
PROBATE JUDGES: Judges of probate courts and clerks of such 
PROBATE CLERKS: courts are neither required nor permitted to 

prepare pleadings for presentation to such 
CGurts in connection with the administration 
of estates of deceased persons. 

February 10, 1955 

Hon. William J. Hensley 
Prosecuting Attorney 
Johnson County 
Johnson county Courthouse 
Warrensburg,, Missouri 

Dear SirJ 

Reference is made to your request for an o££1cia.l opinion 
of this department reading as follows: 

"This o.ffioe respectfully request your opin­
ion on the .following two questions: 

"1. Does the judge or clerk o£ the Probate 
Court bave the d~ty to prepare applications 
for letters testamentary, letters of admin­
istration and applications for orders of 
courtJ and/or any other papers or pleadings 
that are necessary to complete the adminis­
tration of an estate? 

"2. If the judge or clerk does not have the 
duty to prepare the above mentioned papers 
then are they prohibited from doing so? 

Probate eourts are courts of record pursuant to the pro­
visions of Article V, Section 17 of the Constitution of Missouri, 
1945, which reads as follows~ 

trProbate courts shall be courts of record 
and uniform in their organization, juris­
diction and practice. except that a separate 
clerk may be provided for, or the judge may 
be required to act ex officio as his own 
clerk." 
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Similar statutory declarations with respect to the status 
of such courts appear in Sections 476.010 and 481.010, RSMo 
1949, which sections 1 in the interest of brevity, are not quoted 
verbatim herein. Another constitutional provision is also 
pertinent to your inquiry, we believe, it appearing as Article 
V, Section 24, which rea~s in part as follows; 

tt * ~( * No judge or magistrate shall re­
ceive any other or additional compensation 
for any public service, or bractice law or 
do law business, except pro ate judges dur­
ing their present terms. * * *" (Emphasis 
ours.) 

We further direct your attention to the provisions of 
Section 476.290, RSMo 1949, which reads as .follows: 

"No judge of any court of record shall prac­
tice or· aet as counselor or attorney in any 
court 'Vlithin this state rtor shall any clerk 
or deEut;y; clerk, while he continues to act 
as suCli, plead, practice or act as counselor 
or attorney in any court within the county 
for which he is such clerk or deputy clerk, 
in his· own name or in the name of any other 
person, under any pretense whatever." 
(Emphasis ours. ) . 

We also direct your attention toSection 476.300, providing 
a penalty for the last quoted statute, and Section 476.310, 
which reads as follows: 

"No judge, magistrate, clerk or deputy 
clerk of any court shall have any partner 
practicing in the court of which he is 
judge or magistrate, clerk or deputy clerk." 

One additional statute relating to practice in probate 
courts we believe to be germane to the subject of your inquiry. 
It appears as Section 484.030, RSMo 1949, and reads, in part, 
as .follows: 

"1. No person whomsoever shall practice 
in the probate court, it being a court of 
record, other than a regular, licensed, 
practicing and reputable attorney, so 
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authorized in this state; and no person 
shall receive any paynor compensation 
for anylegal service,·for making settle­
ments, annual or fi.nal, filing petitions 
or other documents in any estate, other 
than such regularly licensed attorney, and 
no probate court shall allow nor permit 
any pay or·fee for any such services to 
any person, to be taxed, in any estate, 
other than to a reputable attorney, either 
directly or indirectly, £or any purpose. 
Nor shall any administrator or executor 
or guardian employ or pay to any such per­
son other than an attorney." (Emphasis 
ours.) 

' -

The foregoing evidences a public policy exemplified by 
both constitutional and statutory enactments prohibiting judges 
and clerks of courts of record from either doing a law business 
or practicing law in the courts of which· they are officers. 
The terms "practice of law" and ttlaw business,n appearing in 
both the Constitution and statutes, are defined in Section 
484.010, RSMo 1949, which reads as follows: 

n1. The 'practice of the law' is hereby 
defined to be be and is the appearance 
as an advocatein a representative capacity 
or the drawing of papers, pleadings or 
documents or the performance of any act in 
such capacity in connection with proceedings 
pending or prospective before any court of 
record, commissioner, referee or any body, 
board, committee or commission constituted 
by law or having authority to settle con­
troversies. 

"2. The 'law business' is hereby defined 
to be and is the advising or counseling 
for a valuable consi~eration of any person, 
firm, association, or corporation as to 
any secular law or the drawing or the pro­
curing of or assisting in the drawing for 
a valuable consideration of any paper, 
document or instrument affecting or relating 
to secular rights or the doing of any act 
for a valuable consideration in a represen­
tative capacity, obtaining or tending to 
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obtain or securing or tending to secure for 
any person, firm; association or corporation 
any property or property rights whatsoever." 

The general prohibition against persons engaging in such 
practices without having been licensed as attorneys at law 
appears in Section 484.020, which reads, in part, as follows: 

"1. No person shall engage in the practice 
of law qr do law busin~ss, as defined in 
section 484.010 .or bo~h~ unless he shall 
have be~:n duly i1cense~ therefor arid while 
his license therefor i$ in full force and 
effect;. nor shall any ·~ssoeiation or cor-
poration. engage in theE practice of the law 
or do law business as defined in section 
484.010, or both." 

The prepa:rat:!on of applications for letters testamentary, 
letters of administration, and the various other pleadings 
incident to the admin.istration o'f an estate, are within the 
de£inition of the terms "practice of law" and "law business" 
as these terms have been definedby statute. Therefore, we are 
constrained to the belief that the General Assembly has sur­
rounded the admi'nistration of estates in the probate courts with 
a prohibition depriving the judges and clerks of such courts of 
either the duty to prepare such pleadings or the right to do.so. 
Such a public policy is in accord with that of the State of 
Missouri in relation to other courts of reeord, in that it re­
moves from the judges of such ceurts the power to pass upon the 
sufficiency, legality and validity of pleadings filed in such 
court prepared by the judge or clerk thereof. 

CONCLUSION 

In the premises, we are of the opinion that neither the 
judge of a probate court nor the clerk thereof has the duty to 
prepare pleadings for filing in such court in connection with 
the administration of the estate of a deceased person. 

We are further of the opinion that neither such judge nor 
such clerk may prepare such pleadings, .f'or the reason that such 
officers are prohibited therefrom by constitutional or statutory 
provisions, or both. 

-4-



... 
,._ .._ t· ~ 

Hon. William J. Hensley 

The .foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Will F. Berry, Jr. 

WFB/vtl 
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Yours very truly, 

John !VI. Dalton 
Attorney General 


