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: SCHOOLS: Not necessary that board of educatio
~~ SCHOOL DISTRICTS: re@rganizedﬁscggol district desig;na:x’ore;in
COUNTY SUPERINTENDENTS: boundaries of voting precincts. In election
_ ~ COUNTY CLERK: of county superintendent, county.clerk should
. ELECTIONS: deliver to president or clerk of board tally
- sheets of size and number sufficient to con-
tain names of all qualified voters of district.
If district in three counties, should deliver
t?ree sets of'tally sheets for each polling
place.

o ‘ March 21, 1955
Honorable John €, Kibbe
Prosecuting Attorney
lMoniteau Counby
California, Missouri

De&r Sirs

This is in response to your request for an opinion dated
January 24, 1955, which reads, in part, as follows!

"Our county superintendent of schools, Mr.
Alfred Lloyd, has requested that I mske
inquiry concerning some ¢uestions arising

in regard to the election of such county
superintendents this coming April. Our
Tipton school district has pupils from a
total of three counties. The statute says
that the board may designate one or more
voting places, and it might designate .
voting plages in each of the three counties.

"Should the board designate the boundaries
of voting precinects within its districet?
The statute is silent on this point in a
gituation where ordinary precinct lines
cannot be extended. For this reason it is -
difficult for the county elerk to know the
probable size of the poll books which he

is to furnish.

"Tn the event that the board designates a

voting place at some point outside Honiteau
County, where Moniteau County voters do not
ordinarily vote, should the Moniteau County
Clerk send poll beoks to such voting place?”

The Tipton sechool distriet to which you refer is a re-
organized district and governed by the laws applicable to
six-director school districts. Hence, your request involves
the interpretation and construction oi the following two
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statutes: Section 165,330, MoRS, Cum. Supp. 1953, and Section
167.020, BSMo 1949. Section 165,330 reads as follows:

"1, The qualified voters of such town, city

. or consolidated school district shall vote
by ballot upon all questions provided by law:
for subnission at the annual school meetings,
and such election shall be held on the first
Tuesday in April of each year, and at such
convenient plage or places within the distriet

. as the board may designate, beginning at six ,
o'clock a. m, and closing at seven o'clock p. m.
of said day. The board shall appoint three
judges of election for each voting place, and
said judges shall appoint two clerks; sald
Jjudges and elerks shall be sworn and the elec-
tion otherwise conducted in the same manner
as the eleetions for state and county offiecers
and the result thereof certified by the judges
and clerks to the secretary of the board of
education, who shall record the same, and, by
order of said board, shall issue certificates
of eleetion to the persons entitled theretoj
and the results of all other propositions sub-
mitted must be reported to the secretary of

- the board, and by him duly entered upon the
distriet records.

"2. All propositions submitted at said annual
meeting may be voted for upon one and the same
ballot, and necessary poll books shall be made
out. and furnished by the secretary of the
board; provided, that in all cities and towns
having a population exceeding two thousand and -
nct exceeding seventy-five thousand inhabitants,
said elections may at the option of the board
be held at the same time and places as the
election for municipal officers with the judges
and elerks of such municipal election serving
as judges and clerks of said school election,
but the ballots for said school election shall
be upon separate pieces of paper and deposited
in a separate ballot box kept for that purpose.

"3, Should such school district embrace terri-
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tory not included in the limits of such city or
town, the qualified voters thereof may vote at
such voting precinet as they would be attached
to, provided the ward lines thereof were ex-
tended and produced through such adjoining
territory; provided, that in any year in
which a county superintendent of public -
schools is to be elected that the qualified
voters of such town, ¢ity or consolidated
district where registration of voters is
required, must vote in the ward or precinct

of which they are residents, if the place

of voting hag been so designated by the

board of education; provided, that if there
shall be any other incorporated eity or

town included in such school distriet,

there shall be at least one polling place
within such other incorporated city or town
and sald school election shall be conducted
within the limits of such other incorporated
eity or town in the same manner as herein-
before provided for cities or towns having

a population exceeding two thousand and not
exceeding seventy-five thousand inhabitants.

"i. All school districts in cities, towns

~and villages in this state which are now or

which may hereafter be under special charter
shall hereafter hold their annuval school
elections on the first Tuesday in April, and
the members of the boards of eduecation now
serving in such districts shall continue to
serve until the first Tuesday 4in April next
following the expiration of the terms for
which they were elected or appointed, and
until their successors are elected and
qualified."™

- Under the above statute the board of education has the
authority to designate the polling place or places within the
district.
junction with the election for municipal officers, in which

It may either conduct the school election in con-
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event the voters at the school election would vote in the city
precinet in which they live or in which they would be if the
ward lines were extended beyond the city limits where the dise
trict encompasses territory not ineluded within the city, or

it may designate any other place or places within the district.
With one exception, the board is not required to designate more
than one polling place (Armantrout v. Bohon, Mo, Sup., 162 S.W.
(2d) 867). The exception is that if there e any other incor-
porated city or town within the district there must be at least
one polling place in such other incorporated city or town.

If the school election is conducted separately and not in
conjunction with the e¢ity elecgtion, the qgualified voters of the
district may vote in any polling place within the distriet so
designated by the board of education. If the election is con-
ducted in conjunction with the city election, the statute pre-
scribes the method for determining the precinet in which the
voters of the districet must vote, i.e., by extending the ward
lines beyond the city limits. In either event there is no
necessity for the board of education to designate the bounda-
ries of voting precincts,.

The remainder of your first question concerning the sige
of the poll books to be furnished by the county clerk and the
second question involve Section 167,020, RSMo 1949, which reads
as follows:,

" . At least forty-five days before the

annual sechool meeting in any year when a

county superintendent of public schools is

to be elected, any person desiring to be a
candidate fer election to the office of

county superintendent of public schools must
file with the county clerk a written declara-
tion of his candidacy for the office, which
declaration shall be filed by the county

clerk and no filing fee shall be charged.

At least ten days before the annual school
meeting in any year when a county superinten-
dent of public schools is to be elected, the ,
county elerk shall cause to be printed ballots
with the names of the candidates who have filed
declarations of their candidacy printed thereon
in alphabetical order, said ballots to be sub-
stantially in the following form:

-lym



Honorable dJohn C. Kibbe

OFFICIAL BALLOT
Tu@ Sda’y, April . 19 e

For County 3uperintendent of
Public Schools

(VoteAfor one by drawing a line through-:
all names except the one voted for%

"2, The clerk of the county court shall cause
to be delivered to the president or clerk of
the board of school directors of the various
districts of the county a sufficient number of
ballots for the voters of the district and a
tally sheet of sufficient size to contain the
names of all the qualified voters of such dis-
tricts, which tally sheets shall so far as
practical conform to the form of poll book

set out in seection 111.510, RSMo 1949, relating
t0o general elections; and in making the returns
of such election, the tally sheets shall be
certified by the chairman and secretary of such
annual school meeting and attested by the mem-
bers of the board of directors of the district,
who may be present. The voting for county -
superintendent shall be by ballot and all bal-
lots cast shall be counted for the persons

for whom cast, and it is hereby made the duty
of the members of the board of directors and
the chairman and secretary of the annual

school meeting to see that each balloet so
cast is counted for the person receiving the
same, and it is hereby made the duty of the
chairman of the annual school meeting, within
two days after such meeting, to transmit the
tally sheets and all ballots, in person or by
registered letter, to the clerk of the county
court; such ballots to be in a sealed package,
separate and apart from such tally sheets,
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such package being properly designated., It
shall be the duty of the county clerk, within
five days after the annual school meeting to
call to his assistance two magistrates or two
qualified voters of the eounty, and cast up
the vote and issue a commission to the person
receiving the highest number of votes, for
which commission he shall receive a fee of one
dollar to be paid by the person commissioned,
A tie vote shall cause a vacancy in the office
of county superintendent, which shall be filled
by appointment by the governor, and the person
so appointed shall hold such office till the
next annual school meeting and until his suce
cessor is elected and qualified, In case a-
school distriect is divided by a county line,
the county clerk shall transmit to the preaident
or clerk of the board of directors of such
districts two sets of tally sheets and the '
voters residing on each side of the line shall
vote separately and returns shall be made to
eacgh county as herein provided. For trans-
mitting the returns of sueh election, the
chairman of the annual meeting shall receive
the sum of one dollar to be paid out of the
incidental fund of the district,

"3. The provisions of this chapter shall,

so far as practicable, apply to village and
city elections so far as affects the election
of county superintendent of public schools

and so far as not conflicting with existing
laws, which are sufficient to safeguard such
elections, Any person, upon whom there is
imposed an official duty by this- chapter and
who shall violate any of the provisions herein,
shall be deemed guilty of a misdemeanor and,
upon conviction thereof, shall be punished by
a fine of not less than fifty dollars nor more
than five hundred dollars, or by imprisonment
in the county jail not less than thirty days
nor more than six,months, or by both such fine
cand imprisonment,”
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Under this section the county clerk is to deliver to the
president or clerk of the board of education a tally sheet of
sufficient size to contain the names of all the qualified voters
of the district, In case the district is divided by a county
line, he is to transmit two sets of tally sheets to the presi-
dent or clerk of the board because there will be voters from
each county voting on the county superintendent of their
respective counties‘

In this case, however, the district lies in three coun-
ties. Although the situation is not expressly provided for
in the statute, the intention obviously is in such a case that
three sets of tally sheets be provided so that the voters of
the district residing in each county may vote on their respec-
tive county superintendents

The tally sheets are not sent directly to the polling
places, but are delivered to the president or clerk of the
board of education, who in turn delivers them to the polling
place or places. For that reason it is not necessary that
the county clerk be concerned with the amount of tally sheets
distributed to each polling place. His duty is to supply sets
of tally sheets sufficient in size to contain the names of all
the qualified voters of the district. As a practical matter
in this case, if more than one polling place is designated by
the board of education, three sets of tally sheets for each
polling place should be delivered to the president or clerk of
the board of education and the board should indicate to the
county clerk the size and number of tally sheets needed.

CONCLUSION

It is the opinion of this office that it is not neces~-
sary that the board of education in a reorganized school dis-
trict designate the boundaries of voting precincts within its
district,

- It is the further opinion of this office that in elections
of county superintendents of schools the county clerk should
not send tally sheets directly to the polling place or places
within the district, but should deliver to the president or
¢lerk of the beard of education of the school district tally
sheets of a size and number sufficlent to contain the names
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of all the qualified voters of the digtrict. Where a district
lies in three counties, three sets of tally sheets for each
polling place designated by the board of education should be
delivered by the county clerk to the president or clerk of the
board., :

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre-
pared by my Assistant, John W, Inglish.

Yours very truly,

JOHN M. DALTON
Attorney General
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