VOTER REGISTRATION: All unregistered residents of Joplin are
- required to register before being eligible
to vote, in primary and general elections,
regardless of the county in which such
e city residents may reside.

rlLED

April 6, 1956

Honorable John M. Rice
Prosecuting Attorney
Newton County

Neosho, Missouri

Dear lr. Rice:

Your recent request for an official opinion was stated
as follows:

*] would appreciate your opinion con-
cerning the following situation. Sec-
tion 116.010 R. 8. Mo. 1949 provides
that *there shall be a registration

of qualified voters in every city con-
taining at least ten thousand inhabi-
tants located in any county not having
a provision for registration of voters.!
Thée City of Joplin has a population of
approximatelz 38,000 and is located
principally in Jasper County. One
voting precinct of Newton County
Stapelton precinct, is located within
vhe city ts of the City of Joplin.
Are voters of Stapelton precinct re-
quired to register in order to be
eligible to vote in primary and gene-
ral elections?™

It is our opinion that the voters of Stapelton precinct,
who have not registered prior to July 1, 1955, are required
to rs%istar before bein% eligible to vote in a primary or gene-
ral election. Section 116.010, 1955 Cum. Supp., RSMo 1949,
eliminates the necessity of re-registration for those registered
prior to July 1, 1955, unless some other section of Chapter 116
requires it.

You will note that in all of the chapters pertaining to
registration, all but Chapter 113 apply to and are directed
toward registration in cities. The same was true with Chap-
ters 1ll4 and 115 that have now been repealed. It is believed



Honorable John M. Rice

that the reason for the words "in counties not having a provi-
sion for registration" or the words "in any county not having
a provision for registration™ were inserted because of the fact
that Chapter 1ll3 does require county-wide registration.

It is, therefore, felt that such wording was not used for
the purpose of riquiring registration in only those cities lo~-
cated completolinwithin any one countg; Since Joplin is a city
now coming within the provisions of Chapter 116 (before the
1955 repeal it came within the provisions of Chapter 115), it
seems clear that all of the residents of Joplin are required

to register regardless of the county in which such city resi-
dents might reside.

For further answer to your specific question attention is
invited to Section 116.130i which states: ™Any qualified voter

who shall appear at the polls to vote at any or gigaggg
election for which registration may be roquirfﬁigﬁffl, before
procuring a ballot, identify himself * % %*,w

CONCLUSICN

We therefore conclude that the residents of Joplin re-
siding in Newton County who have not registered frior to July
1, 1955, are required to register before being eligible teo
vote in any primary or general election.

The forogoingquiniun, which I hereby approve, was prepared
by my assistant, ssell 5. Noblet.

Very truly yours

John M. Dalton
Attorney General
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