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MOTOR VEHICLES: A private bus owner who uses his bus
PUBLIC SERVICE COMMISSION° solely for the purpose of transporting
SCHOOLS : children to or from schools, whether
SCHOOL TRANSPORTATION: public or private, does not need to

. obtain a certificate from the Public
Service Commission authorizing him to
do so.

F[ LED September 19, 1953

Honorable Jday White
Prosecuting Attorney
Phelps County

Rolla, Missouri

Dear Er;'Whitaz

Thia ia in responsa to your request for an opinian,
dated August 31, 1953, which reads, in part, as follows:

"I have been requested to obtain an
opinion from you as to the follawing
questian: :

"l. Is it lawful for a bus owner who
‘ contra¢ts with the public school
distriet to transport ohildren
to the publiec schools to also
make & separate contract with
children going to religious and
! parochial schools to transport
such children in the same bus
‘and along with children going
to the publie achools ‘without
first obteining public service
authority to transport as a
carrier of passengers other than
what 1s- raquirsd to transport
chil&ren te the public schools,"

Ordinarlly this office does not write oplnions coneerne
ing dutlies and liabilities arising under laws, rules or regu-
lations of the Public Service Commlssion, However, inasmuch



Honorable Jay White

as a violation of the proviasions of Chapter 390, R&Mo 1949,
Amended Laws of Missouri, 1951, p. 547, et seq., dealing with
the regulation of motor carriers and contract haulers is made
a misdemeanor under Sectlon 390,175, Laws of Missouri, 1951,
we are responding to this request,

Section 390,050, Laws of Missouri, 1951, Page 552, pro=
vides that:

"], Except as otherwise provided in secticn
390,030, no person shall engage in the businesas
of a common carrier in intrastate commerce

on any public highway in this state unless
there is in force with respect to such carrler
a certificate issued by the Commission auth-
orizing such operations,” '

Section 390,060, Laws of Missouri, 1951, Page 553 provides
that: :

"j,. Except as otherwise provided in sectlon
390,030, no person shall engage ln the busgie~
ness of a contract carrier in intrastate
commerce on any public highway in this state
unless there is in force with respect to such
carrier a permit issued by the Commission,
authorizing such operations."”

Section 3904030, referred to in the above sections, reads,
in part, as follows: ’

"The provisions of sections 390.011 to 390.176
shall not apply to:
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"2, School buses,"

Section 390.020, the definition section, reads, in part,
as follows:

"ig used in sections 390.011 to 390.176
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"13. The term 'school bus' means any motor
vehicle while being used solely to transport
students to or from school or to transport

students to or from any place for educatlonal
. purposes."
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Honorable Jay White

Prior to the 1951 amendment, Section 390,020, 5, (HSMo 1949),
defining the term "school bus", read es follows:

"5, The term 'school bus,' when used in
gald sections, means any motor vehlcle
used to transport students to and from
schipol, either public or private, or to
transport pupils properly chaperonsd,
to and from any place within the state
for educational purposes.

Prior to the 1951 amendment, it was perfectly clear, of
course, that the exemption of school busges was meant to apply.
to buses used in transporting students to or from school, whether
publie or Privata. Under the 1951 amendment, with removal of
the words "public or private" it is not so clear,

In interpreting the word "school" or “"school district",
when used in connection with the chapter dealing with publlec
schools, it has been held that those words apply only to publiec
schools. However, we see no prevalling reason why the term

"gehool" as used in Chapter 390, with regard to the regulation
of motor carriers and contract haulers, should receive such a
llmited interpretation. Certainly, the last portion of the
definition in Section 390,020, 13, "to transport sbtudenta to
or from any place for educational purposes" would seem broad
enouzh to include any educational institutlon, whether public
or private. Therefore, we are of the opinion that a private
hauler who uses his motor vehiele solely for the purpose of
transporting students to or from educational institutions,
whether public or private, does not need a certificate from
the Public Service Commisslon authorlzing him to do so.

'CONGLUSION

It 1s the opinion of ‘this office that a privaete bus owner
who uses his bus solely for the purpose of transporting children
to or from schools, whether public or private, does not need to
obtain a certificate fram the Public¢ Service Commission authorlz-
ing him to do 80,

The foregolng dpinioﬁ, which I hereby approve, was prepared
by my Assistant, Mr. John W. Inglish.

Yours very truly,

JOHN M. DALTON
Attorney General
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