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September 28,>195M'

ﬂanarabla Do Ws sheaman, Jre
Prosecuting Attorney
Lafayette County

'Laxingtan, ﬁissauﬁi

Daear Hp. Shmrman:

In your letter of August 31, 195&. you requesﬁad an opinion
from. this office as fallawa: o

-“I nave recently baen aaksd for an inter-
‘pretation of whether or not a atudent is
exempt from payment of tuition, as pro-
vided in Seation 163,101, R, 8. Missourl,
19&9. under the fallawing eonditlons:

"a studant naw~? years of age, lives with

his grandfather, for many years a resident

and taxpayer of Reorganized School District.
Nos R~2, Lafayette County, Missouri, The

boy, whose perents live in Clay County,
Missouri, came to live with his grandparents
in the month of April, 1953. - No promisss
wore made by the grandlfather as to the length
of time the boy should stay in his home. With
the exception of brief vislts with his parents
the boy spends all of his time at the farm of
his granﬁfather, assists in doing chores, ete.
- The boy's §arents do not eontribute to his
- support, he grandfather was nobt asked to.

. pay tuitien for the sehool year of 1953~-5L but
has been informed by the Board of Hduestion
that he is expected to pay tuitlon for the
‘school year 195L=55,- The boy does not live
with his grandparents for the purpese of
avolding payment of tuition, :



Honorable D, W, Sherman, Jr.

"It would appear under Seection 163,101,
R.S, Migsouri, 1949, that the grandfather
should not be required to.pay tultion,
Furthermore, the case of - State ex rel .
Halbert vs, Clymer, et al, 1LT7 S.W, 1119,
seems to be in point, I shall very much
appreciate an opinion from your office ag
to whether or dot you deem the grandfather
liable for tuition undar bhﬁ factual
situationys™

We presume thaﬁ yau 1ntend te refer to Seetion 163.010,
RSMQ Cum. Supp' 1953"which raad&s _

"he board of dLrectors or board of educa-
tion shall have power to make all needful

rules and regulabtions for the organization,
grading and governmerit in.their school distriet
- sald vuleées to take effect when a copy of the
same ‘duly ‘signed by order of the board, s
deposited with the district ¢lerk, whose duty
it shall be to transmit forthwith a copy of the
same ‘to the teachers employed in the schools;
said. rules ney be amended or repealed in like
menner, They shall also have the power to
suspend or expel & pupil for conduct tending

to the demarallzatlon_of the school, after
notice and a hearing upon charges preferred,
and may admit pupils rnot residents within the
distriet, and preseribe the tultion fee to be
paid by the same, except as provided for in
section 165.257 RSMoj provided, that the follow-
ing children, if’ they be unable. to pay tultion
shall have the privilege of attending sc¢hool
In any distriet iIn this sbtate in which they
may have a permanent opr- temporary home: ZFirst,
orphan children; second, children bound as
apprentiess; third, children with only one
parent living, and fourth, children whose
parents do not contribute to their support; »
provided, further, that any person paying a
school -tax in any other-district than that

in which he resides shall be entitled to send
his or her children to school in the district
in whieh such tax is paid and receive credlt

on the amount oharged for Luitlon to the extent.
of such sechool tax.,"
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Honorable De W, Sherman, Jr,

The above section was interpreted by the Springfield
Court of Appeals in State ex rel, Halbert vs. Clymer, 164
Mo.‘Agpé 671, 147 s.wW, 1119, wherein the court said, at
l,c, 678: .

"The statute is not ambiguous, and plain-
1y provides that children who are unable
to pay tultion, and whose parents are not
contribubing to their support, shall have
the‘privilageﬂof.atbending sehool in any
district in which they may have a permanent
or temporary home, It will be noticed that
. the privilege 1s granted, regardless of the
‘residence or domicile of the parent,"

The court further indicated that an exeaption to the
statute might be raised if the pupll were brought inte the
district,tempararilyrfarrthe.purp@aeﬂof cbtaining the benefits
of the schﬁolftherein,rwithout;contribubing-te the support

thereof. However, such was not done in that case, and according

to your letter was not done in the instant case, If the child
is not abla,ﬁb,pay<h13“tuiti9n;ihe'falls within the fourth
exemptlon of Seetion 167.010, and is thus entitled to atbend
school in the district without payment of tuilbion,

CONCLUSION.

In the premises, 1t is the opinion of this office that a

chlild having a temporary or permenent homs in the school district,

sald child being unable to pay his tuition, and whose parents
do not contribute to his support, 1ls entitled to attend the
schools of that distriet without payment of tuition,

- The foregoing épinion, which I hereby approve, was pre-
pared by my asslatant, Paul HeGhee .,

Very truly yours,

JOHN M. DALTON
Attorney General

PMcG:ld, vliw



