. CROP FOREST LANDS:
FORESTRY ¢
TAXATTON ¢
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Person whose land has been classified as forest
cropland may withdraw his land from such classifi-
cation by paying the taxes owed thereon plus
penalty equivalent to 5% interest less the smounts
previously paid, ;

May 9, 1955

Honoreble Roy W. MoGhee, Jr.

Prosecubing Attorney

Wayne County

Greenville, Missouri

~ Dear Mr, MeGheet

_ You recently requested an opinion from this office wherein you
saked the Following questions concerning the withdrawsl of fores
eroplend from such olessificetion?

"1, Should the owner first notify the commission
or the digtrict forester, or merely pay the taxes
due?

"2, What taxes are due? If the land in question

has been under the forest crepland program over
5 years amre texes which are for yeers preceding

the last 5 legelly c¢ollectible? If the assessor

hag never kept books for the separate assessment,
mey the collector teke the sssessed valuation for
the year prior to the time the land was included

in the forest cropland progrem and, using that

valuation, figure the taxes dus for all the years
subsequent, during which the land was under the

forest ceropland program? If this be correct, doss
 the collector then merely &dd § % penelty, and
 deduet the $1.00 per acre paid, end omit the

usuel penalties? How is the 2¢ @ sere paid by

the State accounted fort

In enswer to the first guestion which you asked,. the statute,
Section 254220, BSHo. 1949, provides that when the owner hag pald
the back taxes due on such lend 1t is antomatically dropped from
the forest cropland cless, Thus there is no statutory requirement
of notification but when the back taxes dus ete,., have been paid
the land sujomatically ceases to have its classification of forest

eropland.
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As to questions asked in the second paragraph of your request,
the taxes due are those gpecified in Section 254,220, supra, They
are the back taxes for esch year during which the land wes classified
as forest croplsnd plus a penalty equivalent te 5% interest on
such amount less the taxes actuaslly pald on the basis of the asgess~-
ment of the land in question at the rate of $1,00 per acre as

provided in Section 25l1,090, RSMo 1949. ,

There would be no questien sbout the collectibility of taxes
for a year more than five years in the past, It is assumed that
your question was baged upon the possible application of the
statute of limitations, however, these taxes were not due as long
es the land was classified as forest cropland and therefore the
statute of limitations would not stert to run, These taxes only
become due sand payable st the time the land is withdrewn from the
classification of forest e¢ropland and, therefore, the statute of
limitations would begin to run at the time of such withdrawal.

It 1s, by Section 25,220, R8Mo. 1949, made the duty of the
assessor, county clerk end collector to keep all records of all
taxes due as if the land were not classified as forest eroplend,
Thus, in effeect, the statutes provide for two assessments} one
under Section 254,090, RSMo 1949, of $1.00 per scre and the other
reprosenting the balance of the valuation that would have been
applicable if the land had not been clagsified as forest cropland,
Since you point out that your county officials failed to keep
records, as required, of the assesament and texes dus on the
balence remaining efter the application of Section 251,090, this
land should, for such purposes, properly be considersd as omitted
land and the assessor should place 1t on his book before the
seme is returned to the county court with all arreasrages of tax
for former years charged thereon pursuant to the provisions of
Section 137.165, RSMo 1949, which provides for the assessment of
omitted real esstate, :

48 Yo the two cent per acre pald to the county by the state
the statutes provide nothing sebout reimbursement of thls amount
when land is voluntarily withdrawn from its classification as
forest cropland, Thus the officlals of the county need not
concern themselves with thia item. It is only when classification
as forest cropland is canceled by the commission that the owner
of such land is reguired to make reimbursgement of this two cents
per acre paid by the astate to the county., Such reimbursement is
made to the Director of Revenue as is provided by Section 25,210
RSMe 1949, and since your question refers to voluntaery withdrawal
that section 1s not applicsble.
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CONCLUSION

It is, therefore, the eonclusion of this office that under the
provisions of Section 254,220, RSHo. 1919, one who desires to
withdraw his land from lts classification as foreat croplend does
s6 by peying the taxes due thereon for the years during which auch
1and wae so classified; that no other notificatlen is required and
that the amount due is the amount of tax that would have been
tevied on sueh land during each and all of the years wherein the
lend was classified as croplend plus a penalty equal to 5% interest
on such amount less the amount of taxes actually paid thereon under

the provisions of Section 2511,090, RSMo. 1949, .

The foregoing opinion which I hereby approve, was prepared by
my assistent, Mr, Fred L. Howard.

Yours very truly,

John M. Dalton
Attorney General
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