Lo

= e fvi——yvfm../;:"vﬂv;—w

GIRCUTT CLERKS: Change of venué fee' paid in to
i L the county treasuly under Section
FEES: 508,230, RSMo 1949.

.

i

April 30, 1954

Honoreble D. W, Sherman, Jr.
Prosecuting Attorney
Lafayette County

Lexington, ¥issouri

Dear 5irt

- We have received your request for an opinion of this
office, which request reads ss follows:

“¥r. 0, He Henning, Clerk of the CGirouit
Gourt, Lafayette Gounty, Wissouri has \
asked, ‘and I request your opinion to the
following, bto=-wity ,

What disposition should be made of
the $10.00 filing spplication fee,
.paid to the clerk on a change of

~venue c¢ivil case?

Should sald fee boe paid to the State,
fi.0.s should the clerk of sald court,
af'ter the disposition of the change
of venue case, send the aforesald

- amount to the 0ffice of Comptroller,

- Department of Revenue, State of
Missouri, or should amount be paid
to the County Treamsurer in the same
memner as other fees of the court.

"We have in our possession your opinion
dated December 5, 1946, directed to

Forrest Smith, State Auditor, which said

in substance that since sald sum is a fee
of the Circult Judge it should be paid to
‘the State Treasury; however since sald date,
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- to=wit; in 1949 House Bi1ll 2118 now knoun.

. a8 section 508,230 of the Missourl Revised

. Statutes of 1949 wounld seem to require that

. money be paid into the County Treasury as
would otheyr fees of the jury and court
reporter, for thls sectlon does not refer
to this fee as the Judge's fee us did the
statute prior to its emendment in 1949,."

Section 508,220, RiMo 1949, provides:

"Whenever any change of venue is applied
 for in any c¢ivil cguse from any ciroult
court of any county, of city constituting
& county, to any other county or such ecity,
in gnother circult, the party or person
applying for such a change of venue shall,
with his application, deposit with the
elerk of the circult court the sum of ten
dollars; end thereupon, if such change of
venue is awarded, the clerk of said court
shall transmli seald sum of ten dollars,
together with the transeript and proceed-
ings in the cause, to the clerk of the
court to which the removasl is ordered;
and no transeript shall be transmitted or
received by any clerk on such change of
venue, &8 aforegaid, unless said sum of
ten dollars shall accompeny such tren=
seript; provided, however, that whenever
any cause shall be transferred to another
cireult by agreement of parties, such sun
shall be pald by both parties, before eny
chenge of venue is awarded, in equal shares
and transmitted as aforesald."” i

Section 508,230, RSMo 19&9, providess

"l. Sald sum when received shell be paid
into the counbty btreasury in the same manner
as Other fees of the clerk of the court
except that in any case in which a special
Judge presides, sald ten dollar fee shall
be pald to such specisl judge after a trial
had or upon the finsl disposition of the
cauge in the court,
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"2, All moneys received by the clerk of
the cireult court of the clty of 8t. Louls
under and by virtue of the provisions of -
~_ this and section 508,220, shall be paid by
~_him:into the city treasurys and used for
‘the payment of the salaries of the clreuit
judges and caurh steno ;{phers of sald city.

’”3. 1f no changa?e- vﬁnna is granted, the
monlg paid under this and section 508.220
o be raturned to the. parﬁy or partiea
paying tharsame.

i In view of the provisien of ﬁaetion 568 230, above quoted,
whlch requires that the fee be paid into the county treasury,
the question involved is whether or not this provision is cons
stitutional, ' If it is, it, of course, governs the disposition
to be made of the fee, The ¢onstitutional provision involved
is found in Seetion 24, Article Vof the Missourl Constitution
of 1945, That section déals with the salaries and eampensation
of. Judges;faad eontains the: f@llawing provision: "“The fee of
all courisy Judges and magistrates shall be paid monthly into
the sbate treaaury or ﬁe thy ' paying their salaries.“ o

1n the: opinian af ﬁhis dated Deoemhar 5. 1946, to
which you refer in your opini yquest, 1t wes concluded that
the fee under the statute as 1t then stood (Sec. 107k, R.S. Mo.
1939) was a feé of the court and that its disposition was gove
erned by the constitutional provigion referred to from end
after the effective date of the 1945 Ganstitution. At that
time the seetion read as fellawas‘

“The alerk of an oircuit'eeurt-recaiving
with any transeript said sum of ten dollars
shell pay said sum to the judge of the cire
cuit court, or to any special judge trying
such casge, after a trisl had or upon the
final disposition of such c¢ause in eaid
court: Provided, that if no change of venue
ls grented, the money paid under this and
the preoeding section shaell be returned to
the party or parties paying the same; Pro-
vided, however, that all moneys received
by the clerk of the cireuit court of the
¢ity of 3t. Louls, under and by virtue of
the provisions of this and the preceding
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section, shall be paid by him 1nto the
city treasury; end used for the payment
of the salarles of the clreult Judges

end court stenogrephers of the sald oity."

The statute was revisedlby‘ﬁhb~l9h9 Legiﬁla%ure in view
of the eonstitutional provision sbove referred to.

A fundamental rule of consilitutional law is that an act

of the Legislature is presumed to be constitutional and will
be 80 declared by the courts unleas it is plainlg shown to
violaete the Censtitution., Insofar as Section 508,230 1is cone
. cerned, 1t appears to us that the'Legislature by its amendment
of this section in 1949 removed this §10.00 fee from the status
of a fee of the court or judge. It will be noted that that
gection requires a sum to be paid into the county treasury “"in
“ the same manneér as other fees of the clerk of the court." By
reference to the fee in this menner it appears that the Legis«
lature intended that b{ its amendment the fee should be classie
fied as a fee of the clerk rs ‘#han a fee of the court or
udgee Inasmuch as this fe purely a creature of the
.eglalature, there appears to be no inherent reason why the
Législature should not determine the nature of the fee., In
view of the presumption of vallidity ebove referred to, we:
cennot state that the Legisleture'!s determination regarding

the dispogition of the fee is contrary to Section 2l of Article
V of the Missouri Constitution, 1945, and therefore the fee
igﬁgld be disposed of as required by Section 508.230, RSMo

. The foregoing relates only to the situation when a specisal
Judge does not preside., Inasmuch &g your inquiry relates to
the clerk's disposition of the fee as between the county and
state, we do not pass upon the situation when a special judge
presides. , ‘

CONGLUSION

Therefore, it is the opinion of this office that the
change of venue fee of $10.00 required to be paid under Section
508.220, RSMe 1949, should, in cases in which a special judge
does not preside, be dlsposed of by the clerk of the circuit
court in the manner prescribed by Seetion 508,230, RsMo 1949,
g{ paym:nt into the county treasury rather than to the State of
qissouri.

, The foregoing opinion, which I hereby approve, wes prepared
by my Assigtant, Robert R. Welborn.

Yours very truly,

JOHN M. DALTON
RRW M Adroeoney -G e netolt



