
SHERIFF : 
DEPUTY SHERIFFS : 

Deputy sheriff of Class 3 county cannot 
be paid fee of $3.00 per day for 
attendance upon court in addition to his 
regular salary. 

SALARY OF DEPUTY SHERIFFS: 
FEES OF SHERIFFS : 
SHERIFF'S FEES : 

Mr. Robert E. Crist 
Prosecuting Attorney 
Shelby County 
Shelbina, Missouri 

Dear Mr. Crist: 

May 18, 1955 

FILE g 

·0 
You r ecently asked tor an official opinion of this office 

wherein the question wast 

"Section 57.250 R.s. 1949 provides tor compensa­
tion for a deputy sheriff. Section 57.280 R.s •. 
1949 provides for fee of sheri£fs. The sheriff 
may have three deputies attending court and be 
allowed $3.00 per day for each deputy, and this 
fee is paid to the sheriff and not the deputies •. 

"Questionl May a circuit jud£e fix the compensa­
tion of deputy sheriffs at a r egular salary and 
in addition allow for attending court? 

"The p roposed order of the c~rcuit judge is as 
followal Now on this day ot , 1955, 
it is hereb,- ordered tm-in addition to the 
regular salary the deputy sheriff of Shelby 
County, Missouri, shall be allowed and paid 
to John Doe the same allowance t or attendance 
upon t he court, while same is in session, as 
allowed to the sheriff ot Shelby County, 
MissoW'i, the sW!l of $3.00 per day. It is 
fUrther ordered that h is regular s~ary be 
increased from $ per month to e per month.w 

By the provisions of Section 57.250, RSMo. 1949, the 
circuit court may make an order authorizing the sheriff to appoint 
a given number or deputies and asnistants and specify their compen­
sation • • This is the only section of t he statutes applying t o 
your count y wbioh provides for the setting of the pay of deputy 
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sheriffs and it is not believed that this authorizes compensation on 
a fee basis. 7h~ proposod ordor provides that ~he deputy shall 
rftoeive the same fee as t he s heriff for attending court, i.e., 
$3.00 per day , in addi tion to h is regular salal'Y• 

Section 57 . 280 provides for the fees of sheriffs and, among 
other th1nga, that the sherif.f shall be ~llot-red "for attenctl.ng each 
court of record ot• criminal court anti for eaoh deputy actuo.lly 
employed in a ttendance upon such court the nu.mber of cuch deputies 
not to exceed three per day - - -~3 .00 . " This section refers only 
to sheri ffs and o1uy the person holding t he office of sheriff is 
entitled to recompense thBrounder . Further , this statute does not 
authorize the payment of fees to deputy sheriffs and it does not 
authorize the payment of such fees twice , once to the sheriff, and 
once to the deputy. 

Where the Legislature ha s decided that fees listed in a fee 
schedule comparable t o that cont ained in Section 57 . 280 , should be 
pai~ to a ueputy the Legislature has specifically so provided as was 
done , for ins t ance , in pnrarraph 2 of Section 57 . 290 , RS!-io. 1953 
Cum. Supp. 

It would, therefore , appear t het th~ ~roposed order providing 
for a salary plus a fee t o t he deputy is not within the intention 
of the Legislature and exceeds the power grant ed by Section 57 .2SO 
wherein the judge is authorized to fix th& compensation of the 
deputy . It is a general principle i n the law of hiasouri that 
public officials shall receive co~ensat1on for the service rendered 
only when such compensation is expre s sly au thor ized by statute. In 
this case the s t a t ute expressly 3.Uthor1zes t he circu1 t court to fix 
the compensation for deputies (Section 57 . 250 ) but has not authorized 
fees to be paid to deputiss for attending court in addl tion to their 
regular compensati on, which, in this case , is a salary. 

Liltewise, th-3 statute specifically authori~es the fee for 
attending court to be paid to t he sherif~ (Section 57. 280) but has 
not author1zed this fee to also be paid to the deputy. ~herefore, 
it woul d appear as wao held by the Supreme Court in the case ot 
Maxwell v . Andrew County, 146 S.W. 2d. 621 , l. c . 625 : 

"The statutes regulatine the con!pensation 
of sheriffs oz:pressly pl~ov1de ror the p ay­
ment of mileage in certa.i.IL cases. :Por ex 
ample , such provisi on is made when the off1 cer 
is serving subpoenas or ~ri ts o~ transporting 
a prisoner to the penitentiary. The specification 
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in the statute of instances when mil eage 
is to be paid and monoy lu;fully be rece1 ved 
by the sheriff constitutes an implied pro­
hibition upon its collection in other instances . 
* {:· * *" 

COUCLUSION 

I t is , t herefore , the conclusion of t his office that since 
the statute does not specificall y authorize payraon·t of a CJ . OO 
per day fee to deputies f or attendi ng coQ~t in addition t o their 
salary that such ·may not be done . The deputy may be compensated 
only by hi s regular sala.""'Y and the $3. 00 per day f oe for attending 
court authorized by Section 57. 280, RSMo. 1949 , is payabl e to the 
sheriff not t o the deputy. 

Tho foregoing opinion, which I · hereby approve, was prepared 
by my a ssis tant , Mr . Fred L. Howard. 

FLH :mw 

Yours ver y t ruly, 

J ohn M. Dalton 
Attorney General 


