OFFICERS: Offices of county treasurer of Third Class county and
treasurer of Fourth Class city not incompatible and
may be held by same person.

FlLED June 8, 1956

Z/

Honorable Robert H. Frost
Member, Missourli House of Representatives
Plattsburg, Missouri

Dear Sir:

This formal opinion is rendered in reply to your letter
of May 10, 1956, which, referenced to my letter of May 7, 1956,
addressed to you, poses the following question:

May a county treasurer of a Third Class
county in Missouri glso serve as city
treasurer of a Fourth Class city?

A review of the statutes applicable to county treasurers
found at Chapter 54, RSMo 1949 does not disclose any prohibition
against a county treasurer of a Third Class county serving also
a8 city treasurer of & Fourth Class city. The law applicabdble
to Fourth Class cities found at Chapter 79, RSMo 1949 discloses
that the position of citq treasurer is an gppointive office, with
provision for an officer's cath and bond being mandatory.

Missouri follows the common law doctrine that incompatible
offices may not be held by one person &t the same time, In the
case of State ex rel. Walker v. Bus, 135 Mo, 325, l.c, 338, the
W mcourt spoke, in part, as follows, concerning the common

aw doctrine:

"At common law the only limit to the number
of offices one person might hold was that
they should be compatible and consistent,
The inc tibility does not consist in a
physical inabllity of one person to discharge
the duties of the two offices, but there must
be some inconsistency in the functions of the
two; some conflict in the duties required of
the officers, as where one hea some sSuper-
vision of the other, is required to deal with,
control, or assist him."



Honorable Robert H, Frost

No statutory bition gt one person holding the
offices of county urer of a Third Class county and city
treasurer of a Fourth Class city has been discovered, The
statutes cularly applicable to these two off'ices have been
re wﬂ. and when app the quoted rule from State ex
rel, v. Bus, supra, no ompatibility two
offices is nppaunﬁ.

It is the opinion of this office that a county treasurer
of a Third Class county in Missouri may also serve as city
treasurer of a Fourth Class city,

The roregoingugpmion, which I hereby approve, was prepared
by my Assistant, ian L. O'Malley.

Yours very truly,

JOHN M. DALTON
Attorney General
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