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L Funds derlved fxom school lunch program and f;am

SCHOOLs-' "
T school .athletic and dramatic funds are school - T
SCHOOL DISTRICTS' district monies which must be disbursed in ac-
cordance with Sec. 165.110, MoRS, Cum. Supp.,

SCHOOL,FUNDSQMG , 1953. If school board uses district funds in
R LT purchasing sale of candy and soda, such funds
must also be disbursed in the same manner,

September 29, 195l

*Kenarable He Ko %tnmberg
Prosecuting Attorney - ﬂ
- 8%+ Charles Gounty A
Bt ﬂharles, Hisamnri .

'Baar Mr. &tumbarg:

.~ This is in response to your raqueat for opinion dated
August 28, l?ﬁk, which reads, ia part, as follawsz

"In ﬁhis connsetion will you please render N
your afficial opinion as te whether monies
received from schogl lunch progrems, school
athletic and drematic sctivities, end the
sale of ¢andy and soda by the school and
‘which are depesited 4n the bank as 'Wentzville
; Pund!, are monies belonging to

trict and munies which must
sed in acverdance with Section
165,119 Missours Reviged. Statuhes 194h9."

As a basie premise ror'tha anawer to your inquiry, we eall
attention to that portion of sectian 165.110, MoRS, Cum. Bupp.,
1953, which provides that: "All school moneys received by a
school distriet shall be disbursed only for tha purposes for
which they were levied, colleéted or received," That section
further provides thatt "School district moneys shall be dig-
bursed enly through warrants dreawn by order of the board of eduw N

cation,” end spec¢ifies the manner in which such warrants shall oy
be drawn, Thsrefere, the only veal question 1a whethsr these
particular funds are sehoal distriet moneys "

As a general proposition, we belleve it szafe to say that
revenue recsived by the diatriat, whether derived from taxation,
donation, state ald, or as the result of some school activity
which 1s an incidental part of the administration and gevernmant
of the schools of the dlstriet, is properly elassificd as "school
district moneys." In other words, funds which are received or
should be received by the school distriet 1n its capacity as such
must be funded end disbursed in aecordance with Section 165,110,
8UPra.
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In connectlon with the flrst ltem mentioned, 1. e., monies
derived from the sechool lunch program, we call attention teo
Seection 165,103, R8Mo 1949, which authorigzed the board to pro=-
vide for the sale of lunches to chlldren. That section reads
as follows! .

"The board of directors, or board of
education, shall have the power, in its
discretion, to install in the school
bulldings under its care, the necessary
apparatus and appliances, and to purchase
“the necessary food to enable it to pro=-
‘vide and ‘sell lunches to c¢hildren attend-
ing the sehoolsj provided, however, that
such lunches shall not be so sold for s
less price than the cost of the food,
_ exclusive of the cost of the necessary
R apparatus end eppliances and exelusive of
' costs necessary and incidental to the pur-
duse of the food and the preparing and
serving of the lunchesj provided further,
that in e¢ities now having, or which may
hereafter have five hundred thousand in-
habitantas, any surplus find heretofore or
hereafter derived from the ssle of such
lunches may, in the diseretion of the
board of education of said eity, be used
to furnish lunches at less than cost to
such publie school pupils of compulsory
school age as would otherwlse be unable
by reason of insufficient nutrition, to
attend school and to pursue the courses
of study prescribed."

There is no express statutory direction as to the fund into
which the proceeds derived from the sale of school lunches shall
be placed. However, Section 165.110, supra, crestes only the
following funds: "Teacherst! Pund, Ineidental PFund, Free Textbook
Fund, Building Fund, Sinking Fund and Interest Fund," It has been
held by this office in an opinion rendered to Honorable Charles A.
Lee under date of January 11, 1935, copy enclosed, that "Since the
statute has preseribed the funds which may be set up on the books
of the distriet or its treasurer, it necessarily follows that the
school board or treasurer thereof has no legal authority to set
up a fund for a purpose not named in any statute."

Section 165.110, supra, makes further dlrections as to the
funds into which revenue derived from certain specified socurces
shall be placed, It then provides that: "Money received from
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any other source whatsocever shall be placed to the credit of the
fund or funds designated by the board,” In other words, if the
statutes do not provide into what fund certain revenue shall be
placed, the fund into whieh it shall be placed is left to the
diseretion of the board, but the board is limited to one of . the
funds created by Ssction 165, 110, supra, ,

o Since the acheal lunch program is conducted by the school
board and in so doing the board is performing a governmental func~-
tion (Krueger vy Board of Education of $t. Louls, 310 Mo. 239,

27 8, W, %11), ‘we believe it 4s clear that the money derived
from end used in the conduect of that program belongs to the school
district end must ba disbursed as previded in Section 165.110,
supres , ‘ :

Your next inquiry involves funds derived from school athletie
and dramatic activities, With regard to such sctivities, this of~
fiece held in an opinion directed to Honorable W, H, Pinnell on
September 10, 1951, c¢opy enclosed, that "school sponsored athletie
eventa, school plays smd entertalnments, are 'educetional functions
and activities'" so as to fall within the exemption clause of the
Sales Tax law, From the cases clted in that opinion we take it
that athletic and dramatic activities are an integral part of the
school curriculum, . ;

" Educational activiti@s are & funetion of the school distriet,
the government and eéontrol of which ig vested in the board of edu=
cation (Seection 165,317, MoRS, Cum, Supp., 1953). Therefore, we
perceive no reason why the funds derived from or expendsd in the
conduet of school sponsored athlétic events or dramatic activitles
which are an ineldent of the educational program should not be
considered the same as other funds of the district and, hence, sub-
jeet to the control of the board, Belng(istrict funds, they can
be disbursed only as provided in Section 165,110, supra.

You next refer to "the sale of candy and soda by the school,"
If the word “school“ ag used in your letter refers to the school
districét, and if you mean that the board of education furnishes
district funds for the operation of this activity or at least fure
nished the initial capital therefor from district funds and does
in fact receive revenue therefrom, whether or not the board has
the authority to engage in such actlvity, such funds should be
handled in the same manner as other funds of the district 1n ac-
¢ordance with Section 165.110, SUpra.,

On the other hand, orf course, 1f the funds for the nperation
of this activity were and are derived from some source other than
district funds and such activity 1s not conducted by the board,
then they are not district funds over wiich the board would have
control and Section 165.110, supra, would not apply.
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QONCLUSION

It is the opinion of this office that funds recelved from
a school lungh program conducted by the board of education of a
school district are funds of the distriet which must be disburaed
in accordance with the provisions of Section 165 110, MoRS, Cum.
BuUpps, 1953,

- It is the further opinion of this-office that revenue de-
rived from school sponsored athletiec and dramatie events are -~
algo funds of the school distriet which must be disburaed in ac¢~
cor&ance with Seetian 165 y110, supra,

If the board of education uses aiatrict funds 1n the pur-
chase and sele of candy and soda, regardless of whether or not
the board has the authority to engage in such activity, 1t 1s

our further opinion thet such funds must be disbursed by the
board in accordance with Section 165,110, supra.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my Assistant, John W. Inglish,

Yours very truly,

JOEN M, DALTCN
Attorney General

Enclosures (2)

1«11=35 to Hon. Charles A. Lee
9=10=51 to Mr. W. H, Pinnell
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