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FIL ED 
Honorable Horner F. Williams 
Prosecuting Attorney 
Bollinger County :3_7_ Marble Hill~ Missouri 

Dear Sir : 

Reference is made to your request for an official opinion 
of this department reading as follows: 

"The county clerk of our county would 
like information in the following 
manner : 

"One of the consolidated School districts 
have been trying to vote a special levy 
for school purposes and have already voted 
on it three times since April , each time 
it has been defeated~ they are now getting 
ready to vote on it on the 9th day of July~ 
and the question he is interested in is 
just how late they can vote and force him 
to put the levy on the taxes due and payable 
this year . He says that ordinarily these 
estimates are given him in June~ in order 
for him to get them in the tax books for the 
current year~ and so he would like to 
know what date is the latest that they can 
vote and give him the estimates through the 
Board thereafter~ or at that time ~ and make 
him put them on this years taxes . ' 

In this opinion we have assumed that the "special levy" 
referred to in your letter of inquiry is the increased levy 
authorized under the Constitution and which may be voted 
under the provisions of Section 165 . 080 , Laws of Mo . , 1951 , 
p . 469 . This statute , insofar as it relates to the duties of 
the county clerk, reads as follows : 
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" * * * and if two - thirds of the qualified 
voters voting thereon shall favor the 
proposed increase for any purpose , the 
result of such vote , including the rate 
of taxation so voted in such district for 
each purpose, and the number of years 
said rate is to be effective, shall be 
certified by the clerk or secretary of 
such board or district to the clerk of 
the county court of the proper county, 
who shall, on receipt thereof, proceed 
to assess and carry out the amount so 
returned on the tax books on all taxable 
property, real and personal , of such school 
district , as shown £l the last annual 
assessment for state and county purposes , 
including all statements of merchants as 
provided by l aw . " (Emphasis ours . ) -

The duties enjoined upon the county clerk after receipt 
of the certified additional levy are outlined by Section 165 . 083 , 
RSMo 1949, which reads in part as follows : 

"Upon receipt of the estimates of the 
various districts , the county clerk 
shall proceed to assess the amount so 
returned on all taxable property, real 
and personal , in each district , as 
shown £l the last annual ass essment 
for state and county purposes , includ­
ing all statements of merchan t s in each 
district of the amount of goods , wares 
and merchandise owned £l them and tax­
able for state and county purposes ; 
~*w--(Emphasrs-ours . ) 

In order to determine the last possible date upon which such 
certification and extension of taxes may be made , it is necessary 
to refer to the general statutes relating to the preparation of 
the tax books and the extension of levies thereof . This is made 
necessary by reason of the incorporation in each of the statutes 
quoted of the phrase "last annual assessment for state and county 
purposes" which discloses that the levies are to be extended only 
upon the assessment lists embraced in the then current tax rolls . 
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In this regard we direct your attention to Section 
137 .290, RSMo 1949, relating to the preparation and final 
correction of the assessment lists in which said section 
reads as follows : 

"The assessor Js book shall be corrected 
and adjusted not later than September 
first of each year. The clerk of the 
county court in each county, upon receipt 
of the certificates of the rates levied 
by the county court , school districts and 
other political subdivisions authorized by 
law to make levies or required by law to 
certify le~ies to the county court or clerk 
of the county court , shall then extend the 
taxes in the assessor ' s book , in proper 
columns prepared for such extensions, ac ­
cording to the rates levied; and shall on 
or before the thirty- first day of October 
of each year deliver the tax book with the 
rates extended therein to the collector, 
The assessor ' s book, with the taxes so ex­
tended t herein, shall be authenticated by 
the seal of the court as the tax book for 
the use of the collector; and when the 
assessor ' s book is in two or more volumes, 
such extension shall be made in all such 
volumes , and each volume shall be authen­
ticated by the clerk with the seal of the 
court . And upon a failure to make out 
such extension of taxes in the assessor ' s 
book or books , as the case may be , and 
deliver same to the collector not later 
than October thirty-first , the county 
court shall deduct twenty per cent from 
the amount of fees which may be due the 
clerk for making such extension, and such 
assessor ' s book, with the taxes so extended 
therein , shall be called the ' tax book.' " 

You will note that under the provisions of this section 
no specifi c time has been set out within which the county 
clerk must commence the extension of the tax levies against 
the various properties against which taxes are to be levied . 
However, you will also note that on or before the thirty­
first day of October of each year such books are to be 
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delivered to the Collector of Revenue for the use of such 
officer in the collection of taxes . 

A fair construction of the statute then, it seems to us , 
is that if the certification is made to the county clerk prior 
to his having extended the levies against the property of the 
persons resident within the school district voting the in­
creased levy and sufficient time remains within that limited 
by the statute during which the county clerk can make the ex­
tension, then it is the duty of the county clerk to do so . On 
the other hand, if insufficient time in fact does not remain , 
or if the prior extension of levies has been made, then we do 
not think that the county clerk can be held negligent in the 
discharge of the duties of his office in failing to extend the 
duly certified levies . I n other words , the problem is one of 
a practical application of the mechanics involved in the actual 
computation of the taxes and the extension thereof upon the 
tax books related to the time within which such tax books 
are to be finally completed . 

CONCLUSI ON 

In the premises, we are of the opinion that it is the 
duty of the county clerk to extend upon the tax rolls all 
levies which are certified to such officer prior to the time 
that such officer has actually entered upon the discharge of 
his duties as provided by Section 137 . 290, RSMo 1949. In 
other words, it is purely a question of the reasonableness 
of the time remaining prior to the thirty-first day of October 
of the current year, so that if such reasonable length of 
time, in fact , remains , then the county clerk should extend 
the taxes as certified . 

The foregoing opinion, which I hereby approve , was pre ­
pared by my Assistant, Mr . Will F . Berry, Jr . 

WFB : sw 

Yours very truly, 

J OHN M. DALTON 
Attorney General 


