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----~~~r~a~b~e Dick B. Dal e , 

Prosecuting Attorney 
Ray County 

Jr. 

Richmond, Missouri 

Dear Sir: 

Reference is made to your request for an official opinion 
of this department reading as follows: 

"Throughout this County there are a number 
of commercial fishing l akes and ponds , 
operated for profit by the l andowners. 
These lake owners charge a set fee, usual­
ly One Dollar per pole , for fishing in 
their l akes; and no license issued by the 
Conservation Commission is required of the 
individual fisherman. The fish to supply 
these ponds are legally obtained from out­
side of the State of Missouri. There were 
no wild stock fish in these l akes and 
ponds prior t o the time that the purchased 
fish were placed therein. All of the l ake 
owners, except one, have purchased Wild 
Life Breeder's permits as authorized by 
Section 51 of the Wild Life Code of Mis­
souri. Section 51 provides in part as 
follows, to-wit: 

" ' Sec .51. Wildlife held in captivity, 
permits, privileges. -- Wildlife may be 
propagated and held in captivity by the 
holder of a wildlife breeder's per mit , as 
provided herein. * * * Wildlife so propa­
gated and held may be used, sold, given 
away, transported or shipped at any time, 
but t he same shall be ac companied by a 
written statement by the permittee giving 
his per mit number and showing truly the 
kind and number of each species sol d , given 
away, t r ansported or shipped, the name and 
address of the recipient , and that as to the 
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same he ha s fully complied with t his code . 
fildlife propagated in capt ivit y or trans­
ported int o this state may be liberated to 
t he wild only under the specific permission 
and supervi sion of the Commission. The op­
eration of any s uch enterprise in violation 
of this code or in any manner as a cloak or 
guise to nullify or make difficult the en­
forcement of this code shall be cause for 
the suspension or revocation of such permit .' 

~!The question concerning this Office is 
whether such a commerci a l f ish pond owner 
is required to buy a Wild Life Breeder's 
permit under Section 51 of the Wildlife Code 
of Missouri. 

"In the event that the foregoing question is 
answered in the negative and that a Wildlife 
Permit is not necessary to conduct a co~ 
merci al !ishing lake or pond, the further 
question arises as t o whether a Retail Vendor's 
Permit is required as provided under Section 
50 of the Wildlife Code of Missouri. Section 
50 reads in part as follows, to-wit: 

" ' Sec , 50. Commercial fish: turtles : limits, 
sale. -- * >:· * Commercial fish taken from the 
aforementioned waters , or l egally obta ined from 
without the state , may be possessed, trans­
ported and sol d by the holder of a wholesale 
fish dealer's or r etail vendor's permit in 
any numbers during the prescribed open season. 
The holder of a wholesal e fish dealer's or 
retail vendor 's permit shall conduct such 
business exclusively at the location speci­
fied in t he permit; provided, however that 
the holder of a retail vendor's permit may sel~ 
only cooked fish at locations other than that 
specified in the permit. The holder of a whole­
sal e fish dealer's permit may sell , transport , 
ship, distribute and deliver such fish to an 
authorized retail vendor , or other wholesale 
fish dealer, and authorized retail vendors 
may transport, s ell and deliver same ex­
clusively to consumers.' 
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"These two questions when r educed to a pr ac­
t ical approach would appear to be answered 
by an interpretation of the word ' propagated ' 
whi ch is f ound in Section 51 . As a pr actica l 
matter there would be naturally some breeding 
from the time they a re pl aced in the pond and 
the time they a r e caught and removed f rom the 
pond . I t is contended by the r efusing com­
mercial pond ov~ner that the fish are caught 
and r emoved from the pond before there is 
an opportunit y for propagation or the breed­
ing pr ocess to be compl eted. He further 
contends that he has no intent to br eed fish 
but that his i ntent ion is to hold fi sh in 
captivity so that they can be caught and 
removed by fishermen. Even as suming the 
forego i ng contentions are correct, i t would 
seem to follow tha t if a commercia l fish 
pond owner is not a breeder of fish , he 
i s certa inly a vendor of fish and should 
be requir ed to purchase a retail vendor's 
per mit under Section 50 of the J ild life 
Code of Missouri. 

"It woul d appear from a reading of the 
Wildlife Code of f~ssouri, that a com­
mercial fish pond owner shoul d be re­
quired to purchase a permit from the 
Conservat i on Commission; however, it 
is not clear to this Office whether 
the Breeder's Permit or the Vendor's 
Per mit i s required . 

"Any opinion and information f rom your 
Of f ice concerning this matter ' will be 
gr eatly appreciated. 

"Thanking you for your kind cooperati on 
in this mat ter, I r emain" 

At the outset, i t becomes per tinent to your opinion request 
to determine whether fish having the cha r acteristics and being 
hel d i n the manner described in your l etter of inquiry a r e "Wil d­
life" within t he meaning of that term as used in the Wildlife 
Code of Missouri. 
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In this r egard your a ttention is directed to the following 
definiti on of t hi s term appearing in subsection (3) of Section 
252 . 020, RSMo 1949, reading as follows: 

"As used in this chapter , unles s the context 
other wise requires: 

" (3) The words ' wil d life' shall mean and 
include all wild birds , mammals , fish , and 
other acquat~c and amphibious f orms and all 
other wild ani mals, regardl ess of ciassifi­
cation~ether resident , migr atory or i m­
ported, protected or unprotected , dead or 
alive; and shall extend to and i nclude any 
and every par t of any individual species of 
wild life . " -

,'{e have also examined the definit ions contained in the /ild­
life Code of !~ssouri containing the rules and regula t ions of the 
Conservation Co~~ssion as r evised to J anuary 1 , 1955 , and find 
no other or furt her definition of the t erm therein. In t his opin­
ion we ~ therefore, accord to t he term the meaning f ound in the 
statutory definition and a s sume tha t the Conservation Commission 
us ed it in like sense when i ncorpora ted in the rules and regula­
tions of that body. 

From the foregoi ng we conclude that ,fish a r e "wildlife," 
in which conclusion we a r e further supported by t he holding of 
our Supreme Court in State v . Weber, 205 Mo . Jo , in which it 
was held that the nature of fish and animals constituted the 
determinative f a ctor as to whether they were , or a r e , ferea 
natura e . 

We therefore eXamine, in addition t o the sections of the 
Wildlife Code mentioned in your letter of inquiry , certa in 
other provisions contained therein which we deem germane. Your 
attention is directed t o Section 38 of such code r eading as 
follows: 

"Sec . 38. Permits r equir ed unless otherwise 
provi ded . - Wildlife may be pursued , t aken, 
t r ansported, shipped, bought, sol d, given 
away, stored , served , used or possessed only 
~ a per son who a t the same t ime has In posh 
session t he rscribi'a' permit'tO 'Oosoor w 0 
is s peci?Iea ly allowed by t his code to do so 
without permit." (Underscoring ours) 
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Also, to subsection (B) of Section 46, reading as fol­
lows : 

" (B) Wildlife Breeder's ?ermit ~20 . 00 .­
To maintain and operate a wildlife farm, 
or a wildlife exhibit , a nd to exercise 
the privilefes of ~ wildlife-breeder ~ 
nere1n perm tted; upon t he payment of a 
wildlife breeder's permit fee of twenty 
dollars ($20.00}." 

It therefore appears tha t the wildlife breeder's per­
mit described under Section 51 and for which a f ee is pre­
scribed under subsection ( B) of Section 46, is required for 
t he proprietor of a pond such as is described in your l etter 
of inquiry . 

Passing on to cons i deration of t he retail vendor's per­
mit referred to in Section 50 of the Wildlife Code , it is to 
be noted that such permit is concerned with fish which might 
be "sold . " It is our thought that the fish found in the ponds 
described in your letter of inquiry are not "sold" in the sense 
that thi s word is used in Section 50 of the Wildlife Code . It 
seems to us that no "sale" of the fish as such i s consummated. 
On t he contrary, what is actually "sold" is the privilege of 
fishing in t he pond with the incidental right to retain such 
fish as may be caught. There being no sale of the fish as 
such, it, therefore, seems that this quoted section is i n­
applicable . 

CONCLUSION 

In the premises , we are of the opinion t hat the proprietor 
of a wholly owned pond stocked with artif icially propagated fish 
obtained from sources without the State of Missouri is required 
to obtain the wildlife breeder's permit r eferred to in Section 
51 of the Wildlife Code of Missouri. 

We are further of the opinion that the provisions of 
Section 50 of the Wildlife Code, with respect t o retail ven­
dor 's permits , are inapplicable for the reason that no "sale" 
of f ish is made by the proprietor of the pond. 
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The foregoing opinion, whi ch I hereby a pprove, wa s 
prepar ed by my a ssistant, will F. Berry, Jr . 

WFB,Jr:lc 

Very t ruly yours , 

John M. Dalton 
Attorney Gener a l 


