
ELECTlrJNS : ~arne~ of persons written in on primary ballot 
shoul d not be placed on ballot a~ official 
election; that Section 120. 550, Mo . Cum . Supp . 
1955, authorizes party committee to fill vacancy 
when candidate dies or resigns before primary 
but after last day in which any other party may 

WRITE-IN AT PRIMARY: 
\'JHEN POLITICAL COUNTY 
COMMITTEE CAN FILL 
VACANCY: 

file; that same section does not authorize committee to fill vacancy 
when no one files; and that same section does not require party 
committee to fill vacancy before primary . 

ED 

z.~ 
Honorable John w. Mitchell 
Secretary 
Jackson County Board of 
Election Commissioners 
Court House 
Indenendence, Missouri 

Dear 1-lr . M1 tchell : 

We hereby acknowledge receipt of your letter of recent date 
requesting an oftioial opinion from this office involving Section 
120 . 550, Mo. Cum . Supr. ., 1955 . Your letter reada as follows: 

"We request an opinion tram your office on 
the tollow1ng two questions. 

"1. In the recent pr1mary t here were four 
votes cas t for an elector for the office of 
prosecuting attorney . Th13 particular office 
on the Republican ticket there waa no candi­
date on the ballot as the candidate Who 
originally filed had withdrawn before the 
primary. Shall we as Election Commissioners 
place on the printed ballot for the General 
Election the name of this individual who 

_ received four ~te 1n votes? 
112. This question partially involves t he 
above question. An elector had filed tor 
the office ot Prosecuting attorney, but, 
before the Primary and atter the time of 
filing for this office had passed, he with­
drew. can the political party County 
Commdttee fill the vacancy and certify to 
the Election Board or the County Clerk a 
candidate whose name th~n should appear on 
the ballot for the General Election? I~ the 
candidate withdrew before the close of the 
filing could the political County COmmittee 
fill the vacancy? D1d the County Committee 
have to fill the vacancy berore the Primary? 
The withdrawal was some sixty days before the 
Primary. " 



Honorable John w. Mitchell 

Enclosed herein is the answer to your first question. It 
is a copy of an official opinion from th1e ottice written in 1946 
to the Honorab~e DaVid W. Hill, Prosecuting Attomey of Butler 
County. In abort, the opinion holda that election officials should 
not place the name ot a person on the ballot tor the general elec­
tion whose name was "written in 11 on the primary ballots, when such 
person had not tiled any declaration of candidacy. The statute 
sections quoted in the opinion are still the law. 

Your next three questions involve the interpretation or Sec­
tion 120 .550, Jllo . CUm. Supp . , 1955 . !his ia new law enacted in 
1953, and there are no Missouri oases interpreting it. The law 
reads as follows: 

"1. The party c011111 ttee or the county, district 
or atate, as the case may be, shall have authority 
to make nominations 1n the following oaaeaa 

(1) When a vacancy in the candidates tor 
nomination aa a party candidate for election 
to any ottice shall occur by reason or death 
or resignation atter the last 4aJ in Which 
a person may tile as a candidate tor nomina­
tion; 

(2} When &ny person nominated aa the party 
candidate tor any ottice shall die or resign 
before election; 

(3) When a vacancy in office which is to be 
tilled tor the unexpired term at the follow­
ing general election, shall occur atter the 
last day in which a person may tile as a 
candidate tor nomination. 

"2. Nominations to till such vacancies shall be 
filed, as the oase may be, either with the secre­
tary or state not later tnan fifteen days before 
the day t1xed by law tor the election or the per­
son 1n nomination or with the election authority 
not later than ten days before such election. 

"3. No name shall be allowed on the bal.lot un­
til the requ.1.red fee has been paid. " 

The first part ot th1a section covers the eituat1on you have 
mentioned in your aecon4 question, wbere a candidate dies or re­
signs before the primary but after the last day in which a person 
may tile as a candidate tor nomination. 'l'hua, there is a vacancy 
under the statute, and the party committee shall have authority 



Honorable John W. M1 tchell 

to nominate a candidate. Since the candidate you mention tor 
prosecuting attorney on the Republican ticket withdrew about . 
sixty days before the pr1mary, but after the date in which any 
other person could f1le for the o~fice~ there is a vacancy for 
the office of prosecuting attorney on the Republican ticket, and 
the Republican party committee of Jackson County has etatutory 
authority to nominate a candidate. 

You next ask, "It the candidate withdrew before the close ot 
the filing could the political county c01l1Jlittee till the vacancy?" 
Enclosed herein is the answer to that question. It ie a oo-py of 
an otfioial opinion from this office written in 1942 to the Honor­
able Dwight H. Brown, the Secretary of' State. In short, the 
opinion holds that the county committee has no authority to fill 
a vacancy Where no person offers himself as a candidate before the 
primary . The statute mentioned in the opinion 1a now Section 
120. 550, supra. The statute has been amended and additions made, 
but the enclosed opinion is still the law on the question you ask. 

Your final question is, "Did the county committee have to fill 
the vacane7 before the primary?" 

The answer 18 no, although the county committee may fill the 
vacancy before the primaey. If there is a ei tuation 1n which a 
vacancy existn under the new law mentioned~ supra, and the party 
committoo maken a nomination, their only duty is to file the name 
ot the nominee, as the ease may be, "either with the aecl'etary or 
state not later than fifteen days before the day fixed by law for 
the election of the person 1n nomination or with the election 
author! ty not later than ten days betortt euoh election . u The word 
"election" used here, means the general election in November. 

!he law also states t hat no name shall be allowed on the ballot 
(in November) until the required ree has been pa1(1 . 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion o~ this office that the election 
of'ficialo should not plaoe the namea ot persons on the ballot tor the 
general election whose namea were ·~tten in" on the pr~ry ballots, 
when such persons had not tiled any declaration ot candidacy; that 
Section 120 . 550~ Mo. Cum. Supp . , 1955, authorizes the party committee 
to make nominations when a vacancy exiata in the candidates tor 
nomination aa a party candidate tor election to any office Mbere 
a candidate dies or resign& before the primary but af'ter the last 
day in which a person may file as a oand14ate tor nomination; that 
the same section does not authorize the party committee to nominate 
a candidate and rill a vacancy where no person offers himself as a 
candidate before the primary; and, that the same section does not 
require the party committee to till the vacancy and make a no~nat1on 
before the primary . 
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Hono:rable John w. Mitchell 

The foregoing opinion, which I ~reby approve, was prepared 
by my Assistant, George E. Schaaf. 

Enclosure-s - 2 

Yours very truly, 

John M. Dalton 
Attorney General 


