance of sa i d 
l icense . 

CONC.t..USION 

It is, therefore , the opinion o f this department that said 
Boar d may issue said applicant l icense, ass~~nb that he is now 
the holder of a valid a nd unrevoked certif icate f rom a nother state 
a s a result of un exa~ation equivalent ~o those Liven in this 
state by your Bo~rd, and thE..t he have or open an off ice in this 
state f or the robular practice of a ccountancy prior t o the Board 
issuing hi.n a license as provided in Section 326 . 060 , .rlr.tto 1949 . 

Th e f'oreeoll13 opinion, which I heroby approve , was prep.J.red 
by ny a sslstant, Ar o rt.Ubrey ~ o Ha .·uett, Jr. 

ARH : mw 

Yours very t r uly , 

J ohn H. Dalton 
Attorney Genor 1 


