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ELECTIONS: VOTING~ WAGES: Employee whose working day ends at 
4:30 P.M. is entitled to full day's 
pay when employer dismisses him 
from work 3:30 P.M. election day. 

FILED 82 

June 14, 1954 

Honorable Bernard "Doc" Simcoe 
State Representative 
Callaway County 
Route #1 
Fulton, Missouri 

Dear Mro Simcoeg 

We render herewith our opinion based upon your request 
of May 24, 1954, which request reads as follows: 

"I am writing requesting an opinion on 
section 129.060, chapter 129, of R.S. 
Mo. or Senate Bill 235 which we passed 
last session. 

"There are two unsettled questions that 
have come out of Senate Bill 235. First, 
if an employee requests a leave of ab­
sence from work prior to election, both 
the employee and the company agree in 
good faith that the designated 3 hours 
shall be from 4 P.M. to 7 P.M. on election 
day, with the 30 minutes from 4 to 4:30 
being the employees working time, and 
the company shall compensate him for the 
above 30 minutes mentioned. 

"HoweverJl on election day the company 
stops this employees working day at 3:30 P.M. 
instead of 4:30 P.M. as usual, or at 4 P.M. 
as previously agreed to. Is the employee 
entitled to 30 minutes compensation? 

"Second, if an employee and the company 
participate in Section 129o060 in good 
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faith, stopping at 4 P.M. to cast his 
vote, considering 30 minutes of compensa­
tion and 2 and 1/2 hours of his own t;tme 
after the usual working day is concluded. 
Due to the large number of employees to 
ring out their time cards, the last few 
employees ring out at 4:04 P.M. Does the 
company have the right to dock them for 
4 minutes of their alloted 30 minutes, 
paying for only 26 minutes instead of 
their promised 30 minutes?'' 

Section 129.060, Mo. R. S. CUmulative Supplement, 1953, 
S.B. 235 67th General Assembly referred to in your letter 
reads as follows: 

"* * *Any person entitled to vote at any 
election held within this State, or any 
primary election held in preparation for 
such election, shall, on the day of such 
election be entitled to absent himself 
from any services or employment in which 
he is then engaged or employed, for a 
period of three hours between the time 
of opening and the time of closing the 
polls for the purpose of voting; and 
any absence for such purpose shall not 
be sufficient reason for the discharge 
of or the threat to discharge any such 
person from such services or employment; 
and such employee, if he votes, shall 
not, because of so absenting himself, 
be liable to any penalty, nor shall any 
deduction be made on account of such 
apsence from his usual salary or wages; 
provided, however, that request shall 
be made for such leave of absence prior 
to the day of election, and provided 
further, that this section shall not 
apply to a voter on the day of election 
if there be three successive hours, while 
the polls are open, in which he is not 
in the service of his employer. 

"The employer may specify any three hours 
between the time of opening and. the time 
of closing the polls during which such 
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employee may absent himself as aforesaid, 
Any person or corporation who shall refuse 
to any employee the privilege hereby con~ 
ferred1 or who shall d.isoharge or threaten 
to discharge any employee for so exercising 
the privilege, or who shall subject the 
employee to a penaltyor reduction of wages 
because of the exercise of such privilege, 
or who shall directly or indirectly violate 
the provisions of this section shall be 
deemed guilty of a misdemeanor and upon 
conviction thereof shall be fined in any 
sum not exceeding $500,00," 

We assume that the regular working day of the employee 
ends at 4:30 P.M. Prior to the day of election, as provided 
in the above section, the employee has requested three hours 
leave for the purpose of voting. The employer has designated 
the period from 4:00 P.M. to 7:00 P•M., {the hour of the 
closing of the polls) as the three hour period for the em- . 
ployee to vote. Thirty minutes of that time would, of course, 
fall within the regular working day of the employee and under 
the requirements of the above-quoted statute, the employer 
would. be required to pay the employee his regular compensation 
for that thirty minute period. On election d.ay, however, the 
employer dismisses the employee for the d.ay at 3:30 P. M, You%' 
question in that case is whether the employee is entitled to 
thirty minutes compensation. 

The argument of the employer against the payment of such 
compensation would be that the employee from 3:30 P.M. until 
7:00 P.M. a period of more than ~hree hours was "not in the 
service of his employer11

, and that therefore Section 129.060, 
supra, is not applicable. 

We do not believe that the statute would. permit the use 
of any such device by an employer ind.ireotly to violate the 
provisions of said section. This would be accomplishing by . 
indirection what the statute prohibits being d.one directly, 
i.e., the making of a deduction, on account of the employee's 
absence, from his usual salary or wages. The statute prov:tdee! 
that any person or corporation "who shall directly or in­
directly violate the provisio~s ~f this section", shall be 
deemed. guilty of a misdemeanor. 

However, there is some question whether the employee 1e 
entitled to thirty minutes compensation or whether he would 
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be entitled to compensation for the period from 3:30 P.M. 
to 4:30 P.M. in the situation which you have outlined. By 
dismissing the employee for ihe day at 3:30 P.M., one hour 
before the end of his usual working day, we believe that 
the employer could be held to have designated the period 
from 3:30 P.M. to 6:30 P.M. as the statutory three hour 
voting period. This is the employer's privilege under the 
statute. The statute says: 

"The employer may specify any three hours 
between the time of opening and the time of 
closing the polls during which such em~ 
ployee may absent himself as aforesaid.* *" 

Therefore, the employee would be entitled to pay for the 
hour between 3:30 P.M. and 4:30 P.M. 

In answer to your second question, contained in the 
last paragraph of your request, we do not perceive any basis 
upon which the employer could deduct from the employee's wages 
four minutes' compensation from 4:00 to 4:04 P.M. There would 
eviden.tly be no question about the employer's liability for 
wages up to the time at which the time clock was punched at 
4:04 P.M. The statute, Section 129.060, supra, then, would 
require him to pay compensation for the additional twenty-six 
minutes. The employer in this instance is receiving the benefit 
of four minutes of the employee's labor for which in this 
situation he would be required to pay, even though he did not 
actually receive it. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: 

1) Where an employee prior to the date of an election 
has requested of his employer that he have three hours on 
election day in which to vote, the employee's usual working 
day ending at 4:30 P.M. under a contract of employment, express 
or implied,~~ and the polls closing at 7:00 P.M., and the 
employer dismisses the employee from his day's work at 3:30 
P.M.; the employee is entitled to one hour's wages for the 
period from 3:30 P.M. to 4:30 P.M. 

2) Where an employee being entitled to quit work at 
4:00 P.M. in order to have three hour period in which to vote 
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on election day, actually punches the time clock at 4:04 P •. M., 
his employer is not entitled to deduct from his wages four 
minutes' compensation. 

.•"l' 
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. The· foregoing opiniOn~ which ·r hereby approve, was· 

prepared by my assistant, Don Kennedy. 

Yours very truly, 

JOHN M. DALTON 
Attorney G~neral 


